Linkuri accesibilitate

#TrollTracker: Facebook șterge o rețea falsă de conturi și pagini din România care manipulau pentru PSD


 Sursa: @DFRLab
Sursa: @DFRLab

Mai multe pagini și un grup Facebook care promovau Partidul Social Democrat au fost șterse de Facebook.

În 7 martie, Facebook a șters o rețea de patru pagini Facebook, 26 de conturi Facebook, și un grup public Facebook, toate din România, scrie Daniel Weimert, de la Digital Forensic Research Lab, unitatea de la Atlantic Council care se ocupă cu devoalarea dezinformărilor, pe scurt @DFRLab.

Pornind de la anunțul făcut de Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate cibernetică de la Facebook, @DFRLab a analizat în profunzime paginile Facebook, care promovau, toate, un conținut părtinitor în favoarea Partidului Social Democrat, aflat la guvernare în România, sau denigrau politicienii din opoziție, scrie în continuare Daniel Weimert.

Potrivit Facebook, conturile șterse răspîndeau „conținut ce instiga la dezbinare găzduit de mai multe domenii care se dădeau drept site-uri de știri”. Fiecare pagină Facebook ștearsă era legată la un domeniu de „știri” afiliat, ale cărui articole părtinitoare erau răspîndite de pagini Facebook oficiale ale PSD.

Analiza @DFRLab sugerează existența unui anumit grad de coordonare între paginile Facebook, domeniile de știri afiliate lor și grupul Facebook.

Facebook a șters de asemenea o rețea neautentică de cel puțin 15 pagini și două grupuri destinate audienței din Marea Britanie, despre care @DFRLab a relatat de asemenea.

Social Democrații la ananghie

România a atras atenția recent din cauza evoluțiilor de pe scena politică internă și datorită relațiilor încordate cu Uniunea Europeană. Țara se pregătește pentru scrutinul prezidențial de la sfîrșitul lui 2019, la care actualul președinte Klaus Iohannis (fost lider al Partidului Național Liberal, PNL, de centru-dreapta) poate candida pentru un nou mandat. În ce privește relațiile cu UE, România a preluat recent președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va deține pînă în 30 iunie, 2019.

Cu toate acestea, UE a acuzat recent guvernul românîși tărăgănează eforturile de combatere a corupției. Un comunicat UE cere țării să-și reformeze sistemul juridic și să numească un nou procuror anticorupție. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, a fost vîrful de lance al mai multor acțiuni anticorupție care au băgat la închisoare foști politiceni proeminenți, inclusiv membrii PSD de rang înalt. Ea a fost înlăturată din postul său.

În acest context, cele patru pagini Facebook și grupul Facebook înlăturate au servit la răspândirea de articole foarte pozitive în ce privește PSD, politica sa, și politicienii săi, denigrându-i în același timp pe politicieni din alte partide.

Înlăturarea paginilor de Facebook

Trei din cele patru pagini Facebook românești fuseseră create în decurs de o săptămână, în 26 decembrie 2018 (De Stânga) și în 20 decembrie 2018 (Momentulzero, Pe Rele.ro). Pagina ANTI FAKE News fusese creată în 11 septembrie. La secțiunea „Despre”, Momentulzero se categoriza pe sine drept „Media”, în timp ce De Stânga and ANTI FAKE News se calificau drept „website de știri și media. Pe Rele.ro se categoriza drept „Just For Fun.”

Fiecare din aceste pagini Facebook puneau la dispoziție un link la un website de „știri” cu același nume. Nici una din aceste pagini nu afișa insigna albastră sau gri folosită de Facebook pentru a marca paginile verificate.

Logo-urile celor patru pagini românești șterse de Facebook. Surse: @DFRLab via Facebook
Logo-urile celor patru pagini românești șterse de Facebook. Surse: @DFRLab via Facebook

În afară de ANTI FAKE News, Momentulzero pretindea că luptă împotriva „știrilor false”, în timp ce De Stânga se descria ca „știri adevărate”.

XS
SM
MD
LG