Linkuri accesibilitate

Complot rusesc pentru debarcarea lui Zelenski și ocuparea parlamentului ucrainean


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe linia frontului de la Donețk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe linia frontului de la Donețk

Forțele de securitate ucrainene (SBU) susțin că au dejucat luni o lovitură de stat susținută de Rusia, care plănuia răsturnarea președintelui Volodimir Zelenski și instalarea unui guvern pro-Kremlin.

Autorii complotului plănuiau să folosească acoperirea unui miting din centrul Kievului pentru a incita la revolte și apoi să captureze Rada Supremă - parlamentul ucrainean, scrie presa ucraineană.

„Autorii au plănuit să anunţe „înlăturarea de la putere” a actualei conduceri militaro-politice a Ucrainei. Apoi au sperat să pună mâna pe clădirea Radei Supreme a Ucrainei și să-i blocheze activitatea”, spune serviciul secret ucrainean.

Lovitura de stat era planificată pentru Ziua Constituției Ucrainei, sărbătorită pe 30 iunie, transmite SBU, care a publicat luni fotografii cu ofițeri purtând cagoule, în timp ce arestează mai mulți presupuși complotiști.

Concentrarea operațiunilor era gândită pentru regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, arată sursa citată.

Persoanele arestate erau cunoscute ca agitatori prorusi și aveau depozite de arme în care anchetatorii au găsit puști de asalt, o pușcă cu lunetă și pistoale.

La percheziție au fost găsite și cutii de muniție, laptopuri, telefoane mobile și instrucțiuni pentru lovitura de stat cu scheme desenate de mână.

„Făptuitorii au plănuit să disemineze informații despre „regulile” de la Kiev prin intermediul resurselor de informații interne și externe”, a spus SBU. „Ei au sperat să destabilizeze situația socio-politică din țara noastră, ceea ce ar fi în favoarea Federației Ruse”.

SBU a spus că complotul de lovitură de stat a fost organizat de un „cofondator al unei organizații publice care este cunoscută pentru acțiunile sale antiucrainene din 2015”, dar a refuzat să-l numească direct.

Kremlinul nu a comentat, dar serviciile de informații occidentale au declarat anterior că zeci de tentative de asasinat împotriva lui Zelenski au fost dejucate.

În mai, SBU a arestat doi colonei ucraineni care lucrau în unitatea militară însărcinată cu protejarea oficialilor de rang înalt pentru complot. Ei plănuiseră să-l răpească pe președintele ucrainean și apoi să-l execute.

Presupusul complot de duminică pare să fi avut o amploare mai mare decât planul de asasinat din luna mai. SBU a spus că, pe lângă mobilizarea la Kiev, autorii tentativei de lovitură de stat aveau organizații de bază în Dnipro și în alte orașe ucrainene.

„Au comunicat între ei prin mesagerie și, dacă s-au întâlnit, au făcut-o în grupuri mici de trei”, a spus SBU, care a publicat, ca dovadă a complotului, o presupusă înregistrare vocală a unei conversații între doi lideri ai puciului.

În înregistrare, unul din liderii loviturii de stat susține că are sprijinul „nu a sute, ci a mii” de oameni. „Trebuie să adunăm cât mai mulți oameni.”

SBU a spus că în cazul în care complotiștii vor fi găsiți vinovați, aceștia ar putea fi condamnați la închisoare de până la 10 ani.

Serviciile de informații ucrainene au avertizat anul acesta că Kremlinul și-a intensificat comploturile împotriva guvernului ucrainean, precum și planurile de destabilizare a Ucrainei.

De asemenea, guvernele occidentale au avertizat că agenții Kremlinului au devenit mai activi în Europa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG