UPDATE: Raed Arafat intervine peste decizia autorităților locale și prelungește cu 72 de ore carantina în Timișoara, plus patru comune adiacente, „până la evaluarea riscurilor și adoptarea de noi măsuri de către autoritățile centrale”.
Șeful DSU a emis duminică un ordin ce va intra în vigoare duminică noapte, de la ora 24, și este valabil până la sfârșitul zilei de miercuri, 24 martie, (ora 24), prin care se mențin în carantină Municipiul Timișoara (incidență 8,19 la mie), precum și comunele Moșnița Nouă (11,4 la mie), Dumbrăvița (6,8 la mie), Ghiroda (7,4 la mie) și Giroc (9,99 la mie).
***
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a amânat prelungirea carantinei din Timișoara. În ședința de sâmbătă nu s-a întrunit numărul de voturi necesare de 2/3 din totalul participanților pentru o decizie favorabilă.
Asta, chiar dacă analizele făcute de Direcția de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică au spus că este nevoie de o prelungire a restricțiilor.
După ședință, președintele liberal al CJ Timiș a lăudat decizia de a nu prelungi carantina.
„În această seară a fost eliminată măsura nedreaptă a carantinării Timișoarei și a zonei periurbane", a spus Alin Nica.
La rândul său, primarul Timișoarea, Dominic Fritz, a acuzat că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a avut propuneri diferite „cu conotaţie politică".
„DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru UAT- urile cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotaţia politică a acestor decizii. (...)
Am refuzat să particip la această înscenare. M-am abţinut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică, care ne duce la un şir nesfârşit de ieşiri şi intrări în carantină în UAT-uri diferite din jurul Timişoarei", a scris Fritz pe Facebook.
Și în urmă cu două săptămâni, decizia de intrare a municipiului Timișoara în carantină a generat un conflict între primăria locală și Consiliul Județean.