Linkuri accesibilitate

Tensiuni între Egipt și Israel. Presiune în creștere asupra Israelului să nu atace Rafah, ultimul refugiu pentru sute de mii de palestinieni


Fumul se ridică asupra orașului Rafah în timpul unui bombardament israelian din 13 februarie 2024.
Fumul se ridică asupra orașului Rafah în timpul unui bombardament israelian din 13 februarie 2024.

Egiptul a criticat declarațiile unui ministru israelian care a sugerat că autoritățile de la Cairo au o responsabilitate considerabilă pentru atacurile Hamas din 7 octombrie. Președintele SUA, Joe Biden, spune că civilii refugiați din Rafah trebuie protejați.

Politicianul israelian Bezalel Smotrich a declarat luni, în cursul unei reuniuni cu partidul său de extremă dreaptă Partidul Național Religios - Sionism religios, că „egiptenii au o responsabilitate considerabilă pentru 7 octombrie”, potrivit postului de radio public israelian Kan.

„O mare parte dintre armele Hamas trec prin Egipt”, care împarte o frontieră de 12 kilometri cu Fâşia Gaza, a mai spus Smotrich.

Ministerul egiptean de Externe a apreciat drept „nefericit şi ruşinos” faptul că Smotrich „continuă să facă declaraţii iresponsabile şi incendiare”.

„Egiptul deţine controlul total asupra teritoriului său şi nu permite niciunei părţi să-i implice numele în vreo încercare nereuşită de a-şi justifica slăbiciunile”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului egiptean de Externe, Ahmed Abu Zeid.

Acesta a mai spus că declarațiile lui Smotrich „dezvăluie doar un apetit vorace pentru crimă şi distrugere, precum şi sabotarea oricărei încercări de a opri criza din Fâşia Gaza”, a continuat el.

Egiptul este unul dintre statele cheie în negocierile privind un armistițiu și eliberarea ostaticilor din Gaza și primul stat arab care a recunoscut Israelul.

Agerpres, care citează agenția EFE, transmite că Egiptul ar fi informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, dacă statul evreu îi va forţa printr-o ofensivă militară pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt.

„Egiptul a informat Israelul asupra suspendării Tratatului de la Camp David dacă Israelul încalcă protocoalele militare şi de securitate ale acestui tratat, care a deschis calea păcii între cele două ţări”, a declarat o sursă oficială de la Cairo, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

Tratatul de la Camp David, semnat pe 26 martie 1979 între Egipt și Israel, a fost primul tratat de pace dintre Israel și un stat arab. Tratatul este fundamentul relațiilor actuale dintre Israel și Egipt.

Principalele caracteristici ale tratatului au fost recunoașterea reciprocă dintre cele două țări, încetarea stării de război dintre ele și normalizarea relațiilor bilaterale.

Ministrul israelian de Finanțe, Bezazel Smotrich, de extremă dreapta, spune că Egiptul ar avea o responsabilitate importantă pentru atacurile Hamas din 7 octombrie.
Ministrul israelian de Finanțe, Bezazel Smotrich, de extremă dreapta, spune că Egiptul ar avea o responsabilitate importantă pentru atacurile Hamas din 7 octombrie.

Aceeași sursă egipteană a mai precizat că avertismentul egiptean asupra suspendării tratatului de pace, care a reprezentat piatra de temelie a stabilităţii în regiune timp de aproape o jumătate de secol, a fost transmis după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească pentru lansarea unui atac asupra localităţii Rafah, situată în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

Oraşul Rafah este ultimul refugiu al palestinienilor strămutaţi de război din restul Fâşiei Gaza. În zona acestui oraş se află în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia enclavei palestiniene.

„Orice încercare de a-i forţa pe palestinieni să intre în Egipt se va lovi de suspendarea acordului de pace semnat între cele două ţări”, insistă sursa egipteană, care subliniază că o strămutare forţată către Egipt a populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza prin acţiuni militare israeliene reprezintă o linie roşie.

Primul stat arab care a recunoscut Israelul, Egiptul este un mediator tradiţional între israelieni şi palestinieni. Alături de Qatar, a contribuit la instaurarea unui armistiţiu care a permis la sfârşitul lui noiembrie eliberarea unor ostatici şi prizonieri palestinieni.

Tensiunile dintre Israel și Egipt vin după ce premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a declarat că a cerut armatei să pregătească un plan de atacare a orașului Rafah, din sudul Fâșiei Gaza. Orașul, aflat la granița cu Egiptul, este ultimul loc în care sutele de mii de palestinieni din Gaza s-au refugiat.

Intențiile israeliene de a ataca Rafah au fost întâmpinate cu precauție de comunitatea internațională. SUA, cel mai important aliat al Israelului a transmis că nu susține un atac asupra Rafah dacă Israelul nu are un plan clar și realist care să protejeze civilii.

Israelul s-a confruntat marți cu o presiune internațională tot mai mare pentru a fi de acord cu o încetare a focului cu Hamas, deoarece a planificat o incursiune în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde peste un milion de palestinieni sunt prinși în capcană.

Într-o vizită la Casa Albă luni, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cerut o încetare completă a focului pentru a pune capăt războiului care durează de patru luni.

„Nu ne putem permite un atac israelian asupra Rafah. Este sigur că va produce o altă catastrofă umanitară”, a declarat monarhul a cărui țară găzduiește un număr mare de refugiați palestinieni.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că orice atac israelian asupra Rafah trebuie să ia în considerare protejarea civililor.
Președintele SUA, Joe Biden, a spus că orice atac israelian asupra Rafah trebuie să ia în considerare protejarea civililor.

Vorbind după discuțiile cu regele Abdullah, președintele SUA, Joe Biden a spus că „o operațiune militară majoră în Rafah nu ar trebui să se desfășoare fără un plan credibil pentru asigurarea siguranței și sprijinului a peste 1 milion de persoane care se adăpostesc acolo”.

„Mulți oameni de acolo au fost strămutați de mai multe ori, fugind de violența din nord, și acum sunt înghesuiți în Rafah, expuși și vulnerabili. Trebuie să fie protejați”, a adăugat președintele SUA.

După ce a respins termenii Hamas pentru un armistițiu săptămâna trecută, Israelul a atacat luni dimineața Rafah. Atacul a dus la eliberarea a doi ostatici și a ucis aproximativ 100 de persoane.

Beniamin Netanyahu a salutat operațiunea de peste noapte prin care au fost eliberați Fernando Simon Marman și Luis Har în timp ce ministerul palestinian de Externe a declarat că moartea a zeci de locuitori din Gaza echivalează cu un „masacru”.

Rafah a devenit un ultim refugiu pentru mai mult de jumătate din populația din Gaza, care este presată la granița cu Egiptul în tabere improvizate, unde se confruntă cu focare de hepatită și diaree și cu o penurie de alimente și apă.

Premierul Netanyahu a declarat că Israelul va oferi „trecere sigură” civililor care încearcă să plece, dar guvernele străine și grupurile de ajutor – precum și locuitorii din Gaza – se întreabă unde ar putea merge.

„În prezent, nu există niciun loc sigur în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Cel puțin 28.340 de persoane, majoritatea femei și copii, au murit în bombardamentele neîncetate ale Israelului și în ofensiva terestră din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Războiul a început după ce Hamas a lansat un atac fără precedent pe 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.160 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifrele oficiale.

Militanții au capturat, de asemenea, aproximativ 250 de prizonieri străini și israelieni din sudul Israelului, dintre care aproximativ 130 sunt încă deținuți în Gaza, inclusiv 29 care se presupune că au murit.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG