Linkuri accesibilitate

Tabăra Barna a respins programul lui Cioloș. Președintele USR anunță luni dacă demisionează


Dacian Cioloș a pierdut lupta în fața taberei Barna în ședința conducerii USR. Imagine generică cu președintele USR.
Dacian Cioloș a pierdut lupta în fața taberei Barna în ședința conducerii USR. Imagine generică cu președintele USR.

Conducerea USR a decis cu 14 voturi împotrivă și 11 „pentru" să respingă planul propus de Dacian Cioloș, președintele partidului, pentru reformarea activității formațiunii politice.

Dacian Cioloș nu și-a anunțat demisia în Biroul Național, ci le-a transmis colegilor că va lua o decizie în cursul zilei de luni. Ședința s-a desfășurat în format online, cele două tabere din partid neaflându-se fizic față în față.

Tabăra Barna nu a fost de acord cu constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în aprilie 2022, să propună candidaturi alternative pentru posturile guvernamentale, printr-un proces deschis la nivelul Biroului Național și Comitetului Politic.

Aceeași comisie, dorea Dacian Cioloș, trebuia să dezbată și să finalizeze o structură de guvern.

În replică, tabăra Barna, a precizat că nu este de acord cu stabilirea structurii și a componenței nominale a acestui Guvern din umbră de către o comisie compusă egal din 50% membri de partid și 50% membri din societatea civilă.

„Dacă am fi de acord să cedăm competența pregătirii pentru guvernare unor persoane externe, am întoarce spatele liderilor politici din partid care reflectă voința membrilor de filiale... În general, este o idee proastă să rupi decizia de responsabilitate și de legitimitate”, se arată în amendamentele depuse de tabăra Barna la programul de activități propus de Dacian Cioloș.

În baza documentului cu care s-a prezentat în fața conducerii USR, Cioloș a dorit și ca funcția de secretar general să fie scoasă la concurs. Tabăra Barna a susținut că secretarul general este numit și demis cu votul a două treimi din membrii Biroului Politic, iar solicitarea lui Cioloș vizează doar schimbarea secretarului general, fără a spune care este problema cu cel actual.

Conform Statutului, în cazul unei demisii a lui Dacian Cioloș, conducerea partidului urmează să fie preluată de vicepreședintele care a primit cele mai multe voturi la Congres: Cătălin Drulă.

Deputatul a criticat în ședința Biroului Național programul lui Dacian Cioloș, despre care a spus că nu îl poate vota, deoarece este „un program care arată o lipsă de încredere în democrație”.

Dacian Cioloș și-a anunțat colegii la ședința de joia trecută că își va da demisia din funcția de președinte USR, dacă Biroul Național nu va vota programul de reforme pe care îl va propune.

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG