Linkuri accesibilitate

Poți face COVID-19 de două ori? Comunitatea științifică nu are un răspuns sigur


Un nou studiu științific pune la îndoială ideea avansată pe la începutul pandemiei, conform căreia cei vindecați de COVID-19 ar putea primi un „pașaport de imunitate”.

Cercetători din China au derulat un studiu, publicat în revista Nature, în cursul căruia au descoperit că nivelul anticorpilor dezvoltați de persoane vindecate după infecția cu noul coronavirus scade dramatic la un interval de două - trei luni după infectare.

Oamenii de știință afirmă că rezultatul studiului ridică semne de întrebare apropos de durata unei imunități date de trecerea prin boală.

Cercetarea sprijină argumentele celor care sunt de păree că măsurile de distanțare socială și restricțiile de sănătate publică ar mai trebui prelungite.

Deocamdată, nu există un răspuns definitiv la întrebarea dacă pacienții vindecați de COVID-19 mai pot face boala încă o dată sau pentru câtă vreme sunt imuni la noul coronavirus.

Iar recentul studiu din China, publicat pe 18 iunie, sugerează că ideea emiterii de „pașapoarte de imunitate” pentru cei care au anticorpii în sistem ar putea fi periculoasă pentru controlul unor focare noi pe viitor.

În unele state care iau în considerare această idee, oamenii care au anticorpi ar putea primi permisiunea de a merge la muncă sau de a călători (în perioade de restricții, n.r.) pornind de la premisa că ar fi imuni la virus.

Anticorpii sunt o proteină specifică, produsă în corpul unei persoane, care permite sistemului imunitar să identifice și să combată „obiecte străine” corpului, cum ar fi virusurile.

De la începutul pandemiei, oamenii de știință caută să observe dacă toți cei infectați produc anticorpi - atât persoanele simptomatice, cât și cele asimptomatice.

Un alt obiect de studiu este durata prezenței anticorpilor la pacienții vindecați.

5 lucruri despre misterele Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00

„Există in ce în ce mai multe dovezi că pacienții asimptomatici pot răspândi virusul foarte eficient, iar emergența acestor vectori silențioși a provocat dificultăți în controlul epidemiei”, afirmă studiul citat.

„Totuși, înțelegerea trăsăturilor clinice și a răspunsului imunitar la persoane asimptomatice este limitată”, mai scriu cercetătorii chinezi.

Ei spun că datele sugerează că „persoanele asimptomatice au un răspuns imunitar mai slab” la infecția cu noul coronavirus și că o reducere „a nivelului de anticorpi de neutralizare în perioada convalescentă incipientă ar putea avea implicații pentru strategia de imunitate și cercetările serologice”.

„Aceste date (…) susțin prelungirea intervențiilor de sănătate publică, precum distanțarea socială, igiena, izolarea grupurilor vulnerabile și testarea masivă”, mai afirmă studiul din China.

Între timp, un alt studiu efectuat de cercetători din SUA sugerează că chiar și un nivel redus al anticorpilor ar putea fi suficient pentru a proteja o persoană de infecție.

Și acesta a fost publicat în revista Nature, tot pe 18 iunie, în aceeași zi cu cel chinezesc.

„Pare că și niveluri scăzute ale unor anumiți anticorpi au o capacitate mare de neutralizare”, a precizat pentru NY Times virusologul Angela Rasmussen, de la Columbia University.

Dar a avertizat în același timp că acele nivele scăzute „nu determină neapărat dacă un pacient va fi protejat de o nouă infecție sau nu”.

Studiul din SUA a relevat și că persoanele asimptomatice „scapă de virus” când sunt infectate, și anume pentru o perioadă mai lungă decât pacienții cu simptome.

Rasmussen a afirmat că această concluzie este interesantă pentru că „ar putea sugera că pacienții asimptomatici sunt într-adevăr capabili să transmită virusul”.

Totuși, întreaga comunitate științifică spune că este nevoie de mai mult timp și mai multe cercetări pentru a determina cu siguranță dacă persoanele asimptomatice pot transmite virusul mai departe.

Akiko Iwasaki, imunolog la universitatea Yale, a declarat în context că nu este clar dacă fragmentele virale provenite de la asimptomatici sunt infecțioase sau dacă sunt numai rămășițe de material viral non-infecțios.

Iwasaki a afirmat că studiile recente „subliniază nevoia de a găsi un vaccin eficient” și că decidenții din sănătate publică trebuie să renunțe la ideea de a ajunge la „imunitate de turmă” pe termen lung.

„Imunitatea dobândită natural în timpul unei infecții nu este deloc optimă și durează puțin în majoritatea oamenilor. Nu ne putem baza pe acest proces”, a mai spus aceasta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG