Procurorul general al Ucrainei: Aproape 5.000 de crime de război sunt investigate
4.684 de presupuse crime de război rusești sunt investigate în Ucraina, a anunțat marți procurorul general al acestei țări.
„Chiar și într-o situație atât de crudă, crimele de război sunt primele pe listă, urmate de crimele împotriva umanității și de genocid”, a declarat Irina Venediktova, potrivit Kyiv Independent.
Primarul din Bucea estimează că 320 de civili au fost uciși de soldații ruși în orașul său
Primarul orașului Bucea a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împușcați mortal de trupele rusești în timpul ocupării orașului.
Anatoli Fedoruk a declarat că a asistat personal la execuțiile mai multor persoane de către forțele Moscovei.
„Am văzut de mai multe ori. Erau trei mașini civile care încercau să se evacueze spre Kiev și au fost atacate cu brutalitate. A fost o femeie însărcinată al cărei soț striga cerând să nu o împuște, dar ei au împușcat-o cu brutalitate”, a spus Fedoruk.
El a mai afirmat că forțele rusești au vânat politicieni locali în timpul ocupației lor.
Primarul din Bucea a făcut apel la ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a negat acuzațiile de crime de război ale trupelor Moscovei, să „vină în oraș și să vadă cadavrele celor morți și să se uite în ochii familiilor lor, mame, soți, copii care au rămas orfani”.
India se distanțează de Rusia
India „condamnă fără echivoc” crimele de la Bucea și a sprijinit apelul pentru o anchetă independentă privind „rapoartele profund îngrijorătoare”.
Condamnarea Indiei în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de marți este cea mai fermă declarație a țării privind Ucraina și Rusia de la începutul războiului, transmite BBC.
Până în prezent, India s-a abținut de la voturile care condamnă acțiunile Rusiei din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al Adunării Generale a ONU și al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Țara are o istorie îndelungată de urmărire a unei strategii nealiniate în politica internațională, mai arată BBC, dar „echilibristica sa diplomatică” se află sub presiunea țărilor occidentale pentru a pune presiune pe Rusia.
India, care depinde de Rusia pentru importurile de petrol, a fost criticată săptămâna trecută de SUA și Australia pentru că a luat în considerare o propunere rusă care subminează sancțiunile occidentale.
Liderii occidentali vor impune sancțiuni suplimentare Rusiei
Liderii occidentali vor anunța miercuri un set suplimentar de sancțiuni împotriva Rusiei.
Apelurile pentru sancțiuni suplimentare au crescut în ultimele zile, pe fondul acuzațiilor privind atrocitățile comise de Rusia la Bucea.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că măsurile vor viza organismele financiare și de stat rusești, precum și unii oficiali și oligarhi.
Ea a adăugat că această măsură va „trage la răspundere cleptocrația rusă care finanțează și susține războiul lui Putin”, relatează BBC.
Sancțiunile, care se preconizează că vor include o interdicție a tuturor investițiilor noi în Rusia, vor „degrada instrumentele-cheie ale puterii de stat rusești, vor impune Rusiei un prejudiciu economic acut și imediat”, a declarat Psaki.