Linkuri accesibilitate

Tătaru: să ne obișnuim că vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani


Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat, marți seară, că pe modelul știut deja de la epidemia de gripă porcină din 2009 și pandemia de coronavirus ar putea să mai continue pentru următorii doi ani cu epidemii sezoniere.

După experiența pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere. Așa va fi și în acest moment. Să ne obișnuim că vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani. Dar având în vedere prima curbă, putem evalua și ce va urma în următorii doi ani. Nu avem un tratament (...), nu avem un vaccin.

În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puține decese, puține cazuri, mergem spre o curbă lină și putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reușit să trecem prin această pandemie, gestionând-o.

Atunci când vom ieși și vom vedea că avem o mare parte a populației care s-a imunizat, avem prezența unor anticorpi, putem vedea următorii doi ani că niște epidemii cu niște cazuri care nu vor avea aceeași amploare ca în această perioadă, dar vor fi niște cazuri cu o simptomatologie frustă sau ușoară care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populația României. Sperăm în acest context și în descoperirea și fabricarea unui vaccin cu care să putem gestiona următorii doi ani"
, a declarat ministrul Sănătății, într-un interviu la postul Antena 3, citat de ziare.com.

Cu toate acestea, Tătaru a arătat că suntem încă departe de momentul în care să ne putem baza pe un vaccin.

Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase și după această perioadă să-l putem procura și să-l putem utiliza în întreaga masă", a spus Tătaru.

Ministrul a arătat că o concluzie care să ateste că virusul a fost creat într-un laborator nu ar schimba metodele de intervenție.

Nu ar schimba cu nimic. Noi am plecat pe o procedură, pe o stare de epidemie și apoi pandemia, am plecat într-o luptă cu ceva necunoscut, cu ceva care s-a regăsit pentru prima dată în patologia umană, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Poate că după ce vom termina și vom ieși din pandemie cu bine, împreună, vom putea să analizăm ce a fost, cum a fost, de unde a venit", a precizat Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătății a reiterat că România, ca moment, este la jumătatea pandemiei și autoritățile așteaptă să vadă, pentru înregistrarea vârfului epidemiei și apoi faza de descreștere a numărului de cazuri, cum va evolua infecția cu coronavirus după sărbătorile pascale, timp de 7-10 zile, în condițiile în care boala prezintă apariția simptomatologiei din a doua până în a zecea zi de la infectare.

XS
SM
MD
LG