Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

07:37 6.4.2022

Liderii occidentali vor impune sancțiuni suplimentare Rusiei

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Cadavre cu gloanțe în cap și cu mâinile legate la spate au fost descoperite în subsolul unei tabere pentru copii din Ucraina.
Cadavre cu gloanțe în cap și cu mâinile legate la spate au fost descoperite în subsolul unei tabere pentru copii din Ucraina.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Cadavre cu gloanțe în cap și cu mâinile legate la spate au fost descoperite în subsolul unei tabere pentru copii din Ucraina.

Liderii occidentali vor anunța miercuri un set suplimentar de sancțiuni împotriva Rusiei.

Apelurile pentru sancțiuni suplimentare au crescut în ultimele zile, pe fondul acuzațiilor privind atrocitățile comise de Rusia la Bucea.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că măsurile vor viza organismele financiare și de stat rusești, precum și unii oficiali și oligarhi.

Ea a adăugat că această măsură va „trage la răspundere cleptocrația rusă care finanțează și susține războiul lui Putin”, relatează BBC.

Sancțiunile, care se preconizează că vor include o interdicție a tuturor investițiilor noi în Rusia, vor „degrada instrumentele-cheie ale puterii de stat rusești, vor impune Rusiei un prejudiciu economic acut și imediat”, a declarat Psaki.

07:59 6.4.2022

India se distanțează de Rusia

India „condamnă fără echivoc” crimele de la Bucea și a sprijinit apelul pentru o anchetă independentă privind „rapoartele profund îngrijorătoare”.

Condamnarea Indiei în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de marți este cea mai fermă declarație a țării privind Ucraina și Rusia de la începutul războiului, transmite BBC.

Până în prezent, India s-a abținut de la voturile care condamnă acțiunile Rusiei din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al Adunării Generale a ONU și al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Țara are o istorie îndelungată de urmărire a unei strategii nealiniate în politica internațională, mai arată BBC, dar „echilibristica sa diplomatică” se află sub presiunea țărilor occidentale pentru a pune presiune pe Rusia.

India, care depinde de Rusia pentru importurile de petrol, a fost criticată săptămâna trecută de SUA și Australia pentru că a luat în considerare o propunere rusă care subminează sancțiunile occidentale.

08:36 6.4.2022

Procurorul general al Ucrainei: Aproape 5.000 de crime de război sunt investigate

Un cimitir improvizat în apropiere de câteva blocuri din orașul Bucea, Ucraina, 4 aprilie 2022.
Un cimitir improvizat în apropiere de câteva blocuri din orașul Bucea, Ucraina, 4 aprilie 2022.

4.684 de presupuse crime de război rusești sunt investigate în Ucraina, a anunțat marți procurorul general al acestei țări.

„Chiar și într-o situație atât de crudă, crimele de război sunt primele pe listă, urmate de crimele împotriva umanității și de genocid”, a declarat Irina Venediktova, potrivit Kyiv Independent.

Primarul din Bucea estimează că 320 de civili au fost uciși de soldații ruși în orașul său

Primarul orașului Bucea a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împușcați mortal de trupele rusești în timpul ocupării orașului.

Anatoli Fedoruk a declarat că a asistat personal la execuțiile mai multor persoane de către forțele Moscovei.

„Am văzut de mai multe ori. Erau trei mașini civile care încercau să se evacueze spre Kiev și au fost atacate cu brutalitate. A fost o femeie însărcinată al cărei soț striga cerând să nu o împuște, dar ei au împușcat-o cu brutalitate”, a spus Fedoruk.

El a mai afirmat că forțele rusești au vânat politicieni locali în timpul ocupației lor.

Primarul din Bucea a făcut apel la ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a negat acuzațiile de crime de război ale trupelor Moscovei, să „vină în oraș și să vadă cadavrele celor morți și să se uite în ochii familiilor lor, mame, soți, copii care au rămas orfani”.

09:26 6.4.2022

Reuters: Cehia va aproviziona Ucraina cu tancuri T-72 de fabricație sovietică

Republica Cehă ar fi prima țară din UE care furnizează direct Ucrainei arme ofensive de la începutul invaziei rusești, transmite Reuters.

Oficiali cehi de rang înalt au declarat pentru agenția de știri că au trimis Ucrainei tancuri T-72 de fabricație sovietică și vehicule de luptă pentru infanterie BVP-1, confirmând imaginile prezentate de presa locală cu privire la un tren încărcat cu cinci tancuri și cinci vehicule de luptă.

Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat în parlament că nu va confirma sau infirma detalii despre ajutorul ceh pentru Ucraina.

„Vă voi asigura doar că Republica Cehă ajută Ucraina atât cât poate și va continua să ajute prin (furnizarea) de echipamente militare, atât ușoare, cât și grele”, a declarat Jana Cernochova.

Aceasta intervine în contextul în care guvernul german a anunțat că, la începutul acestei săptămâni, a ridicat obiecțiile față de un dealer privat de arme ceh care exporta 56 de foste transportoare de trupe din estul Germaniei către Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG