Taxele vamale impuse lumii de președintele SUA, Donald Trump, au intrat miercuri în vigoare. Confruntată cu un tarif vamal de 104% pentru exporturile în SUA, China a majorat la rândul său taxele de la 34 la 84%. Donald Trump plusează și le majorează la 125%. După-amiază, UE a aprobat tarife de 25% pe importurile din SUA.
- Tarifele radicale impuse de administrația Trump pentru importurile în SUA au intrat în vigoare pe 9 aprilie.
- În urma escaladărilor din acest război comercial, China a fost lovită cu o taxă de 104%.
- China a răspuns cu un tarif de 84% asupra produselor americane. La doar câteva ore, Trump a anunțat o nouă majorare a tarifului pentru China la 125% din cauza „lipsei de respect pe care China a arătat-o față de piețele lumii”.
- UE a adoptat taxe vamale pentru bunuri americane în valoare de 23 de miliarde de dolari.
- Bursele au înregistrat miercuri o nouă zi cu volatilitate puternică, după cele câteva zile de scăderi majore.
- Prețul aurului a crescut crescut la aproximativ 3.100 de dolari pentru o uncie.
- Prețul petrolului a scăzut la minimul ultimilor patru ani, 60 de dolari pe baril, semn încetinirii economiei mondiale.
- Piețele din SUA continuă să crească la știrea că președintele Trump întrerupe așa-numitele tarife reciproce mai mari pentru toate țările, cu excepția Chinei. Indicii din SUA: S&P 500 a crescut cu 7,5%, Nasdaq a crescut cu 9,4%, Dow Jones a crescut cu 6%.
Trump plusează și mărește din nou tarifele pentru China la 125%
Donald Trump a anunțat, la câteva ore de la intrarea în vigoare a noilor tarife, o nouă majorare pentru China „din cauza lipsei de respect” față de piețele lumii.
„Pe baza lipsei de respect pe care China a arătat-o față de piețele lumii, prin prezenta cresc tariful aplicat Chinei de Statele Unite ale Americii la 125%, cu efect imediat. La un moment dat, sperăm că în viitorul apropiat, China își va da seama că zilele în care scăpau SUA și alte țări nu mai sunt sustenabile sau acceptabile”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare.
Totodată, el și-a arătat clemența față de 75 de țări au chemat reprezentanți ai Statelor Unite, inclusiv Departamentele de Comerț, Trezorerie și USTR, „pentru a negocia o soluție” și le-a oferit o pauză de 90 de zile și o reducere a taxelor la 10%.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent a spus că se așteaptă ca „țările să vină la noi cu cea mai bună ofertă. Pauza ne dă timp să facem o înțelegere”.
Statele UE au aprobat tarife de 25% pe importurile din SUA - 22 de miliarde de euro anual
Actualizare 17:10 - Comisia Europeană a anunţat miercuri că a obţinut sprijinul ţărilor UE pentru un prim set de contramăsuri la tarifele SUA pentru oţel şi aluminiu care se vor aplica începând cu 15 aprilie.
UE va impune taxe suplimentare de 25% asupra unei serii de importuri din SUA, ca răspuns specific la taxele vamale americane pentru metale.
Astfel, UE poate aplica tarife de retorsiune în valoare de aproximativ 22 de miliarde de euro pentru produse americane precum soia, motociclete şi suc de portocale, după ce ţările blocului european au aprobat miercuri aceste măsuri, a anunţat Comisia Europeană.
„UE consideră că tarifele americane sunt nejustificate şi dăunătoare, provocând prejudicii economice ambelor părţi, precum şi economiei mondiale. UE şi-a exprimat clar preferinţa de a găsi soluţii negociate cu SUA, care să fie echilibrate şi reciproc avantajoase”, a declarat executivul comunitar.
Doar Ungaria s-a opus pachetului de măsuri, potrivit a patru diplomaţi UE care cunosc detalii despre vot, în timp ce toate celelalte 26 de ţări au votat în favoarea măsurilor.
„Escaladarea nu este răspunsul. Astfel de măsuri vor provoca daune suplimentare economiei şi cetăţenilor europeni prin creşterea preţurilor. Singura cale de urmat sunt negocierile, nu represaliile”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului din Ungaria, într-o postare pe X.
China anunță o creștere a tarifului impus SUA cu 50 de puncte procentuale
Actualizare ora 14:50 - China a anunțat un tarif suplimentar de retorsiune de 50% pentru importurile americane.
Ministerul de Finanțe al Beijingului a declarat miercuri că noile sale taxe se vor aplica în plus față de tarifele de 34% anunțate anterior pentru importurile americane. Ministerul a adăugat că cel mai recent tarif va intra în vigoare joi, scrie Financial Times.
Măsura Chinei de a impune tarife de retorsiune de 84% împotriva Statelor Unite este nefericită și o propunere perdantă pentru Beijing, a declarat miercuri secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
„Cred că este regretabil faptul că chinezii nu vor să vină să negocieze, deoarece sunt cei mai mari infractori din sistemul comercial internațional”, a declarat Bessent într-un interviu acordat Fox Business Network.
Costurile de împrumut din SUA au crescut în urma represaliilor tarifare ale Chinei.
Nu doar piețele bursiere au fost zguduite de comerțul cu amănuntul al Chinei față de tarifele lui Donald Trump: prețurile petrolului au scăzut imediat și mai mult.
Prețurile futures ale țițeiului Brent au scăzut până la 58,47 USD. Este pentru prima dată din februarie 2021 când un baril costă mai puțin de 60 de dolari.
Prețurile țițeiului Brent au scăzut după ce China a anunțat represalii la tarifele americane.
Piețele bursiere s-au prăbușit și mai mult după anunțul Chinei.
Indicele bursier FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 3,4%. Indicele european Stoxx 600, care urmărește cele mai mari companii europene, a scăzut acum cu 4,2%. DAX din Germania a scăzut cu 3,4% astăzi, în timp ce indicele Cac 40 din Franța a scăzut cu 3,4%.
Rusia: SUA încalcă regulile comerciale
Rusia spune că tarifele lui Trump „încalcă” regulile comerciale prin impunerea unor taxe de 104% la importurile din China.
„Washingtonul nu pare legat de normele dreptului comercial internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Ea a mai declarat că Rusia își intensifică interacțiunile cu China și că Moscova ia măsuri pentru a reduce orice risc provenit din intensificarea relațiilor cu Beijingul.
Rusia este una dintre puținele țări scutite de recentele taxe impuse de Donald Trump.
Discuții SUA-Coreea de Sud
Ministrul sud-coreean al Comerțului se află la Washington pentru a încerca să negocieze un acord tarifar cu echipa lui Donald Trump.
Țara, care vinde un număr mare de mașini și electronice în SUA, este lovită de tarife generale de 25%.
Seulul speră să-l convingă pe Trump să reducă tarifele, promițând că va cumpăra mai multe produse americane și va face mai multe investiții în SUA.
Deocamdată însă, Coreea de Sud încearcă să ajungă la o înțelegere în condițiile în care țara aflată în criză politică care președinte interimar.
Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump a descris discuția cu oficialii de la Seul ca fiind „grozavă”.
El menționat însă excedentul comercial al Coreei de Sud în relația cu SUA, pe care l-a numit „extraordinar și nesustenabil”. Președintele american a spus că a discutat, de asemenea, despre plăți pentru protecția militară pe care Washingtonul o oferă Seulului.
Coreea de Sud și SUA sunt aliați militari. Există zeci de mii de soldați americani staționați în țara asiatică, care ajută la apărarea împotriva Coreei de Nord.
Investitorii vând obligațiuni americane
În ultimele 48 de ore, piețele au înregistrat o vânzare „agresivă” de obligațiuni guvernamentale americane pe termen lung.
Obligațiunile sunt emise de guvern pentru a strânge fonduri pentru operațiunile și proiectele sale.
Vânzarea masivă a obligațiunilor guvernamentale pe termen lung nu e un comportament uzual, deoarece până acum au fost considerate cele mai sigure active.
Specialiștii spun că acest fenomen ar putea avea consecințe directe asupra prețurilor din SUA, asupra creditelor ipotecare și pentru afaceri.
Tarifele au intrat în vigoare
Președintele Donald Trump și reprezentanții administrației sale spun că țările împotriva cărora Washingtonul a impus taxe majorate percep tarife mai mari pentru bunurile americane, impun bariere netarifare în comerțul cu SUA sau au subminat economia americană.
China se confruntă acum cu cel mai mare tarif cumulat, de 104%. Aceasta este o combinație de 20% percepute mai devreme, 34% anunțate săptămâna trecută și 50% impuse de Trump ulterior, după refuzul Beijingului de a-și retrage tariful de retorsiune de 34% asupra mărfurilor americane.
Noile taxe ale SUA împotriva a zeci de parteneri comerciali variază de la 20% pentru Uniunea Europeană, 26% pentru India și 49% pentru Cambodgia.
Președintele american crede că politica sa economică va revigora baza de producție pierdută a SUA, forțând companiile să mute producția în țară. Dar mulți experți în afaceri și economiști avertizează că o asemenea mutare a producției va avea loc într-un timp îndelungat și că, până atunci, prețurile vor crește, iar economia americană riscă să intre în recesiune.
Majoritatea țărilor nu au impus până acum tarife reciproce, cu excepția Chinei. SUA ar putea primi miercuri un răspuns din partea Uniunii Europene.
Statele membre ale UE vor vota astăzi o listă de bunuri americane care vor fi supuse unor taxe vamale majorate. Lista țintelor potențiale care se confruntă în principal cu o taxă de 25% variază de la migdale la iahturi, prin diamante și ață dentară, boabe de soia și piese de oțel. Dar bourbonul și vinul au fost cruțate.
Într-o conferință de presă de marți, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat că „măsurile de represalii ale UE” nu ar fi înțelepte, deoarece „tarife peste tarife înseamnă inflație și riscului unei recesiuni”.
Noi scăderi pe bursele asiatice
În urma intrării în vigoare a taxei de 104% aplicată importurilor Chinei, uuanul chinez s-a devalorizat la cel mai scăzut nivel din ultimele 19 luni, scrie Reuters.
Acțiunile din China, Hong Kong și Taiwan au scăzut miercuri dimineață, pe măsură ce războiul comercial dintre SUA și China a escaladat.
Indicele CSI300 din China a deschis în scădere cu 1,2%, în timp ce indicele Shanghai Composite a pierdut 1,1%. Indicele chinez SmallCap 1000 a scăzut cu peste 4%.
Indicele de referință din Hong Kong, Hang Seng, a scăzut cu 3,1%. Piața de acțiuni din Taiwan a scăzut cu 1,8% în primele tranzacții.
Companiile chineze de stat au continuat să susțină piața bursieră prin creșterea investițiilor în acțiuni, în timp ce o serie de firme listate au anunțat răscumpărări de acțiuni.
În Australia, acțiunile au oscilat puternic miercuri dimineață, iar capitalizarea bursei a pierdut zeci de miliarde de dolari din cauza îngrijorărilor că SUA și China, cele mai mari două economii ale lumii, se îndreaptă spre un război comercial total.
Banca Centrală a Noii Zeelande a redus miercuri ratele dobânzilor, invocând tarifele comerciale din SUA. Este una dintre primele bănci centrale care a răspuns la turbulențele economice generate de taxele impuse de Donald Trump.
Președintele Trump a declarat la o întâlnire a Comitetului Național Republican al Congresului din Washington că SUA vor anunța foarte curând „un tarif major” pentru produsele farmaceutice.
El susține că mișcarea va presa asupra companiilor farmaceutice „să părăsească China” și să construiască fabrici în Statele Unite pentru a vinde pe piața americană.
Produsele farmaceutice au fost scutite de tarifele majore pe care președintele Trump le-a anunțat săptămâna trecută.
O mare parte din lanțurile de aprovizionare pentru producția farmaceutică se află în China, India și Europa.
Incertitudine generalizată
Trump a oferit investitorilor semnale contradictorii cu privire la cât timp vor fi impuse noile taxe. Președintele SUA le-a descris ca „permanente”, dar a spus în același timp că e deschis la negocieri.
„Avem o mulțime de țări care vor să facă acorduri”, a spus el la un eveniment la Casa Albă, marți după-amiază.
Administrația Trump a programat discuții cu Coreea de Sud și Japonia, doi aliați apropiați și parteneri comerciali importanți, iar premierul italian Giorgia Meloni urmează să viziteze săptămâna viitoare.
Vicepremierul Vietnamului, țară asiatică care are un cost ieftin al producției, afectată de unele dintre cele mai mari taxe la nivel global, urmează să discute miercuri cu secretarul Trezoreriei din administrația Trump, Scott Bessent.
Perspectiva unor tranzacții cu alte țări a împins piețele bursiere în sus mai devreme marți, dar acțiunile americane au pierdut câștigurile până la sfârșitul zilei de tranzacționare.
China promite să nu cedeze
După ce Donald Trump aproape că a dublat taxele la importurile chinezești – care fuseseră stabilite la 54% săptămâna trecută, ca răspuns la contratarifele pe care Beijingul le-a anunțat săptămâna trecută – China a spus că politica de taxe a lui Donald Trump este „șantaj”.
Marile companii de brokeraj chineze s-au angajat să lucreze împreună pentru a ajuta la stabilizarea prețurilor acțiunilor de la bursele chineze.
Alte țări s-au grăbit să ia măsuri care să le protejeze industriile esențiale. Coreea de Sud a anunțat o serie de măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul auto, inclusiv reduceri de taxe și subvenții.
Unii economiști au avertizat că, în cele din urmă, consumatorii americani vor suporta probabil greul războiului comercial, confruntându-se cu prețuri mai mari la orice, de la încălțăminte sport la vin.
Aproape trei sferturi dintre americani se așteaptă ca prețurile produselor de consum să crească în următoarele șase luni, a constatat un nou sondaj Reuters/Ipsos.
Efectele depline ale tarifelor de miercuri s-ar putea să nu fie resimțite pentru o perioadă de timp, deoarece orice mărfuri deja în tranzit începând cu miezul nopții vor fi scutite de noile taxe atâta timp cât ajung în SUA până pe 27 mai.
Tarifele anterioare de 10% ale lui Trump pentru toate importurile din multe țări au început sâmbătă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.