Linkuri accesibilitate

Tentative de manipulare înainte de alegerile europarlamentare. România, printre statele vizate


Comisarul european pentru securitate, Julian King, a declarat pentru Welt am Sonntag că nu au fost atacuri ale hackerilor sau dezvăluiri masive, dar au existat campanii de dezinformare orchestrate de boți și conturi false.

Printre statele vizate de aceste „campanii țintite și subtile” se numără România, Austria, Polonia, Italia, Franța, Marea Britanie și Spania, a precizat King.

Tendințele arată o preferință pentru campanii care accelerează prin dezinformare o situație deja existentă și că efectul acestui tip de dezinformare este mai puternic la nivel local. Comisia Europeană nu vrea să accepte acest nou tip de normalitate.

Încercările de manipulare arată, în opinia comisarului, că e nevoie de măsuri mai stricte ale statelor membre, dar și din partea platformelor Facebook, Twitter și Google. „Trebuie să asigurăm o transparență mai mare la publicitatea electorală și acces mai facil pentru persoane care verifică autenticitatea informațiilor”, a subliniat Julian King.

Concret, comisarul european anunță că urmează verificări ale codului de comportament al acestor companii în caz de dezinformare, acord semnat de rețelele de socializare în octombrie 2018.

King spune și că, la următorul summit al liderilor europeni, subiectul manipulării pe internet se va afla pe agenda de discuții.

XS
SM
MD
LG