În România se lucrează maximum 4.700 de teste pentru COVID-19 pe zi, la o capacitate totală de 6.000, pentru că nu există personal suficient să le proceseze, a spus miercuri ministrul Sănătății Nelu Tătaru, la începutul ședinței de guvern, întrebat de premierul Ludovic Orban cum „stăm cu capacitatea de testare, că văd că se perorează de tot felul de oameni politici care habar n-au ce înseamnă testarea, tot felul de enormități”.
„În acest moment, conform OMS, se testează cu tehnică moleculară. Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, în 57 de puncte de testare, operaţionalizate sau în curs de operaţionalizare. Din acest motiv, facem în jur de 4.500-4.700 de testări pe zi, se lucrează pe aceste aparate. Ţin să menţionez că nu ţine doar de capacitatea aparatului. Ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat, dacă lucrează de o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat”, a spus Tătaru.
Şeful Guvernului i-a solicitat ministrului Sănătăţii să asigure o încărcătură optimă cu teste pentru COVID-19 pe fiecare centru de testare, astfel încât să nu existe centre care să nu aibă în lucru teste, şi, pe de altă parte, rezultatul să fie comunicat în 24 de ore de la recoltare.
''În zilele următoare vom face o repartiţie de la nivel central sau a reprezentanţilor zonali, prin DSP-uri, ca aceste teste care s-au recoltat să meargă către zonele de testare care au şi capacitatea şi să nu se mai aştepte decât cel mult 24 de ore", a răspuns Tătaru.
Ministrul a spus că extractoarele automate, achiziționate de Unifarm, care cresc semnificativ capacitatea de testare, se repartizează deja în vestul țării.
„Avem centre care au capacitate mai mare şi am dirijat către acele centre şi testele recoltate de exemplu cum ar fi în Deva sau Suceava”, a mai spus Tătaru.
De asemenea, Ludovic Orban a semnalat că în timp ce unele centre sunt suprasolicitate și au un timp de aşteptare mai mare de 24 de ore, sunt alte centre de testare, care au PCR și pe care nu le folosesc.
„Va trebui să aveţi grijă, prin DSP, prin mecanisme de transmitere a probelor prelevate către centre, să existe o justă încărcare, nu să se trebuiască să se aştepte într-un centru şi în alte centre ei să nu aibă ce să testeze. (...) Să asiguraţi o încărcătură optimă pe fiecare centru de testare în funcție de capacitare”, a spus premierul Ludovic Orban.