Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

22:19 6.4.2022

SUA consideră că pot „identifica unitățile rusești” care au comis atrocitățile de la Bucea

SUA consideră că „vor putea identifica unitățile ruse” care au comis atrocitățile din Bucea, Ucraina, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Identificarea celor implicați „este o prioritate extrem de mare acum” pentru comunitatea de informații din SUA, a spus oficialul.

Colectarea și analizarea fluxurilor de informații folosind toate instrumentele și activele disponibile este în desfășurare de când atrocitățile au ieșit la lumină, iar SUA se află la punctul de a localiza cu precizie responsabilitatea, a spus oficialul.

Nu este sigur dacă SUA își vor anunța public constatările sau decizia va fi lăsată în seama Ucrainei, a spus oficialul. SUA analizează, de asemenea, posibili indicatori care să arate dacă mai mult de o unitate sau un grup de luptători ruși s-au aflat în Bucea în perioada în care au avut loc atrocitățile. SUA încearcă să stabilească dacă unele dintre acestea s-au întâmplat în timp ce o unitate rusă se retragea, iar alta a intrat, a adăugat oficialul.

23:13 6.4.2022

Liderii din întreaga lume condamnă Rusia pentru atrocitățile de la Bucea

Liderii din întreaga lume îl condamnă pe președintele rus, Vladimir Putin, pentru atrocitățile comise de forțele ruse la Bucea.

Joi, la ONU va fi dezbătută excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, iar SUA au anunțat deja că pot ajuta la identificarea celor care le-au comis.

Unii lideri îl etichetează pe Putin drept „criminal de război” și consideră violența care a avut loc în orașul Bucea „genocid”.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat în mod repetat forțele ruse că au comis genocid în țara sa, alți lideri s-au oprit cu temerea că afirmația are o greutate juridică complexă, greu de demonstrat. La fel cum au ezitat și înainte de a numi atrocitățile asupra populației civile din Ucraina „crime de război”. În prezent, sunt în curs de desfășurare investigații privind crimele de război despre care se presupune că ar fi fost comise de forțele ruse.

Dovezile crimelor de la Bucea, comise de forțele ruse, au atras condamnarea internațională și noi reacții din partea Occidentului.

Iată cum reacționează unii lideri la dovezile care continuă să vină despre crimele de la Bucea, într-o sinteză a declarațiilor făcută de CNN.

Polonia - Președintele polonez Andrzej Duda l-a numit miercuri pe Putin criminal de război, spunând că niciun lider mondial nu ar trebui să-i mai vorbească după numeroasele „masacre” făcute de forțele ruse în Ucraina, inclusiv violențele de la Bucea, despre care a spus că au toate caracteristicile unui genocid.

„Auzim de denazificarea Ucrainei, este o prostie, o prostie, o propagandă rusă flagrantă care caută un pretext fals pentru a face un masacru și a ucide oameni, iar faptul că sunt uciși civili arată cel mai bine care este scopul. Invazia rusă este făcută pentru a stinge națiunea ucraineană”, a spus Duda pentru CNN.

Liderul polonez a spus că scene precum cele din Ucraina nu s-au mai văzut de la al Doilea Război Mondial și că ele reflectă „același model de crime sovietice”, adăugând că crimele de război au fost comise de Moscova nu numai în Bucea „ci în toată Ucraina”.

„Sper că nimeni din comunitatea internațională, după ce am văzut în Ucraina, nu va mai vorbi niciodată cu Vladimir Putin. Sper că nimeni nu îl va considera pur și simplu un lider sau un politician decent și corect”, a spus el.

Franța a numit moartea civililor din Bucha „un nou pas de groază” și a promis că se va asigura că un astfel de act „nu rămâne nepedepsit”.

Franța este, de asemenea, în favoarea unui regim de sancțiuni mai dur împotriva Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, în timpul unei conferințe de presă de miercuri.

„După aceste masacre, trebuie să mergem mai departe”, a spus el. „Președintele [Macron] i-a spus președintelui Zelenski că nu avem tabuuri în ceea ce privește sancțiunile și a repetat că suntem pregătiți pentru măsuri drastice privind importurile de cărbune și petrol rusesc.”

Marea Britanie - Premierul Marii Britanii Boris Johnson a spus că atrocitățile Rusiei din Bucea și din alte localități sunt aproape de a semăna cu „genocidul” și a promis multe sancțiuni.

„Când te uiți la ceea ce se întâmplă în Bucea, dezvăluirile pe care le vedem din ceea ce a făcut Putin în Ucraina, nu mi se par departe de genocid”, a declarat Johnson reporterilor.

Israel - Ministrul israelian de externe Yair Lapid a descris crimele de la Bucha drept „crime de război”.

„Încă o dată, o țară mare și puternică a invadat un vecin mai mic fără nicio justificare”, a scris el pe Twitter . „Încă o dată, pământul este îmbibat cu sângele unor civili nevinovați. Imaginile și mărturiile din Ucraina sunt îngrozitoare. Forțele ruse au comis crime de război împotriva unei populații civile fără apărare. Condamn ferm aceste crime de război."

Așa cum a fost cazul de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, comentariile lui Lapid – făcute pentru prima dată în timp ce vorbea alături de omologii săi greci și ciprioți – au fost în contrast puternic cu cele ale premierului israelian Naftali Bennett. Deși Bennett a condamnat și crimele din Bucea, el nu a învinovățit Rusia.

„Suntem șocați de imaginile îngrozitoare de la Bucea, scene teribile și le condamnăm ferm”, a spus Bennett după ce s-a adresat soldaților israelieni din Cisiordania. „Imaginile sunt foarte dure. Suferința cu care se confruntă poporul ucrainean este uriașă și facem tot ce putem pentru a ajuta".

India - Ambasadorul Indiei la Națiunile Unite a condamnat uciderea civililor din Bucea, marcând o schimbare vizibilă în abordarea publică a oficialilor indieni cu privire la invazia Ucrainei de către partenerul său de lungă durată, Rusia.

TS Tirumurti, reprezentantul permanent al Indiei la ONU, a numit rapoartele despre crime „profund tulburătoare” în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de marți.

„Condamnăm fără echivoc aceste crime și sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă”, a spus Tirumurti, fără a numi Rusia.

„Situația din Ucraina nu a prezentat nicio îmbunătățire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima dată această problemă. Situația s-a deteriorat doar, precum și consecințele sale umanitare”, a spus el.

23:45 6.4.2022

SUA nu vor participa la întâlnirile G20 cu rușii

Statele Unite nu vor participa la reuniunile G20 la care participă Rusia, a declarat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Vorbind în cadrul Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei, Yellen a spus că a clarificat această poziție cu alți miniștri de finanțe din grup.

„Președintele Biden a spus clar, și cu siguranță sunt de acord cu el, că nu există afaceri ca de obicei pentru Rusia în niciuna dintre instituțiile financiare”, a spus Yellen, citată de CNN. „A cerut ca Rusia să fie eliminată din G20 și le-am spus clar colegilor mei din Indonezia că nu vom participa la o serie de întâlniri dacă rușii sunt acolo”.

Biden a spus în timpul unei conferințe de presă de luna trecută la Bruxelles că Rusia ar trebui să fie exclusă din G20, dar ar trebui să existe un acord între alți membri pentru a oficializa mișcarea.

Următorul summit al liderilor G20 este programat în noiembrie în Indonezia. Există întâlniri ministeriale înaintea acelei adunări.

XS
SM
MD
LG