Linkuri accesibilitate

Tătaru: Peste 31.000 de persoane, unele infectate, au ieșit din izolare și carantină


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru

Ministru Sănătății, Nelu Tătaru, spune că numărul record de infectări raportat miercuri de autorități este rezultatul deciziei Curții Constituționale care a declarat carantinarea și izolarea neconstituționale, motiv pentru care multe persoane infectate au ieșit la cerere din spital sau din carantină.

„Avem 555 de cazuri la 13.400 de teste lucrate. O cifră asemănătoare a fost pe 11 aprilie când au fost 523 de cazuri în 24 de ore. Suntem într-o transmitere comunitară, într-o mare relaxare și suntem într-un moment în care nu mai putem obliga internarea sau izolarea pacienților pozitivi, asimptomatici sau cu simptome ușoare și medii. Cei cu simptome severe rămân internați în spital. În ultimele 24 de ore s-au externe 622 de pacienți. Dacă este să monitorizăm de pe 2 iulie când a fost decizia CCR, și pe data de 3 când a venit motivarea deciziei publicată în Monitorul Oficial, până astăzi peste 30.000 din cei aflați în izolare nu mai sunt în izolare și peste 1.200 din cei 3.500 aflați în carantină, nu mai sunt în carantină. Sunt oameni pozitivi care au plecat din spitale în aceste 4, 5 zile și care în acest moment trebuie monitorizați în condițiile în care ei ar trebui să respecte niște indicații și anume cele de izolare la domiciliu. Este o precauție, în contextul în care avem o lipsă de pârghii în acest moment, și mă refer la internare și izolare. Acelea făceau ca noi să limităm transmiterea comunitară”, a declarat miercuri seară Nelu Tătaru la Digi 24.

Ministrul spune că în acest moment, în România se produce o transmitere comunitară a virusului și că sunt zone cu transmitere mai accentuată decât altele.

„Pe litoral este o mare aglomerare umană, că vrem, că nu vrem. Și este sezonul estival. Am fost la spitalul din Constanța, unde acum se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe între 300 și 350 de persoane pe zi, pe timpul maximului pandemiei erau 100, 150 pe zi și se va ajunge la vârful sezonului estival la 550, 650 de persoane prezentate zilnic la UPU. Am vrut să mă asigur că acest spital poate acoperi necesarul pe perioada de maxim și am vrut să văd stadiul spitalului de campanie, în ce măsură poate primi și operațional fiin când se poate activa, în câte ore și am aflat că în două ore este tot personalul acolo. Este deservit de personal de la Spitalul Militar.”

Ministrul spune că nu intenționează să transforme România într-un stat polițienesc prin blocarea accesului spre litoral sau prin amenzi și controale nesfârșite, fiind suficient ca oamenii să respecte regulile și ca operatorii economici să le amintească beneficiile acestor reguli.

„Agenții economici trebuiau să transmită acele reguli populației. Respectând aceste reguli putem să avem o vacanță cvasi-normală. Nu vrem să ne transformăm într-un stat polițienesc. Controale, amenzi sau amenințări. Nu! Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi avem ceva de făcut pentru a ieși din pandemie. Haideți să respectăm acest lucru, mai mult nu cerem.”

XS
SM
MD
LG