Linkuri accesibilitate

Teodorovici îl critică pe ambasadorul SUA după reacția pe decizia CEDO în cazul Kovesi


Senatorul PSD Eugen Teodorovici îi cere ambasadorului Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, să salute „alte decizii de recunoaștere a încălcării drepturilor omului și în alte cazuri", nu doar cea în cazul Laurei Codruța Kovesi, după ce diplomatul american afirmase marți că decizia CEDO „reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale”.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a salutat cu promptitudine decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kövesi, spunând că sentința este un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție.

Aș vrea să văd același entuziasm din partea unui ambasador, mai ales din partea ambasadorului SUA în România, în a saluta și alte decizii de recunoaștere a încălcării drepturilor omului și în alte cazuri!

Aș vrea să văd că mai ales SUA va apăra interesele oricăror cetățeni români ale căror drepturi au fost încălcate, cu atât mai mult ale romanilor simpli care nu sunt apărați de mediatizarea de care beneficiază un nume cunoscut", a scris Eugen Teodorovici pe Facebook.

Fostul ministru de Finanțe mai cere ambasadorului Zuckerman să considere „ingerința în treburile interne ale unui stat" la fel cum el cataloghează drept „dăunătoare şi periculoasă ingerința politicului în justiție".

„Mă aștept ca domnul Zuckerman, reprezentul celei mai vechi democrații a lumii, să exprime o opinie echilibrată despre ambele fețe ale subiectului, inclusiv, să își exprime o opinie publică și despre multe alte încălcări ale drepturilor omului dovedite, așa cum a făcut despre această decizie a CEDO.

Cu toată dragostea, mă aștept ca ambasadorul SUA, oricine ar fi acela, să critice toate acele greșeli dovedite și să aibă în vedere că ingerința în treburile interne ale unui stat (inclusiv în domeniul justiției) din partea unui oficial al altui stat este la fel de dăunătoare şi periculoasă ca și ingerința politicului în justiție ... conform Convenției cu privire la relațiile diplomatice, încheiată la Viena la 18 aprilie 1961!", conchide Eugen Teodorovici.

Marți, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, a salutat decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kovesi pe care a numit-o „un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale”.

Comunicatul ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanța deosebită a statului de drept într-o democrație.

Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic.

Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA.

Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie.

Suntem de acord cu Președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică.

Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale.

Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept.

Câștigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Șef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiției și onoarei.

Astăzi o felicităm din nou.

SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG