Fiicele lui Vladimir Putin, pe lista UE a sancțiunilor
UE va discuta astăzi despre adăugarea lui Herman Gref, șeful Sberbank din Rusia, și a oligarhului din domeniul aluminiului Oleg Deripaska pe lista sancțiuni.
Alexander Shulgin, șeful platformei rusești de comerț electronic Ozon, Boris Rotenberg, unul dintre cei mai apropiați asociați de afaceri ai președintelui Vladimir Putin și Said Kerimov, care controlează cea mai mare companie minieră de aur din Rusia, Polyus, vor fi de asemenea incluși pe listă, potrivit unui proiect de document consultat de Financial Times.
De asemenea, două dintre fiicele lui Vladimir Putin urmează să fie adăugate pe lista persoanelor ale căror active vor fi înghețate și vor avea interdicții de călătorie, dacă aceasta va fi aprobată de ambasadorii UE.
Lista nu este finală și ar putea suferi încă modificări înainte de a intra în vigoare din punct de vedere legislativ.
Ekaterina Tikhonova și Maria Vorontsova, fiicele președintelui rus din prima căsătorie, urmează să fie plasate sub sancțiuni pentru că au beneficiat de pe urma guvernului de la Moscova, potrivit proiectului de propunere.
Cu ce se ocupă fiicele lui Putin
Vladimir Putin nu recunoaște direct că Tikhonova și Vorontsova sunt fiicele lui.
Tikhonova, cea mai tânără dintre ei, conduce Fundația Innopraktika. În noiembrie 2021, ea a solicitat înregistrarea parteneriatului de investiții Fondul de investiții în tehnologie. Fondul va fi specializat în investiții în start-up-uri.
Vorontsova - Candidată la Științe Medicale, în 2011 a absolvit Facultatea de Medicină Fundamentală a Universității de Stat din Moscova cu o diplomă în Medicină Generală. Până în 2014, a terminat rezidențiatul la Institutul de Endocrinologie Pediatrică. În aprilie 2021, s-a știut că autoritățile ruse vor aloca peste 200 de miliarde de ruble pentru cercetarea genetică sub conducerea ei.
Potrivit Bloomberg, sancțiunile împotriva presupuselor fiice ale lui Putin sunt un „gest simbolic”, deoarece activele semnificative ale lui Tikhonova și Vorontsova în afara Rusiei sunt necunoscute.
UE trebuie să impună sancțiuni pentru petrol și gaze Rusiei „mai devreme sau mai târziu”
Liderii Uniunii Europene se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a sancționa exporturile de energie ale Rusiei, ca urmare a acuzațiilor că trupele sale au comis crime de război în Ucraina, comentează BBC.
Comisia Europeană propune o interdicție a exporturilor de cărbune, care va fi analizată astăzi în cadrul unui al cincilea pachet amplu de sancțiuni.
Șeful Consiliului European, Charles Michel, consideră că „mai devreme sau mai târziu, vor fi necesare și măsuri privind petrolul și chiar gazul”.
Alți aliați occidentali, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, sunt așteptați să impună astăzi sancțiuni suplimentare Rusiei.
SUA caută soluții pentru acționarea în justițe a „activității criminale a Rusiei”
Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”, transmite The Guardian.
Înalți oficiali din justiție, inclusiv procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune la ora 10.00.
Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și aliații săi împotriva băncilor și oficialilor ruși. Ei au planificat, de asemenea, interzicerea noilor investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea.
Tinerii oamenii de știință ruși din Novosibirsk recrutați la război
În regiunea Novosibirsk, tinerii oameni de știință vor fi chemați în diviziile „științifice” ale Ministerului rus al Apărării în timpul recrutării de primăvară.
Despre acest lucru a relatat serviciul de presă al Districtului Militar Central, preluat de Radio Svoboda.
Din 2014, 147 de persoane au fost trimise la companii științifice din regiune.
„Practica de recrutare a recruților” pentru 17 companii și unități științifice ale tehnopolisului inovator militar ERA va fi continuată, a spus ministerul.
Pe 5 aprilie 2022, comisariatul militar al regiunii Novosibirsk a anunțat că va trimite aproximativ 2.000 de recruți la trupe în timpul campaniei de primăvară.
La mijlocul lunii martie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a trimis recruți în zona de război din Ucraina, după ce una dintre unități a fost atacată.
Un număr de militari, inclusiv recruți, au fost capturați, a declarat Ministerul rus al Apărării. Departamentul nu a furnizat informații cu privire la numărul precis de recruți morți, răniți și capturați.
Înainte de aceasta, președintele rus Vladimir Putin a promis că Rusia nu va trimite recruți să lupte în Ucraina.
Faptul că la granița cu Ucraina au fost transferați recruți, care au fost obligați să semneze contracte sub amenințări sau pentru care a semnat conducerea în locul lor, a fost anunțat de Comitetul Mamelor Soldaților pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.
Printre aceștia s-au numărat și militari chemați în decembrie 2021, care nu au avut timp să urmeze niciun antrenament.
Senatorul de Tuva, Liudmila Narusova, a spus că dintr-o companie de 100 de recruți patru au rămas în viață.