Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a convocat tot personalul clerical și monahal din subordine, adică peste 350 de preoți și 100 de monahi, să slujească la mănăstirea Peștera, de Sfântul Andrei în plină carantină instituită în Constanța.
Invocând „contextul pandemiei actuale” și carantina instituită în județul Constanța, arhiepiscopul Teodosie decide că „sunt delegați în interes profesional” toți preoții din Eparhia Tomisului, tot personalul clerical și monahal pentru a săvârși liturghia la Mănăstirea Peșterea Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.
De asemenea, arhiepiscopul a decis că toate „bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise „pentru închinare și rugăciune individuală”.
Anul trecut, la pelerinaj au participat peste 15.000 de credincioși.
Nemulțumit de amenzile date de polițiștii constănțeni după ce au găsit într-o biserică 39 de enoriași fără mască la o slujbă oficiată de el, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban căruia îi atribuie responsabilitatea administrării acestui eveniment, pe care-l acuză de dictatură și-l amenință cu proteste în stradă, pe care le compară cu momentul de la Timișoara din decembrie 1989 când în România a început eliberarea de sub dictatura comunistă.
Clericul numește aplicarea legii „abuz” și spune că incidentul de la Constanța s-a produs „probabil sub îndrumarea tacită” a premierului Orban, care, în opinia sa, coordonează autoritățile locale prin miniștrii de resort.
El numește măsurile de protecție „exagerate și lipsite de logică”, luate de „necunoscuții specialiști” ai premierului, „în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român”.
Prelatul spune că trebuie să denunțe „public abuzurile” a căror orchestrare i-o atribuie premierului prin forțele polițienești și de jandarmerie care le exercită asupra clerului și credincioșilor „într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.”
Municipiul Constanța a intrat de vineri în carantină după ce a înregistrat o rată a infectării de 8,78 de cazuri la mia de locuitori.
„Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, spune Teodosie.
El compară momentul Revoluției de la Timișoara, din decembrie 1989 când „oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea.”
Treizeci și nouă de enoriași au fost amendați de polițiștii constănțeni miercuri dimineață în timp ce participau la o slujbă religioasă organizată de ÎPS Teodosie, fără să poarte măști și fără să păstreze distanța. Enoriașii constănțeni au ignorat restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 și au mers în număr mare la biserica Sfânta Ecaterina din Constanța.
Municipiul Constanța a intrat de vineri în carantină, pentru două săptămâni, după ce în urmă cu o zi a înregistrat o rată a infectării de 8,78 de cazuri la mia de locuitori.
Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență după o analiză de risc făcută de Direcția de Sănătate Publică locală, avizată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Înainte chiar ca autoritățile locale să ia decizia introducerii carantinei, arhiepiscopul a depus la instanță o decizie a contestării măsurii sanitare chemând oamenii din toată țara la pelerinajul Sfântului Andrei din 31 noiembrie.
Cererea a fost înregistrată încă de miercuri, arhiepiscopia cerând anularea parțială a Hotărârii CJSU Constanţa nr. 72/10.11.20, cu privire la articolele ce interzic participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.
Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), potrivit minutei de ședință.
Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.
CJSU Constanța a interzis evenimentul odată cu instaurarea carantinei în municipiu, după ce rată de infectare cu coronavirus a urcat la peste 6 cazuri la mia de locuitori.
La sfârşitul acestei luni, pe 30 noiembrie, conform Calendarului Creştin Ortodox este Praznicul Sf. Apostol Andrei şi se organizează pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei, din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa.
Arhiepiscopul Teodosie a anunțat încă din 14 noiembrie că va ataca în instanță orice restricție care va împiedica pelerinajul anual la Peştera Sfântului Apostol Andrei, din data de 30 noiembrie.
„Cum să nu ajung eu la peşteră în ziua Sfântului Andrei şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Este imposibil! Eu cred că pot să ajungă toţi românii căci este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară. Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care nu au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători şi voi începe demersurile, caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoşească spirituală. Vom ţine toate regulile sanitare, căci este un loc atât de larg acolo, şi ne vom face tradiţiile religioase", a spus Teodosie.
Arhiepiscopia Tomisului a organizat încă o slujbă de Înviere în noaptea de 26 spre 27 mai pentru a înlătura „neajunsul” creat de starea de urgență din cauza căreia „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă.”
După ce Patriarhul Daniel a venit cu o soluție de compromis la propunerea pe care autoritățile au făcut-o, de împărtășire cu pahare și lingurițe de unică folosință, iar BOR a solicitat suspendarea împărtășirii enoriașilor pe perioada pandemiei și până la pronunțarea altor biserici ortodoxe, arhiepiscopul Teodosie a fost filmat în timp ce împărtășea copii aduși în brațe de părinți la ritualul împărtășaniei, cu lingurița unică, din același potir, încălcând astfel atât deciziile autorităților cât și pe cele ale conducerii BOR.
Gestul său a fost sancționat de conducerea Bisericii, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, care a criticat ostentația comportamentului lui Teodosie și a amintit care sunt îndrumările Patriarhiei Române.
La scurt timp, Arhiepiscopia Tomisului a răspuns cu ironie criticilor Patriarhiei spunând că Biserica nu este instituție de alimentație, ci de cult, făcând astfel trimiere indirectă la caracterul sacru alocat ritualului euharistiei (cuminecare sau împărtășanie), care nu ar putea transmite boli, fiind vorba de împărtășirea trupului și sângelui Domnului.