Linkuri accesibilitate

Cadavrul unei femei ucise de forțele ruse la Bucea - 2 aprilie 2022
Cadavrul unei femei ucise de forțele ruse la Bucea - 2 aprilie 2022

Teroare rusească în Ucraina | Kuleba, către NATO: Dați-ne arme acum sau va fi prea târziu. Interceptări cu crimele forțelor ruse în Bucea

43 de zile de invazie: Statele Unite și Marea Britanie au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, după masacrul de la Bucea. Spionajul german i-a interceptat pe soldații ruși în timp ce vorbeau despre uciderea civililor ucraineni. ONU a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Soldații ruși pot fi auziți vorbind despre uciderea civililor ucraineni în traficul radio militar interceptat de serviciile de spionaj germane (BND), relatează presa de la Berlin.

Rusia a fost suspendată de Adunarea Generală ONU din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că NATO și aliații vor oferi și mai multe arme Ucrainei, fără a putea detalia și care sunt acestea. Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a făcut un apel pentru livrarea lor cât mai rapidă.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov spune că Ucraina a prezentat Rusiei un proiect de acord de pace, care nu poate fi, însă, acceptat ca bază pentru discuții pentru să s-a „abătut” de la cele convenite până acum.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak spune că propagandiștii ruși sunt la fel de responsabili de atrocitățile din Ucraina ca și cei care le comit.

Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko, autocratul contestat de propriul popor care menține în mâna sa de fier puterea din Belarus, spune că vocea sa trebuie ascultată la negocierile de pace ruso-ucrainene și li s-a adresat răstit țărilor occidentale cărora le-a pus în vedere că nu poate exista un acord de pace separat, cu ignorarea Belarusului.

Kremlinul le-a recunoscut oficial pentru prima dată pe Katerina Tihonova și pe Maria Voronțova, împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni cu o zi înainte, fiice ale lui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Kremlinul va răspunde cu siguranță la sancțiunile împotriva fiicelor lui Putin și că va „face așa cum crede de cuviință”.

Într-o declarație comună, miniștrii de externe ai G7 au condamnat „în cei mai fermi termeni” atrocitățile comise de trupele ruse în Bucea și în alte orașe ucrainene.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a călătorit la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta cu miniștrii de externe despre un singur lucru: „Arme, arme, arme”.

Este a doua zi de discuții pentru miniștrii de externe ai NATO, care se concentrează pe modul cel mai bun de a sprijini Ucraina.

Spionajul german extern a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina, despre care cotidianul Der Spiegel a relatat că ar reprezenta dovada că civilii ucraineni din Bucea au fost uciși la ordin și că ar face parte din strategia de război a Rusiei

În acest context, Volodimir Zelenski a reiterat apelul către țările din Occident de a „aduce Rusia în fața justiției” prin respingerea petrolului rusesc și blocarea completă a băncilor rusești din sistemul financiar internațional.

Președintele ucrainean a declarat anterior că noul pachet de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei este „spectaculos”, dar „insuficient” și că, în lipsa unui pachet mai dur, care să includă și furnizarea de arme, Rusia va considera aceste acțiuni ca fiind o permisiune de a lansa un nou atac sângeros.

SUA, UE și Marea Britanie au dezvăluit noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Sancțiunile americane vizează băncile și elitele rusești și includ interdicția ca orice american să investească în Rusia, precum și sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin.

Marea Britanie va impune înghețarea activelor celei mai mari bănci din Rusia, va aplica sancțiuni altor opt oligarhi și va pune capăt importurilor de petrol și cărbune până anul viitor.

UE a anunțat un pachet amplu de sancțiuni, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune și interdicții de tranzacționare pentru bănci. Alte propuneri includ interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

Secretarul american al Trezoreriei a avertizat că o interdicție generalizată a importurilor de petrol rusesc ar declanșa o „explozie” a prețurilor energiei în Europa.

Pentagonul spune că forțele rusești s-au retras complet din Kiev și Cernigău, iar Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești sunt concentrate pe lupta din estul Ucrainei, dar se confruntă cu probleme de moral, aprovizionare și forță de muncă.

Organizația Națiunilor Unite dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

07:30 7.4.2022

Pentagonul: Retragerea Rusiei din Kiev și Cernigău este completă

Fragmente ale unui avion de vânătoare rusesc Su-34 pe o casă din Cernigău, Ucraina, 6 aprilie 2022.
Fragmente ale unui avion de vânătoare rusesc Su-34 pe o casă din Cernigău, Ucraina, 6 aprilie 2022.

Oficiali ai Departamentului american al Apărării au declarat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev și Cernigău este acum completă.

„Forțele rusești din apropierea Kievului și a Cernigăului și-au finalizat retragerea din zonă pentru a se reconsolida și a se reechipa în Belarus și Rusia”, a declarat miercuri un oficial al Pentagonului, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat ulterior că președintele rus Vladimir Putin „și-a atins zero din obiectivele sale strategice”.

„El preia cu adevărat doar controlul asupra unor mici centre de populație....Nu au cucerit Harkovul”, a completat el.

Însă, un oficial de rang înalt al Pentagonului, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că trupele rusești s-ar putea întoarce în viitor la Kiev.

Dintre cele 130 de batalioane rusești care au fost trimise în Ucraina, peste 80 au rămas încă în țară.

Aceste declarații vin în contextul în care Pentagonul a anunțat zilele trecute că Rusia își va concentra eforturile asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Associated Press relatează, citând un oficial american din domeniul apărării, că numărul trupelor ruse care se retrag se ridică la circa 24.000 de oameni.

07:33 7.4.2022

Președintele Ucrainei: Sancțiunile slabe dau Rusiei permisiunea de a ataca

Volodimir Zelenski a făcut apel, în discursul său zilnic, la guvernele lumii să sporească sancțiunile împotriva Rusiei, avertizând că, în caz contrar, ar echivala cu o „permisiune” ca să-și continue atacurile asupra Ucrainei.

„Țările occidentale au anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Acest pachet are un aspect spectaculos. Dar nu este suficient”, a spus președintele ucrainean.

El insistă asupra unei „blocade complete” a sistemului bancar rusesc și ca lumea democratică să refuze să cumpere petrol rusesc.

„Embargoul asupra livrărilor de petrol rusesc va fi aplicat oricum. Formatul va fi găsit. Singura întrebare este câți bărbați și femei ucraineni vor mai avea timp să ucidă militarii ruși, pentru ca voi, unii politicieni - și vă cunoaștem - să împrumutați de undeva puțină determinare”, a mai spus el, potrivit BBC.

08:04 7.4.2022

Soldații ruși au săpat tranșee într-o zonă extrem de radioactivă de lângă Cernobîl

Poziții militare rusești abandonate într-o zonă extrem de radioactivă de la Cernobîl pot fi văzute într-o înregistrare din dronă, publicată miercuri de autoritățile ucrainene, relatează CNN.

Videoclipul - filmat de armata ucraineană și publicat pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare ucrainene - arată gropi și tranșee ale unor fortificații militare abandonate într-o zonă cunoscută sub numele de Pădurea Roșie.

Urme de tancuri și terenuri cu multe săpături pot fi văzute în această pădure - considerată cea mai poluată din întreaga zonă de excludere de la Cernobîl - și interzisă tuturor celor care nu lucrează acolo sau nu au o autorizație specială.

Pădurea de pini și-a primit acest numele după ce copacii au devenit roșii din cauza radiațiilor de la explozia din 1986 de la Cernobîl - cel mai grav dezastru nuclear din lume.

Energoatom a anunțat vineri că nu este clar ce făceau trupele rusești în Pădurea Roșie și că este posibil ca acestea să fi fost expuse semnificativ la radiații atunci când au săpat sau au făcut săpături acolo.

Praful radioactiv gros ridicat de vehiculele rusești grele ar fi putut fi inhalat de către trupe, care nu purtau echipament de protecție împotriva radiațiilor, au declarat lucrătorii uzinei.

În prezent, centrala se află din nou sub controlul autorităților ucrainene, după ce a căzut în mâinile soldaților ruși în prima săptămână a invaziei.

08:09 7.4.2022

Zelenski: Rusia blochează accesul în Mariupol ca să ascundă „miile de persoane ucise”

Vedere aeriană cu clădiri distruse din Mariupol, 3 aprilie 2022.
Vedere aeriană cu clădiri distruse din Mariupol, 3 aprilie 2022.

Rusia blochează coridoarele umanitare către Mariupol „pentru a ascunde imaginea reală”, a acuzat miercuri seară preeședintele ucrainea.

„Nu sunt zeci, ci mii de oameni uciși, mii de oameni răniți”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

El a adăugat că „armata rusă și conducerea politică, toți cei care au dat ordine, le-au executat, sunt cu toții criminali de război. Toți trebuie să fie trași la răspundere”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG