Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia a fugit în Lituania, în timp ce protestele din Belarus continuă


Svetlana Țihanovskaia
Svetlana Țihanovskaia

Candidata opoziției în alegerile prezidențiale de duminică din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a părăsit Belarusul și se află în Lituania, a confirmat ministrul de Externe al statului baltic, Linas Linkevicius.

„Svetlana Țihanovskaia este în siguranță. Ea se află în Lituania", a scris oficialul de la Vilnius pe Twitter.

Echipa de campanie a lui Țihanovskaia nu a mai reușit să o contacteze telefonic din 10 august de când a părăsit sediul comisiei electorale. Anterior, ea declarase presei că se consideră câștigătoarea alegerilor.

Lituania, membră NATO și UE și fostă parte a Uniunii Sovietice, are un istoric de găzduire a refugiați bieloruși sau ruși.

În schimb, protestele violente au continuat pentru o a doua noapte consecutivă după alegerile de duminică pe care opoziția le cataloghează drept fraudate și care au consemnat câștigarea celui de-al șaselea mandat de către Aleksandr Lukașenko.

Poliția și forțele speciale au dispersat luni noapte mii de manifestanți ieșiți pe străzile din Minsk pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor care îl dau pe Lukașenko câștigător detașat.

Un protestatar a murit după ce un dispozitiv explozibil neidentificat i-a explodat în mână în timp ce încerca să îl arunce spre poliție, potrivit Ministerului de Interne citat de serviciul bielorus al RFE/RF.

Incidentul a avut loc în noaptea de 10 august în timp unui confruntări cu forțele de poliție care au venit pentru a goli piața din capitala bielorusă.

Există unele mărturii că se trăgea spre protestatari în momentul în care protestatarul a decedat. Câteva mii de oameni se afla în acel moment în zonă, iar traficul era parțial blocat după ce s-a încercat construirea de baricade.

Poliția a utilizat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc anterior și a reținut numeroși protestatari, în timp ce confruntări au izbucnit și în alte orașe în cea de-a doua seară de proteste împotriva realegerii lui Lukașenko, președinte în funcție în Belarus din 1994.

Proteste violente în Belarus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00

Opoziția a cerut o grevă națională cu începere din 11 august.

„Autoritățile nu ne ascultă. Autoritățile trebuie să se gândească la mijloace pașnice de predare a puterii. Bineînțeles că nu recunoaștem rezultatele", a afirmat Țihanovskaia, care a ajuns candidata opoziție după ce soțul ei, un vlogger popular, a fost arestat.

În primul comentariu de la alegeri, Casa Albă a transmis „îngrijorare profundă" și a solicitat guvernului din Belarus „să respecte dreptul de a protesta pașnic și să se abțină de la folosirea forței".

Secretarul de stat Mike Pompeo a întărit afirmația într-un comunicat separat în care a cerut guvernului bielorus „să respecte dreptul bielorușilor de a protesta pașnic, să se abțină de la folosirea forței și să elibereze pe cei reținuți pe nedrept".

Președintele Lukașenko a repetat luni acuzațiile că forțe din exterior încearcă să manipuleze protestatarii, pe care i-a numit „oi", astfel încât să îl înlăture.

„Au fost apeluri telefonice din Polonia, Marea Britanie și Cehia pentru a coordona, scuzați-mi limbajul, oile", a spus Lukașenko.

„Încearcă să organizeze un haos. Dar am spus-o deja, nu va fi nicio revoluție", a continuat liderul de la Minsk.

Pe lângă rezultatul alegerilor, oamenii sunt supărați și de starea economiei, de răspunsul administrației lui Luhașenko în fața pandemiei de coronavirus și de abuzurile comise în cei 26 de ani de când conduce Belarusul.

XS
SM
MD
LG