Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

16:29 6.4.2022

Convoi de refugiați ucraineni, fugiți pe cont propriu din Mariupol, preluat de Crucea Roșie și escortat la Zaporojie

O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a condus un convoi de autobuze și mașini private care transportă peste 500 de persoane la Zaporojie, după ce civilii au fugit singuri din orașul ucrainean asediat Mariupol.

„Sosirea acestui convoi la Zaporojie este o mare ușurare pentru sute de oameni care au suferit enorm și se află acum într-o locație mai sigură. Este clar, totuși, că încă mii de civili prinși în Mariupol au nevoie de trecere în siguranță și de ajutor pentru a intra”, a declarat Pascal Hundt, șeful delegației Crucii Roșii din Ucraina, într-un comunicat.

16:13 6.4.2022

Norvegia a expulzat trei diplomați ruși și i-a declarat personae non gratae

„Norvegia a decis să declare trei diplomați de la ambasada Rusiei la Oslo personae non gratae. Cei trei indivizi au desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic', a declarat ministrul Afacerilor Externe, Anniken Huitfeldt.

„Aceasta este o consecință a descoperirii îngrozitoare a crimelor forțelor ruse împotriva civililor, în special în orașul Bucea, de lângă Kiev. În această situație, acordăm o atenție deosebită activităților nedorite ale Rusiei în Norvegia', a spus ministrul de Externe.

„Împreună cu aliații și partenerii noștri apropiați vom continua să fim împreună împotriva agresiunii ruse și în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a spus ministrul Huitfeldt.

Momentul discursului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în parlamentul Norvegieidymyr Zelensky speaks via a video link to the Norwegian parliament in Oslo, Norway, 30 March 2022
Momentul discursului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în parlamentul Norvegieidymyr Zelensky speaks via a video link to the Norwegian parliament in Oslo, Norway, 30 March 2022

16:07 6.4.2022

Kievul raportează 89 de morți de la începutul invaziei

Optzeci și nouă de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise la Kiev de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, potrivit consiliului municipal.

Alte 398 de persoane au fost rănite și 167 de clădiri rezidențiale au fost avariate de atacurile ruse.

15:30 6.4.2022

Tinerii oamenii de știință ruși din Novosibirsk recrutați la război

În regiunea Novosibirsk, tinerii oameni de știință vor fi chemați în diviziile „științifice” ale Ministerului rus al Apărării în timpul recrutării de primăvară.

Despre acest lucru a relatat serviciul de presă al Districtului Militar Central, preluat de Radio Svoboda.

Din 2014, 147 de persoane au fost trimise la companii științifice din regiune.

„Practica de recrutare a recruților” pentru 17 companii și unități științifice ale tehnopolisului inovator militar ERA va fi continuată, a spus ministerul.

Pe 5 aprilie 2022, comisariatul militar al regiunii Novosibirsk a anunțat că va trimite aproximativ 2.000 de recruți la trupe în timpul campaniei de primăvară.

La mijlocul lunii martie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a trimis recruți în zona de război din Ucraina, după ce una dintre unități a fost atacată.

Un număr de militari, inclusiv recruți, au fost capturați, a declarat Ministerul rus al Apărării. Departamentul nu a furnizat informații cu privire la numărul precis de recruți morți, răniți și capturați.

Înainte de aceasta, președintele rus Vladimir Putin a promis că Rusia nu va trimite recruți să lupte în Ucraina.

Faptul că la granița cu Ucraina au fost transferați recruți, care au fost obligați să semneze contracte sub amenințări sau pentru care a semnat conducerea în locul lor, a fost anunțat de Comitetul Mamelor Soldaților pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

Printre aceștia s-au numărat și militari chemați în decembrie 2021, care nu au avut timp să urmeze niciun antrenament.

Senatorul de Tuva, Liudmila Narusova, a spus că dintr-o companie de 100 de recruți patru au rămas în viață.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG