Linkuri accesibilitate

Tendințe economice: estimările managerilor vs nesiguranța sanitară


În construcții e așteptată o creștere a volumului producţiei.
În construcții e așteptată o creștere a volumului producţiei.

O anchetă realizată de Institutul Național de Statistică (INS) în urma consultării a aproape 9.000 de agenți economici arată că aceștia estimează, pentru următoarele trei luni, o creștere a activității în construcții și a comerțului cu amănuntul.

Aceleași date indică o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii și o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul.

Aceste anchete (de conjunctură) indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen și nu trebuie confundate cu ritmul creşterii sau scăderii indicatoarelor statistice”, menționează INS.

Toată lumea e în așteptare.

În plus, în această perioadă, spune analistul economic Dragoș Cabat pentru Europa Liberă, estimările managerilor pot fi doar niște „’guess’-timates, un fel de ghicit profesionist, pentru că e foarte complicat să îți dai cu părerea în situația în care ai o criză de sănătate despre care nu știi în ce parte se duce”.

În opinia lui Dragoș Cabat, „toată lumea e în așteptare. Economia, patronii așteaptă ca criza de sănătate să se termine și atunci și companiile să poată să revină la niște planuri de afaceri și la niște prognoze pe care să le poată face pe termen cât de cât mai lung. Aici e principala problemă, în momentul de față toată lumea așteaptă și nu știe încotro se merge dacă nu ai criza de sănătate”.

În situații ca cea de acum nu poți să faci niște planuri de afaceri, doar ajustări, spune analistul economic Dragoș Cabat.
În situații ca cea de acum nu poți să faci niște planuri de afaceri, doar ajustări, spune analistul economic Dragoș Cabat.

Direcțiie sunt imposibil de estimat, spune Dragoș Cabat, pentru că poate urma un lockdown în aceeași măsură în care poate urma o relansare, „sau pot să fie afectate diverse țări, diverse industrii, nimeni nu știe. Cel mult poți să te iei după datele pe care le dă guvernul, de creștere economică, inflație etc., dar realitatea e că în situații din acestea volatile nu poți să faci niște planuri de afaceri, doar ajustări”, spune analistul economic.

Soluțiile de criză

Dragoș Cabat consideră că până acum, cei care puteau să se adapteze s-au adaptat. „Sigur că multe industrii au fost afectate, dar mai ales anumite companii din anumite industrii, și în special HoReCa, transport, turism. Dar unele companii au fost afectate chiar pozitiv. Nu cred că ne uităm cu disperare la ritmul vaccinării, dar ne uităm cu disperare la o soluție care nu vine neapărat de la oameni, la o soluție de a se termina criza de sănătate pe orice cale ar fi. Soluțiile găsite între timp, de genul Certificatului verde, sunt soluții de criză, dar nu sunt viabile pe termen lung. Pe termen lung doar încheierea pandemiei reprezintă o soluție reală”, spune Dragoș Cabat.

Unul dintre cele mai afectate domenii a fost HoReCa.
Unul dintre cele mai afectate domenii a fost HoReCa.

Datele anchetei INS

Ancheta de conjunctură arată că, pentru industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (*sold conjunctural +10%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -17%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe totalul industriei prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

În construcţii, potrivit estimărilor din aprilie, se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +20%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +16%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

În servicii, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%)

*Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, nu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.382 agenţi economici), construcţiilor (1.255), comerţului cu amănuntul (2.490) şi serviciilor (2.860). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG