Mai mulți rezidenți sârbi din Kosovo au blocat duminică drumurile din nordul țării ca formă de protest împotriva unei decizii a autorităților de la Priștina, privind schimbarea plăcuțelor auto și a documentelor sârbești cu unele emise de statul Kosovo. Poliția a raportat inclusiv focuri de armă.
După incidentele de duminică seară de la granița dintre Kosovo și Serbia, oficialii kosovari au decis amânarea cu 30 de zile a implementării deciziei. „În momentul înlăturării tuturor baricadelor și obstacolelor, această decizie va fi suspendată până la 1 septembrie 2022”, a scris ministrul Afacerilor Interne al Kosovo, Xhelal Sveçla, pe Facebook.
Duminică, sârbi din nordul Kosovo, a cărei independență nu este recunoscută de Serbia, au blocat drumurile cu camioane și alte vehicule pentru a-și exprima nemulțumirile față de decizia guvernului de la Priștina.
După izbucnirea incidentelor, ambasadorul american în Kosovo, Geoffrey Hovenier, s-a întâlnit cu prim-ministrul Albina Kurti și i-a cerut amânarea implementării deciziei care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 august, potrivit serviciului din Balcani a Radio Europa Liberă.
„Guvernul Kosovo se angajează să amâne punerea în aplicare a două decizii luate pe 29 iunie 2022, până la 1 septembrie 2022, din momentul în care luni, 1 august 2022, toate baricadele vor fi îndepărtate și se va institui libertatea deplină de mișcare pe toate drumurile din nordul Kosovo”, a anunțat Guvernul Kosovo duminică, 31 iulie, înainte de miezul nopții.
Oficialii kosovari au fost felicitați pentru decizie de șeful diplomației europene, Josep Borrel, care scria azi-noapte, pe Twitter, că se așteaptă ca drumurile de Kosovo să fie deblocate. „Problemele apărute ar trebui rezolvate prin dialog cu medierea UE”, a scris Borrel.
Reacția NATO
Într-un comunicat de presă, Guvernul Kosovo a condamnat blocarea drumurilor din nordul țării, dar și faptul că protestatarii au tras focuri de armă.
„Este o tentativă de a destabiliza Kosovo și de a pune în pericol pacea și securitatea cetățenilor noștri și țara. După-amiaza și seara au avut loc numeroase acte de agresiune, care au fost instigate și pregătite de oficialii de Belgrad”, a declarat Guvernul.
Atât prim-ministrul Albina Kurti, cât și președinta Vjosa Osmani au discutat despre incidente cu oficiali americani și europeni.
La rândul său, președintele sârb Aleksandar Vucici a mulțumit reprezentanților ambasadei americani, dar și oficialilor europeni, pentru mediere. La scurt timp după decizia de amânare a deciziei, președintele sârb a spus că vor urma săptămâni sau luni de lupte politice și că situația din nordul Kosovo trebuie rezolvată cu calm.
„Indiferent cât de dificil este, nu va fi nicio capitulare și Serbia va câștiga”, a spus Vucici într-o emisiune televizată. El le-a mulțumit, de asemenea, sârbilor din Kosovo.
Situația din nordul statului Kosovo a rămas tensionată și după războiul de la finele anilor 90. În zonă este o misiune de pace a NATO, care a precizat după incidentele de ieri că este pregătită să intervină în cazul în care stabilitatea din Kosovo ar fi amenințată.
Președintele Serbiei a mai spus ieri că șeful statului major al țării s-a întâlnit cu comandatul misiunii NATO din Kosovo pentru a face schimburi de informații. Aleksandar Vucici a spus că au fost multe dezinformări cu privire ce s-a întâmplat la graniță.
Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a cerut și ea cetățenilor sârbi din Kosovo să nu cadă pradă propagandei Belgradului.