Linkuri accesibilitate

Tătaru, în parlament: Am pornit la război cu mâinile goale. Am început de la un laborator și am ajuns la 11.000 de teste pe zi


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru

„Am pornit la război cu mâinile goale”, a restrâns ministrul Sănătății Nelu Tătaru experiența sa de până acum în combaterea pandemiei de COVID-19.

România a pornit de la un singur laborator de testare a coronavirusului și a ajuns să facă 11.000 de teste pe zi, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, luni, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul Tătaru a fost invitat de USR în Camera Deputaţilor la dezbaterea "Ora Guvernului", cu tema "Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus".

"Specialiştii au stabilit limita zonelor afectate (...) şi alogoritmul de testare pentru COVID-19. S-a pornit testarea de la capacitatea iniţială de un laborator şi în prezent s-a ajuns la 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. Până în momentul actual s-au realizat peste 260.000 de testări. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere", a spus ministrul Nelu Tătaru.

În acest moment, România are 74 de cazuri de coronavirus la suta de mii de locuitori și o fatalitate de 6%, spune ministrul, care a avertizat că evoluția bolii este încă în faza de platou e epidemiei.

Alte declarații făcute de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

  • Nu s-a terminat. Dacă astăzi suntem un pic mai relaxați, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viața de dinainte de Covid.
  • Într-o lună și 2 săptămâni n-am precupețit niciun efort pentru a face ce e bine pentru corpul medical și populație. Dacă în urmă cu 6 săptămâni aveam un corp medical fragilizat, acum avem un corp medical în prima linie. Astăzi mă mândresc cu ei. Chiar dacă uneori au fost huliți, astăzi fac ce trebuie.​
  • Un sistem medical care suferă de 30 de ani, care de două luni e în pandemie. Nu poți să îi ceri imposibilul.

Citește și:

CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate

XS
SM
MD
LG