Linkuri accesibilitate

Suspiciuni privind apariția noii tulpini de COVID 19 la Institutul ”Matei Balș” din București


Conducerea Institutului „Matei Balș” din București a confirmat că două probe de coronavirus de la un bărbat care s-a întors recent din Marea Britanie au avut rezultate diferite de cele cunoscute până acum, putând exista suspiciunea că e vorba e noua tulpină care s-a răspândit deja în 33 de țări.

Purtătorul de cuvânt al Institutului, medicul Cătălin Apostolescu, a precizat că deocamdată se poate vorbi doar despre o suspiciune și că un răspuns sigur va exista la începutul săptămânii viitoare, după ce se vor efectua testele specifice suplimentare.

„În laboratorul de genetică, două probe au avut rezultate ale reacției de amplificare diferite față de ce am avut până acum. (…) În acest moment, vorbim despre două probe, și nu despre pacienți. Urmează să corelam datele de laborator cu cele clinice. (…) Nu avem date că ar exista manifestări clinice diferite. Deocamdată, e recomandat să vorbim despre o suspiciune în privința noii tulpini de Coronavirus”, a comentat medicul Cătălin Apostolescu la Digi 24.

Chestionat dacă probleme provin de la un singur pacient sau de la doi pacienți, medicul a spus că nu poate oferi aceste informații.

Noua tulpină este considerată ca fiind cu 50% până la 74% mai contagioasă decât celelalte mutaţii ale noului coronavirus.

Numărul țărilor care au raportat o nouă tulpină a coronavirusului depistat pentru prima dată în Marea Britanie a crescut la cel puțin 33, ceea ce sugerează că tulpina este deja răspândită la aproape trei săptămâni de când oficialii britanici au tras primele semnale de alarmă.

Lista țărilor care au identificat infecții cu noua variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, a crescut rapid și începând de vineri include - pe lângă Statele Unite, Marea Britanie și Turcia - Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Emiratele Arabe Unite, precum și Taiwan.

În Africa de Sud, a apărut o versiune similară a virusului, cunoscută sub numele de 501.V2, care a fost găsită în până la 90% din probele ale căror secvențe genetice au fost analizate acolo de la mijlocul lunii noiembrie.

XS
SM
MD
LG