Noile taxe pentru autoturisme şi camionete vor intra în vigoare la 3 aprilie, a doua zi după ce Trump intenţionează să anunţe tarife reciproce care vizează ţările responsabile pentru cea mai mare parte a deficitului comercial al SUA.
Acestea se adaugă taxelor deja introduse asupra oţelului şi aluminiului, precum şi asupra unor mărfuri din Mexic, Canada şi China.
Statele Unite au importat produse auto în valoare de 474 de miliarde de dolari în 2024, inclusiv autoturisme în valoare de 220 de miliarde de dolari. Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Canada şi Germania, toţi aliaţi apropiaţi ai SUA, au fost cei mai mari furnizori, potrivit Reuters.
Reacțiile țărilor partenere SUA
În urma anunțului lui Donald Trump, mai mulți lideri au criticat creșterea tarifelor pentru importurile de mașini.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris măsura ca fiind „rea pentru companii, dar şi mai rea pentru consumatori”.
Prim-ministrul canadian Mark Carney a catalogat tarifele drept un „atac direct” asupra angajaţilor canadieni şi a declarat că ia în considerare măsuri de retorsiune.
„Ne vom apăra lucrătorii, ne vom apăra companiile, ne vom apăra ţara şi o vom apăra împreună”, a declarat Carney reporterilor la Ottawa.
Ministrul german al economiei și asociațiile auto din Germania au criticat noul tarif de 25% și au spus că este dăunător pentru economiile europene și americane, cerând negocieri urgente pentru a preveni un război comercial în spirală.
Acțiunile Volkswagen, cel mai expus la taxe vamale dintre producătorii germani din cauza bazei sale mari de aprovizionare din Mexic și a lipsei producției americane pentru mărcile Audi și Porsche, au scăzut cu 5,1% în comerțul înainte de piață, relatează Reuters.
Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că Tokyo va pune „toate opţiunile pe masă” pentru a face faţă noilor tarife, iar Coreea de Sud a declarat că va pune în aplicare până în aprilie un răspuns de urgenţă pentru industria sa auto grav afectată.
În urma anunțului de la Washington, acţiunile producătorilor auto din Asia, aflate deja în scădere, au tras pieţele în jos.
Producători de automobile precum Toyota Motor şi Mazda Motor conduceau în topul scăderilor de acţiuni în Japonia, ţară care se bazează pe automobile pentru mai mult de un sfert din exporturile sale către SUA.
Acţiunile producătorilor de automobile din Coreea de Sud, Hyundai Motor şi Kia Corp, au scăzut puternic, în timp ce producătorii de automobile şi furnizorii de piese din India înregistrau, de asemenea, scăderi.
Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că Trump riscă să afecteze economia americană prin tarifele suplimentare.
„Protecţionismul nu ajută nicio ţară din lume”, a declarat Lula joi, într-o conferință de presă la Tokyo, promiţând că va depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului cu privire la taxa comercială pe oţelul brazilian.
Ce se întâmplă cu prețurile mașinilor în SUA
Donald Trump vede tarifele ca pe un instrument de creştere a veniturilor pentru a compensa reducerile de taxe promise pe plan intern şi pentru a revigora o bază industrială americană în declin.
Cu toate acestea, mulţi experţi în comerţ se aşteaptă ca preţurile să crească iniţial şi cererea să scadă, afectând o industrie auto globală care se clatină deja din cauza incertitudinii cauzate de ameninţările tarifare bruşte ale lui Trump şi de revenirile ocazionale, potrivit Reuters.
„Vom taxa ţările pentru că fac afaceri în ţara noastră şi ne iau locurile de muncă, ne iau bogăţia, ne iau o mulţime de lucruri pe care le-au luat de-a lungul anilor”, a declarat Trump, miercuri, în Biroul Oval. „Au luat atât de multe din ţara noastră, prieteni şi duşmani şi, sincer, prietenii au fost de multe ori mult mai răi decât duşmanii”, a adăugat el.
La începutul zilei de joi, Trump a scris pe Truth Social că ar putea impune UE şi Canadei tarife şi mai mari, dacă acestea se unesc pentru a riposta.
„Dacă Uniunea Europeană colaborează cu Canada pentru a face rău economic SUA, tarife pe scară largă, mult mai mari decât cele planificate în prezent, vor fi aplicate ambelor pentru a proteja cel mai bun prieten pe care fiecare dintre aceste două ţări l-a avut vreodată”, a ameninţat şeful Casei Albe.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.