Linkuri accesibilitate

54 de tancuri americane Abrams vor ajunge în România. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea


Un tanc M1A2 Abrams în timpul exercițiului „Anakonda23” de la Nowa Deba, în Polonia, pe 14 mai 2023.
Un tanc M1A2 Abrams în timpul exercițiului „Anakonda23” de la Nowa Deba, în Polonia, pe 14 mai 2023.

Armata Română este mai aproape să aibă în dotare 54 de tancuri Abrams. Departamentul de Stat al SUA a aprobat joi o potențială vânzare și a notificat Congresul american pentru aprobare. Contractul prevede livrarea celei mai moderne versiuni.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potenţială vânzare de tancuri de luptă M1A2 Abrams către România pentru o sumă estimată la 2,53 miliarde de dolari, a anunţat joi Pentagonul.

Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării (DSCA) a emis certificatul necesar prin care notifică Congresul cu privire la această posibilă vânzare, potrivit unui comunicat.

Guvernul României a solicitat achiziţionarea a 54 de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams, muniţie şi stimulatoare pentru instruire, costul total estimat al programului fiind de 2,53 miliarde de dolari.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, se arată în comunicatul Pentagonului.

Autoritățile americane spun că România nu va avea nicio dificultate în a absorbi aceste echipamente în forţele sale armate.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin furnizarea unei forţe credibile, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, se menționează în raport.

MApN: Va fi livrată cea mai modernă versiune a tancurilor

„Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA”, spune Ministerul Apărării Naționale (MApN) vineri dimineață.

Parlamentul României a aprobat în luna mai a acestui an solicitarea Ministerului Apărării Naţionale de a cumpăra 54 de tancuri Abrams din Statele Unite, cu o valoare estimată de 1,07 miliarde de dolari.

Ministerul român spune că, conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

„După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat”, explică ministerul.

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre”, spune ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

MApN mai spune că joi au fost livrate primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forțele pentru Operații Speciale, iar vineri urmează să recepționeze cea de-a doua aeronavă Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.

În ultima perioadă, România a demarat un program de înzestrare a Armatei care cuprinde inclusiv achiziția a 32 de avioane de luptă F-35.

De asemenea, alte programe aflate deja în derulare vizează cumpărarea de aeronave multirol F-16, sisteme de rachete sol-aer Patriot, sisteme de rachete sol-sol HIMARS și transportoare blindate Piranha V, urmând ca bateriile de coastă NSM să fie livrate „în viitorul apropiat”.

România ar putea deveni al doilea operator al tancului Abrams în Europa, după ce guvernul polonez a semnat în 2022 un acord în valoare de 5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 250 de tancuri, potrivit defensenews.com.

În ianuarie 2023, Polonia a plasat o a doua comandă pentru alte 116 Abrams în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Articol scris cu ajutorul relatării News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG