Linkuri accesibilitate

Tătaru: Ne-am relaxat cam prea devreme. Virusul va dura un an sau doi


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că populaţia s-a relaxat „cam prea devreme" şi atrage atenția că relaxarea nu înseamnă renunțarea la regulile sanitare, după cum cei care și-au asumat regulile relaxării ar trebui să le și respecte.

„Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuşi ca cei care şi-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi respecte. Recomand în continuare prudenţă, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise. Avem şi azi 388 de cazuri noi, 205 cazuri în terapie intensivă. (...) Avem oraşe şi spitale unde secţiile de terapie intensivă sunt pline şi trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme", a spus ministrul marți seară, la TVR.

Ministrul a explicat, astfel, motivul pentru care măsurile de relaxare programate pentru 1 iulie au fost amânate și a spus că virusul va persista până la doi ani, un motiv în plus ca regulile să fie respectate pentru a putea conviețui cu el.

„La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli. Avem o creştere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate, avem nerespectarea regulilor", a adăugat Tătaru.

Ministrul spune că la creșterea numărului de cazuri și reacutizarea vechilor focare a contribuit și „starea de neîncredere, de dubiu în rândul populaţiei faţă de existenţa acestui virus".

El i-a îndemnat pe cei care nu cred în existenţa virusului să treacă prin spitalele suport Covid, pe la unităţile de primiri urgenţe, ca să vadă că „există boala, că există forme severe şi că se poate muri şi la 30-35 de ani".

„Până acum patru săptămâni aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 şi cred că acea stare de relaxare a încurajat un moment politic. (...) Începând de la Paşti s-a înregistrat acea stare de libertate, dar cred că trecerea directă dintr-un moment medical într-un moment politic a dus la aceste informaţii false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii şi la o nesocotire a întregului efort de două luni şi jumătate pe care l-a făcut acest popor", a mai spus Tătaru.

A patra etapă a măsurilor de relaxare a fost amânată luni de grupul tehnico-științific, din cauza creșterii numărului zilnic de cazuri de COVID-19 și a numărului pacienților internați la terapie intensivă.

XS
SM
MD
LG