Orbán: Ungaria „nu va ceda” presiunilor pentru extinderea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Ungaria „nu va ceda” presiunilor pentru a sprijini extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei la petrol și gaze. transporturi, deoarece aceasta era o „linie roșie” pentru Ungaria, a spus premierul ungar Viktor Orban, abia revalidat la alegerile din weekendul trecut.
El a spus că Ungaria trebuie să-și consolideze alianța cu Polonia, deoarece este o alianță strategică în cadrul Uniunii Europene.
Întrebat cum comentează procedură disciplinară semnalată ieri de Comisia Europeană împotriva Ungariei, Orban a spus că așteaptă să vadă scrisoarea UE, dar că „nu va ceda” presiunilor, transmite The Guardian.
Comisia Europeană a anunţat ieri că iniţiază o procedură disciplinară de stat de drept împotriva Ungariei.
Stoltenberg: NATO sprijină Ucraina de câteva luni și cu echipament și cu antrenament
NATO sprijină Ucraina de multe luni, atât cu antrenament, cât și cu echipament, ceea ce a făcut o diferență reală pe teren, a spus miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg într-o conferință de presă dinainte întrunirii NATO derulată sub semnul „noului concept strategic”.
„De la invazie, Aliații și-au sporit sprijinul. De asemenea, mă aștepta ca miniștrii, când se vor întâlni astăzi și mâine, vor discuta despre cum putem sprijini în continuare Ucraina. Aliații furnizează atât sisteme antitanc, antiaeriene sau de apărare aeriană, dar și diferite tipuri de sisteme de arme avansate și, de asemenea, sisteme de arme ușoare și mai grele către Ucraina”, a spus Stoltenberg.
El a refuzat să detalieze și de această dată „exact ce tip de echipament de arme oferă Aliații”, dar a dat asigurări că ajutorul este „semnificativ”.
El a explicat că la noua întrunire a NATO va fi abordată „noua realitate de securitate cu care ne confruntăm”.
„Conceptul strategic va fi foaia de parcurs pentru NATO. Cum să abordăm o lume mai periculoasă și cum să ne asigurăm că vom proteja toți aliații NATO. În conceptul strategic, trebuie să abordăm consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei asupra securității mondiale, schimbarea echilibrului global de putere, consecințele de securitate ale unei Chine mult mai puternice și provocările pe care Rusia și China le impun împreună unei ordini internaționale democratice bazate pe reguli”, a spus Stoltenberg, citat de The Guardian.
„Vom stabili strategia față de terorismul cibernetic, războiul hibrid și terorism, precum și consecințele schimbărilor climatice asupra securității mondiale”, a mai spus secretarul general al NATO.
Cât privește războiul dus de Rusia în Ucraina, el a spus că „în primul rând, acest război trebuie să se încheie acum, iar președintele Putin să-l încheie retrăgându-și trupele și forțele și să nu mai atace țări suverane independente precum Ucraina și să se așeze cu bună-credință și să găsească o soluție politică.”
„Dar, în același timp, trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că acest lucru poate dura mult timp, multe luni sau chiar ani”, a continuat el.
„De asemenea, cred că, indiferent de momentul în care războiul se încheie, acest lucru are implicații pe termen lung pentru securitatea noastră. Pentru că am văzut brutalitatea. Am văzut dorința președintelui Putin de a folosi forța militară pentru a-și atinge obiectivele.
Invazia Ucrainei a fost un semnal de alarmă. Dar asta s-a întâmplat în 2014. Deci, de fapt, din 2014, am implementat cele mai mari întăriri ale apărării noastre colective.
Deci, NATO a fost de fapt destul de bine pregătită când Rusia a invadat Ucraina pentru a doua oară, iar în ziua invaziei, ne-am activat planurile de apărare și am desfășurat mii de trupe suplimentare în partea de est a alianței”, a mai spus șeful NATO.
20% dintre soldații ruși uciși în Ucraina sunt ofițeri
Începând cu 5 aprilie, surse oficiale ruse au publicat numele a cel puțin 1.083 de militari ruși care au murit în Ucraina. 217 dintre ei sunt ofițeri de la sublocotenent la general și reprezintă mai mult de 20 la sută, notează BBC Russian Service.
Datele privind pierderile sunt departe de a fi complete. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a raportat pierderi a fost pe 25 martie, când a spus că au murit 1351 de militari. Forțele Armate ale Ucrainei vorbesc de o cifră cu mult mai mare: 18 300.
În ultimele liste ale pierderilor înregistrate de Rusia sunt: 10 colonei, 20 locotenenți-coloneli, 31 de maiori și 155 de ofițeri subalterni.
Kievul mai susține că șapte generali ruși au murit deja, dar Moscova a confirmat doar moartea generalului-maior Andrei Suhovețki.
Rusia acuză Ucraina că se folosește de imaginile cu cadavrele din Bucea ca să atragă sancțiuni asupra Moscovei
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a acuzat Ucraina că folosește imagini cu cadavrele împrăștiate în orașul ucrainean Bucea, despre care Rusia spune că sunt trucate, pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și pentru a deraia discuțiile de pace.
Ucraina a acuzat armata rusă că a masacrat locuitorii din Bucea, o zonă din afara capitalei Kiev, pe care trupele ruse au ocupat-o câteva săptămâni înainte de a se retrage. Țările occidentale au cerut pedepsirea celor responsabili de uciderea civililor.