Linkuri accesibilitate

Care au fost spectacolele liceenilor prezentate în festivalul Ideo Ideis #17

O săptămână, zece trupe de liceeni, dintre care una formată din adolescenții ucraineni refugiați în România, pentru a fugi din calea războiului. Ateliere, mentori, spectacole, discuții și întâlniri care modelează noua generație de artiști. Astfel poate fi rezumată ediția cu numărul 17 a Ideo Ideis.

Între 15 și 21 august, Ideo Ideis a creat o sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenți, o săptămână de inspirație culturală în Alexandria și comunitățile din care fac parte adolescenții.

Nouă trupe de liceeni au fost selectate din toată țara pentru a lua parte la experiențele Ideo Ideis, iar în ultimele trei zile de festival au avut ocazia să urce pe scenă pentru a-și prezenta în fața publicului piesele cu care au ajuns aici. Lor li s-a alăturat și o trupă formată din adolescenți fugiți din calea războiului din Ucraina, care a construit spectacolul chiar în timpul Ideo Ideis. Peste 8.000 de spectatori au urmărit reprezentațiile liceenilor, spectacolele de teatru profesionist și proiecțiile de film, participând activ la sesiunile de Q&A, la masterclass-uri, la evenimentele pentru copii și la întâlnirile cu invitații ediției.

„Oricât ar suna din cărți, festivalul ăsta e despre conexiuni și despre tineri care vin și se uită la alți tineri și la alți adulți și pleacă schimbați, fac schimbarea în ei și posibil, cu șanse mari, să facă schimbarea în comunitatea lor.

E și despre adulți care vin și se uită la adolescenți și se uită la alți adulți, în stânga în dreapta, care se uită aceiași adolescenți, și își dau seama câte schimbări pot să facă. Cât de vulnerabili pot să fie, cât de mult pot să mai riște, cât de neimplicați sunt uneori, poate. Descoperă cât de neimplicați emoțional și afectiv sunt! Suntem pentru că am avut mai mulți ani, probabil, spre deosebire de adolescenți, în care ne am luat-o. Și am învățat să blocăm, să închidem, să dăm puțin”, explică Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis, într-un interviu acordat Europa Liberă.

Europa Liberă România, partenerul oficial Ideo Ideis #17, vă aduce în imagini cele zece spectacole ale liceenilor și vă prezintă actorii aflați în plin proces de formare artistică.

Poveștile trupelor de liceeni vor continua în orașele lor, acolo unde, alături de coordonatorii care i-au însoțit la festival, vor implementa sfaturile și direcțiile creative primite din partea trainerilor și mentorilor.

În parteneriat cu organizatorii unora dintre cele mai importante evenimente teatrale de la noi din țară, Ideo Ideis le va oferi ocazia de a-și juca spectacolele, în următoarea perioadă, la: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu - FITS, Festivalul de Teatru Undercloud, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Săptămâna Comediei Brașov, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER Baia Mare, Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău, Festivalul de teatru și film Șerban Ionescu, Theater Networking Talents - TNT Craiova, Festivalul Internațional de Film de Animatie ABIFF și Zilele Teatrului Matei Vișniec și unteatru.


Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG