Linkuri accesibilitate

Tăriceanu, candidat la prezidențiale. ALDE rămâne la guvernare, dar campania se anunță ”cu parul”


Călin Popescu Tăriceanu îi cere Vioricăi Dăncilă să-și retragă candidatura la prezidențiale pentru a-l susține pe el. Liderul ALDE dorește un candidat unic din partea PSD-ALDE-ProRomânia.
Călin Popescu Tăriceanu îi cere Vioricăi Dăncilă să-și retragă candidatura la prezidențiale pentru a-l susține pe el. Liderul ALDE dorește un candidat unic din partea PSD-ALDE-ProRomânia.

Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat oficial candidatul ALDE la prezidențiale, iar liderii partidului așteaptă ca Viorica Dăncilă să se retragă din cursă la finalul lunii august. Mai mulți șefi de organizații au cerut ieșirea partidului de la guvernare, termenul propus fiind startul campaniei.

ALDE a așteptat până în ultima clipă ca PSD să accepte un candidat comun la prezidențiale. După ce Viorica Dăncilă a fost votată în Comitetul Executiv al PSD, cei din ALDE l-au desemnat pe Călin Popescu Tăriceanu să îi reprezinte în lupta pentru Palatul Cotroceni.

Anunțul de ieri a sunat ca un blat Iohannis – PSD, nu ne așteptam la așa ceva. O să fie greu să facem alianță cu PSD la locale, oamenii noștri nu mai au încredere în PSD”, au declarat un lider ALDE pentru Europa Liberă.

Călin Popescu Tăriceanu a încercat să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu facă acest pas și să meargă pe varianta candidatului comun, adică el. Surse din ALDE susțin că președintele PSD i-a repetat de câteva ori lui Călin Popescu Tăriceanu că liderii de organizații îi cer insistent să candideze la prezidențiale.

Dăncilă a venit și i-a spus lui Tăriceanu că există o presiune din PSD și că liderii de organizații îi cer insistent să candideze. Tăriceanu a încercat să îi explice că nu este favorită în sondaje și că va pierde în fața lui Iohannis. A încercat să îi spună că vor apărea probleme în Coaliția de guvernare din cauza campaniei electorale și că se poate ajunge la pierderea majorității. Dăncilă nu a făcut nici o contraofertă și a repetat că PSD trebuie să dea candidatul la prezidențiale și că ea trebuie să asculte de ce îi cere partidul”, au relatat surse din ALDE.

Situația i-a înfuriat însă pe cei din ALDE, care consideră că Dăncilă a vorbit despre presiunea teritoriului doar pentru a-și justifica viitoarea candidatură la prezidențiale.

„În PSD bântuie un aer defetist, își propun prea puțin, maxim să ajungă în turul al doilea. Noi ne dorim să câștigăm alegerile prezidențiale. Pentru mine nu este o surpriză, este o dezamăgire”, a declarat la finalul ședinței în care a fost nominalizat Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE rămâne la guvernare, deși diverși liderii au cerut ieșirea

Mai mulți lideri din ALDE au cerut ieșirea de la guvernare. Ei spun că nu pot continua colaborarea cu cei de la PSD, dacă nu au fost corecți în relația privind desemnarea candidatului la prezidențiale.

„Printre cei mai vocali au fost Băișanu și Avram. Ei au cerut ieșirea de la guvernare. Băișanu a spus că de pomană PSD este un autobuz mare, dacă nu are șofer. Noi avem miniștri care trebuie să meargă în campanie, iar ei nu o pot lăuda pe Dăncilă dacă îi întreabă presa. O să ajungem să luăm fiecare câte un par și să ne dăm în cap în campanie”, au spus surse din ALDE.

Potrivit celor din ALDE, au existat lideri de organizații i-au cerut lui Tăriceanu și după pierderea alegerilor europarlamentare să se delimiteze de PSD, dar nu au avut succes. Tăriceanu spune că nu va rupe Coaliția cu PSD.

„Nu voi ataca partenerii de Coaliție, dar în campanie spiritele se mai înfierbântă. Pot apărea probleme, nu mă aștept ca în urma unei campanii lucrurile să meargă mai bine în Coaliție. Vom continua să rămânem parteneri corecți în coaliția de guvernare, nu presupune ruperea coaliției de guvernare, voi încerca să duc o campanie cu atitudine de respect”, a fost mesajul transmis de Călin Popescu Tăriceanu.

Primele atacuri la adresa guvernării

Liderul ALDE a susținut o colaborare în viitor cu ProRomânia, dar a spus că trebuie luată o decizie: fie ALDE iese de la guvernare, fie ProRomânia intră în Guvern. Călin Popescu Tăriceanu a spus că varianta optimă ar fi ca partidul condus de Victor Ponta să intre la guvernare.

Cei din ALDE se plâng că nu au fost consultați în legătură cu rectificarea bugetară, iar ei trebuie să accepte măsurile fără a fi consultați. Ei i-au avertizat pe cei de la PSD, că nu vor vota rectificarea bugetară dacă nu li se îndeplinesc anumite condiții.

Viorica Dăncilă a vorbit și ea ieri în Comitetul Executiv al PSD despre relația cu ALDE, afirmând că le-a făcut pe plac acestora în ultima perioadă și le-a numit mai mulți secretari de stat și că nu poate sta mereu să fie șantajată.

„Aștept ca doamna prim ministru să ne prezinte proiectul de rectificare bugetară. Ne-au spus miniștrii noștri că nu vor să voteze rectificarea bugetară, sunt priorități pe care nu le înțeleg, noi punem accent pe investiții pe care trebuie să le facă Guvernul în perioada următoare”, a afirmat Tăriceanu.

Surse din ALDE au declarat pentru Europa Liberă că zilele următoare trebuie să existe o discuție între Călin Popescu Tăriceanu și premierul Viorica Dăncilă pe acest subiect, dar și despre bunul mers al Coaliției de guvernare.

Starea de spirit din ALDE: se așteaptă retragerea lui Dăncilă

Mai mulți lideri ALDE au declarat pentru Europa Liberă că așteaptă ca Viorica Dăncilă să se retragă din cursa pentru prezidențiale și să se poarte o nouă negociere în Coaliție pentru desemnarea candidatului.

„Noi credem că ea se mai poate retrage. A demonstrat partidului că se poate impune în fața lui, acum trebuie să existe și rațiune și să ne uităm la sondaje. Toate sondajele arată că un candidat PSD-ALDE-ProRomânia are șanse să intre în turul al doilea fără probleme și să fie un pericol pentru Klaus Iohannis. Dăncilă nu este sigură că intră în turul al doilea. De ce să riște. Poate la finalul lunii august își dă seama că nu crește în sondaje și nu are nici o șansă”, a fost poziția mai multor lideri ALDE.

Întrebat de Europa Liberă dacă ia în calcul să se retragă din competiția pentru Cotroceni pentru a o susține pe Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu a negat categoric o astfel de variantă. El a subliniat că reprezintă principalul pericol pentru Klaus Iohannis.

„Dacă are speranțe, îi spun de pe acum să nu aștepte o astfel de soluție”, a fost mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu pentru Viorica Dăncilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG