Ce șanse sunt ca Rusia să fie suspendată din Consiliul ONU pentru drepturile omului
Măsura suspendării din consiliul de 47 de membri a fost inițiată de Statele Unite, ca răspuns la descoperirea a sute de cadavre găsite pe străzi, după ce soldații ruși s-au retras din orașele din apropierea capitalei ucrainene Kiev.
„Credem că membrii forțelor rusești au comis crime de război în Ucraina și credem că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere. Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului este o farsă”, a spus ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit The Guardian.
Deși Consiliul pentru Drepturile Omului are sediul la Geneva, membrii săi sunt aleși de Adunarea Generală a celor 193 de națiuni pentru mandate de trei ani.
Rezoluția din martie 2006 care a înființat Consiliul pentru Drepturile Omului prevede că adunarea poate suspenda drepturile de membru ale unei țări „care comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.
Pentru a fi aprobată, rezoluția necesită o majoritate de două treimi din membrii adunării care votează „da” sau „nu” Abținerile nu se iau în considerare.
Zelenski: Rusia blochează accesul în Mariupol ca să ascundă „miile de persoane ucise”
Rusia blochează coridoarele umanitare către Mariupol „pentru a ascunde imaginea reală”, a acuzat miercuri seară preeședintele ucrainea.
„Nu sunt zeci, ci mii de oameni uciși, mii de oameni răniți”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent.
El a adăugat că „armata rusă și conducerea politică, toți cei care au dat ordine, le-au executat, sunt cu toții criminali de război. Toți trebuie să fie trași la răspundere”.
Soldații ruși au săpat tranșee într-o zonă extrem de radioactivă de lângă Cernobîl
Poziții militare rusești abandonate într-o zonă extrem de radioactivă de la Cernobîl pot fi văzute într-o înregistrare din dronă, publicată miercuri de autoritățile ucrainene, relatează CNN.
Videoclipul - filmat de armata ucraineană și publicat pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare ucrainene - arată gropi și tranșee ale unor fortificații militare abandonate într-o zonă cunoscută sub numele de Pădurea Roșie.
Urme de tancuri și terenuri cu multe săpături pot fi văzute în această pădure - considerată cea mai poluată din întreaga zonă de excludere de la Cernobîl - și interzisă tuturor celor care nu lucrează acolo sau nu au o autorizație specială.
Pădurea de pini și-a primit acest numele după ce copacii au devenit roșii din cauza radiațiilor de la explozia din 1986 de la Cernobîl - cel mai grav dezastru nuclear din lume.
Energoatom a anunțat vineri că nu este clar ce făceau trupele rusești în Pădurea Roșie și că este posibil ca acestea să fi fost expuse semnificativ la radiații atunci când au săpat sau au făcut săpături acolo.
Praful radioactiv gros ridicat de vehiculele rusești grele ar fi putut fi inhalat de către trupe, care nu purtau echipament de protecție împotriva radiațiilor, au declarat lucrătorii uzinei.
În prezent, centrala se află din nou sub controlul autorităților ucrainene, după ce a căzut în mâinile soldaților ruși în prima săptămână a invaziei.
Președintele Ucrainei: Sancțiunile slabe dau Rusiei permisiunea de a ataca
Volodimir Zelenski a făcut apel, în discursul său zilnic, la guvernele lumii să sporească sancțiunile împotriva Rusiei, avertizând că, în caz contrar, ar echivala cu o „permisiune” ca să-și continue atacurile asupra Ucrainei.
„Țările occidentale au anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Acest pachet are un aspect spectaculos. Dar nu este suficient”, a spus președintele ucrainean.
El insistă asupra unei „blocade complete” a sistemului bancar rusesc și ca lumea democratică să refuze să cumpere petrol rusesc.
„Embargoul asupra livrărilor de petrol rusesc va fi aplicat oricum. Formatul va fi găsit. Singura întrebare este câți bărbați și femei ucraineni vor mai avea timp să ucidă militarii ruși, pentru ca voi, unii politicieni - și vă cunoaștem - să împrumutați de undeva puțină determinare”, a mai spus el, potrivit BBC.