Linkuri accesibilitate

Tatăl asociatului lui Navalnîi, inculpat într-un dosar despre care spune că este instrumentat politic


Iuri Jdanov a fost arestat în luna martie a acestui an.
Iuri Jdanov a fost arestat în luna martie a acestui an.

Tatăl lui Ivan Jidanov, apropiat al politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, a fost inculpat și este judecat pentru fraudă și fals, acuzații pe care el și susținătorii săi le resping și spun că sunt instrumentate politic pentru a putea justifica arestarea sa încă din luna martie a acestui an.

Procesul lui Jdanov (67 de ani) a început în orașul rusesc Narian-Mar, din regiunea arctică, pe 25 octombrie, a scris avocatul său, Vladimir Voronin, pe Twitter.

Voronin a declarat agenției de presă TASS că la prima înfățișare, clientul său a pledat nevinovat.

Anchetatorii îl acuză pe Iuri Jdanov că a recomandat administrației Iskatelei, un oraș îndepărtat din regiunea arctică a Rusiei, unde a lucrat ca funcționar înainte de a se pensiona anul trecut, să ofere unei localnice un apartament subvenționat, deși ulterior s-a dovedit că familia femeii a primit alocație pentru locuință.

Ulterior, apartamentul a fost retrocedat în proprietatea municipalității, în conformitate cu o hotărâre judecătorească, și niciunul dintre cei care au luat decizia nu a fost tras la răspundere.

Pentru acuzațiile care i se aduc, dacă va fi găsit vinovat, Iuri Jdanov riscă până la 10 ani de închisoare.

Fiul său, Ivan Jdanov, fost director al Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, aflat în exil în străinătate, a condamnat instrumentarea cazului împotriva tatălui său și a acuzat Kremlinul că încearcă să facă presiuni asupra sa prin arestarea și inculparea tatălui său.

Fundația Anticorupție a publicat toate marile rapoarte anticorupție împotriva oficialilor de rang înalt de la Kremlin, inclusiv împotriva președintelui Vladimir Putin.

FBK și alte câteva organizații au fost desemnate ca extremiste și interzise în Rusia la începutul acestui an.

Navalnîi, care este în închidoare din luna februarie, Ivan Jdanov și alți câțiva asociați, care locuiesc în prezent în străinătate, au fost acuzați de înființarea unui grup extremist.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG