Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a respins termenii de încetare a focului propuși de Hamas și a declarat că „victoria totală” în Gaza este posibilă în câteva luni.
Anterior, Hamas a prezentat o serie de cereri ca răspuns la o propunere de încetare a focului susținută de Israel.
Netanyahu a declarat că negocierile cu gruparea Hamas - desemnată teroristă de către SUA și UE - „nu duc nicăieri” și a descris cerințele lor ca fiind „bizare”.
„Nu există altă soluție decât o victorie completă și finală”, a concluzionat Beniamin Netanyahu într-o conferință de presă de miercuri, după întâlnirea cu secretarul de stat american, Antony Blinken.
„Dacă Hamas va supraviețui în Gaza, este doar o chestiune de timp până la următorul masacru”, a mai spus premierul israelian.
Un oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat Reuters că remarcile lui Netanyahu „sunt o formă de bravadă politică” și că acestea arată că liderul palestinian intenționează să continue conflictul din regiune.
Proiectul Hamas de încetare a focului are următoarele prevederi, potrivit unui document văzut de Reuters:
- Prima fază: O pauză de 45 de zile în lupte, în timpul căreia toate femeile israeliene ostatice, bărbații sub 19 ani, bătrânii și bolnavii vor fi schimbați cu femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Forțele israeliene se vor retrage din zonele populate din Gaza și Hamas va începe reconstrucția spitalelor și a taberelor de refugiați.
- Faza a doua: Ostaticii israelieni de sex masculin rămași vor fi schimbați cu prizonieri palestinieni, iar forțele israeliene vor părăsi Gaza complet.
- Faza a treia: Ambele părți vor face schimb de corpuri ale persoanelor decedate de ambele părți.
Oferta Hamas este un răspuns la o propunere anterioară elaborată de șefii spionilor americani și israelieni și transmisă Hamas săptămâna trecută de mediatorii din Qatar și Egipt.
Comentariile liderului israelian sunt o lovitură pentru eforturile susținute ale SUA de a ajunge la un acord.
În timpul unei conferințe de presă, Antony Blinken a precizat că există unele condiții imposibile în contra-propunerea Hamas, dar s-a arătat încrezător că se poate ajunge totuși la un acord.
Observatorii spun că poziția premierului Netanyahu arată diferențe fundamentale între planurile SUA și ale Israelului pentru Fâșia Gaza.
În timp ce viziunea Washingtonului presupune crearea unui stat palestinian, Israelul vrea să mențină controlul securității Fâșiei Gaza, care să fie administrată de instituții care să nu aibă nicio legătură cu mișcarea Hamas.
Forțele israeliene se pregătesc să intre în Rafah
Beniamin Netanyahu a confirmat, de asemenea, că forțele israeliene au primit ordin să se pregătească înainteze în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza. Orașul este locul unde zeci de mii de mii de palestinieni au fugit pentru as e refugia din calea luptelor.
„Am ordonat Forțelor de Apărare Israeliene să pregătească o operațiune în Rafah, precum și în două tabere (de refugiați), ultimele bastioane rămase ale Hamas”, a explicat Benjamin Netanyahu într-un discurs televizat, scrie BBC.
Extinderea conflictului în Rafah ar „crește exponențial ceea ce este deja un coșmar umanitar” în oraș, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Armata israeliană a transmis că a ucis zeci de militanți în luptele din ultimele 24 de ore.
În Rafah, la marginea sudică a Fâșiei Gaza, se află jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei.
Bob Kitchen, vicepreședinte pentru situații de urgență la Comitetul Internațional de Salvare, a declarat că o mișcare a Israelului către Rafah ar „pune capăt liniei de salvare umanitare din Egipt”.
„Dacă nu sunt uciși în lupte, copiii, femeile și bărbații palestinieni vor fi expuși riscului de a muri de foame sau de boli”, a spus el.