După explozia recentă de la Beirut a celor 2.700 tone de nitrat de amoniu, în întreaga lume se iau în evidenţă rând pe rând locurile în care se mai află depozitată această substanţă. Asemenea încărcături există în Asia, Australia, dar şi foarte aproape, în România. Nitratul de amoniu este folosit în general drept îngrăşământ agricol, dar poate servi şi pentru fabricarea unor materiale explozibile.
La 4 august,la Beirut, acest compus a provocat moartea a cel puţin 200 de persoane şi rănirea a cel puţin 6.000. Mulţi au rămas pe drumuri în urma exploziei provocate de cele peste 2.700 tone de nitrat de amoniu, aflat de ani buni în port.
După detonare s-a aflat că organele abilitate au avertizat periodic autorităţile asupra pericolului, dar nimeni nu a luat măsuri pentru îndepărtarea substanţei din depozit.
BBC a întocmit un material privind zonele în care există depozite de nitrat de amoniu, citat de Rador:
INDIA – Timp de cinci ani, până nu de mult timp, în 37 de containere aflate la o distanţă de doar 700 metri de un cartier de locuit, se aflau aproape 740 tone de nitrat de amoniu, introduse în ţară fără documente vamale în 2015 din Coreea de Sud de o firmă care susţinea că îi trebuie pentru scopuri agricole. În cele din urmă, după ce o inundaţie a distrus aproape 45 tone, ceea ce a rămas a fost transportat de curând într-un stat vecin tot din India.
YEMEN – Conform presei locale într-un port din Aden sunt depozitate de trei ani în 130 de containere aproximativ 4.900 tone de nitrat de amoniu. În urma cercetărilor firma care răspunde de Golful Aden a afirmat că în containere se află doar material de bază pentru îngrăşăminte, precizând că “nu este vorba de material explozibil sau radioactiv, de asemenea nici depozitarea nu este interzisă”.
IRAK – După explozia de la Beirut, guvernul irakian a decis să verifice situaţia pe frontul nitratului de amoniu, din care au găsit din belşug pe aeroportul internaţional din Bagdad. Materialul a fost mutat într-o clădire de depozite a armatei.
AUSTRALIA – Există cel puţin 170 de locuri diferite în care se depozitează acest compus chimic. Încă înaintea exploziei de la Beirut exista intenţia de a muta nitratul de amoniu depozitat în Newcastle (NSW), dar firma care administrează substanţa a afirmat că se află depozitată în condiţii de siguranţă totală şi este asigurată şi împotriva incendiilor.
MAREA BRITANIE – După explozie au fost verificate două depozite cu nitrat de amoniu: unul în portul Immingham din Lincolnshire, iar celălalt în regiunea Humber. Potrivit explicaţiilor firmelor care le administrează pe acestea este nevoie ca în prealabil să se respecte toate elementele de securitate pentru a putea depozita o asemenea substanţă. Portul Portsmouth a revenit asupra iniţiativei de a depozita şi aici nitrat de amoniu şi a precizat că prin port nu se va transporta un asemenea material.
ROMÂNIA – În portul Constanţase află depozitată o cantitate de aproximativ 26.000 tone de nitrat de amoniu, dar în opinia premierului Ludovic Orban nu există niciun pericol, deoarece autorităţile române respectă cu stricteţe regulile europene referitoare la deplasarea materialelor periculoase.
Orban a vorbit despre acest lucru după ce presa şi autorităţile din România au început să se intereseze dacă Fabrica de îngrăşăminte Azomureş de la marginea Târgu Mureşului care fabrică între altele şi îngrăşământ pe bază de nitrat de amoniu identic cu cel ce a explodat la Beirut, respectiv şi de faptul dacă şi în ce măsură materialele periculoase depozitate şi manevrate în port constituie un pericol pentru populaţia oraşului Constanţa.
Direcţia porturilor maritime din România a comunicat joi că în momentul de faţă în portul Constanţa se află depozitate aproape 26.000 tone de nitrat de amoniu – aproximativ de 10 ori mai mult decât a explodat la Beirut. Materialele sunt manevrate şi depozitate temporar de cinci societăţi care au aprobarea autorităţii de protecţie în faţa dezastrelor şi respectă reglementările europene. Conform celor comunicate de direcţia respectivă actuala cantitate depozitată poate fi apreciată drept una medie. De la începutul anului în portul Constanţa s-au încărcat în nave maritime şi fluviale peste 87.000 tone de nitrat de amoniu – a relatat MTI în plus faţă de lista realizată de BBC.
În mai 2004 a avut loc la Mihăileşti o explozie a unui camion care transporta 20 tone de nitrat de amoniu. Printre victime (18 morţi şi 13 răniţi grav) s-au aflat pompieri, ziarişti şi localnici care încercau să fure din îngrăşământul ajuns pe drum.
Joi a luat foc pe şoseaua care leagă Aradul de Timişoara un camion care transporta 24 tone de îngrăşăminte conţinând şi nitrat de amoniu. Pompierii au reuşit să stingă focul înainte ca acesta să fi cuprins şi încărcătura.