Linkuri accesibilitate

Victor Ponta anunță că prima negociere cu PSD și ALDE nu s-a soldat cu o înțelegere privind candidatul unic la alegerile prezidențiale


Victor Ponta a confirmat discuțiile despre candidatul unic al stângii la alegerile din noiembrie
Victor Ponta a confirmat discuțiile despre candidatul unic al stângii la alegerile din noiembrie

Negocierile care păreau importante din perspectiva Vioricăi Dăncilă sunt considerate exploratorii de către Victor Ponta, care reia criticile la guvernarea de până acum a PSD.

„Nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice, asemenea decizii pot fi luate doar de către Echipa ProRomânia, a anunțat pe facebook, Victor Ponta, după discuțiile pe care le-a avut cu Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu privind sprijinul acordat candidatului PSD la prezidențiale.

Liderul ProRomânia a precizat că, „așa cum a făcut și atunci când a discutat cu liderii Opoziției sau cu președintele Iohannis”, a dat dovadă de dorintă de dialog, dar a prezentat și susținut punctele de vedere ale ProRomânia.

Declarația fostului premier are loc după ce Viorica Dăncilă anunțase că va negocia în cursul zilei de luni o eventuală susținere a celor două partide a candidatului PSD la alegerile prezidențiale din toamnă.

Discuțiile Dăncilă-Tăriceanu-Ponta sunt dificile pentru configurarea unei colaborări, câtă vreme condiția pusă de partidul condus de Victor Ponta se referă la ieșirea de la guvernare a ALDE în schimbul susținerii prezenței lui Călin Popescu Tăriceanu în competiția pentru Palatul Cotroceni. De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu condiționează colaborarea cu PSD doar de acceptarea candidaturii sale în numele PSD, ceea ce ar constitui o premieră pentru social-democrații aflați în scădere severă de popuolaritate.

Deși ultimele alegeri dau un procent cumulat de 32% al acestor trei formațiuni, pe această parte a eșichierului politic se constată o inflație de candidați. Cei mai mulți provin de la PSD, unde, neexistând un politician cu cotă mare în sondaje, s-au anunțat la nivel de intenție, mai mulți pretendenți. Dintre aceștia, se pare că PSD va avea de hotărât între primarul de București, Gabriela Firea, cu cotă medie de 30%, și Viorica Dăncilă, sub 20%.

Firea a sugerat în mai multe rânduri că ar putea fi sprijinită în alegerile prezidențiale de ProRomânia și de ALDE, însă o confirmare cvasioficială a venit doar din partea lui Victor Ponta.

Liderul ProRomânia a mai declarat, în postarea pe facebook amintită că la discuțiile despre prezidențiale a insistat „doar pe obiectivul principal al ProRomânia - o schimbare radicală față de tot ceea ce s-a întâmplat din Ianuarie 2017 și până în 27 Mai 2019 (epoca Dragnea, n.r): asigurarea unei guvernări eficiente și a unor reforme adevărate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG