Linkuri accesibilitate

Tătaru, despre sibienii reinfectați cu SARS-CoV-2: Sunt tulpini diferite


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a comentat cazul celor trei sibieni care au avut coronavirus și s-au infectat din nou și spune că singura concluzie la care au ajuns specialiștii ar fi că există tulpini diferite. El a dat ca argument faptul că pentru vaccinarea antigripală vaccinul este tetravalent „pentru patru tulpini bănuite”.

„Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

„Sunt mutații și mutații la nivel genomic, la nivelul acestui virus și atunci trebuie să acționăm ca atare. Specialiștii bănuiau și bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini și le vedem și componența genomică”, a mai spus Tătaru.

Trei sibieni au fost reconfirmați luni cu COVID-19. Mai mult, la a doua infectare cu coronavirus, simptomele au fost diferite de prima infectare.

„Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită”, spune medicul șef al Secției Clinice de Boli Infecțioase de la spitalul județean din Sibiu, Victoria Bîrluțiu.

Un nou studiu științific pune la îndoială ideea avansată pe la începutul pandemiei, conform căreia cei vindecați de COVID-19 ar putea primi un „pașaport de imunitate”.

Cercetători din China au derulat un studiu, publicat în revista Nature, în cursul căruia au descoperit că nivelul anticorpilor dezvoltați de persoane vindecate după infecția cu noul coronavirus scade dramatic la un interval de două - trei luni după infectare.

Oamenii de știință afirmă că rezultatul studiului ridică semne de întrebare apropos de durata unei imunități date de trecerea prin boală.

Cercetarea sprijină argumentele celor care sunt de păree că măsurile de distanțare socială și restricțiile de sănătate publică ar mai trebui prelungite.

Citește și:

Poți face COVID-19 de două ori? Comunitatea științifică nu are un răspuns sigur

XS
SM
MD
LG