Linkuri accesibilitate

Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.
Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | Biden cere judecarea lui Putin pentru crime de război. UE vrea să participe la anchetarea crimelor din Ucraina

Lumea întreagă a aflat cu groază de urmările retragerii rusești din zona Kievului, în cele 40 de zile care au trecut de la începutul invaziei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de genocid, iar liderii lumii fac apel la sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus, la o conferință de presă comună cu omologul său britanic, Liz Truss, că dovezile uciderii civililor din orașul Bucea sunt doar „vârful aisbergului”. El a spus că „ororile din Bucea, Mariupol și alte locuri” necesită „sancțiuni serioase” ale G7 și ale UE. Adresându-se miniștrilor de externe care vor participa la reuniunile NATO, UE și G7 săptămâna aceasta, Kuleba a spus: „Dacă aveți îndoieli, reticențe sau argumente cu privire la necesitatea continuării afacerilor cu Rusia, mergeți mai întâi la Bucea și apoi vorbiți cu mine.”

Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul României. El a prezentat și imagini ale masacrului de la Bucea, acuzând Rusia de crime de război. El a avertizat că Rusia nu se va opri la Ucraina și că se apropie de Moldova și a dat asigurări României că dorește să discute despre situația minorităților din Ucraina după ce războiul se va termina.

Președintele american Joe Biden l-a numit luni pe președintele rus Vladimir Putin criminal de război, după atrocitățile de la Bucea, și a spus că va cere un proces pentru crime de război.

UE și Ucraina vor investiga împreună crimele de război făcute de Rusia în Ucraina, a anunțat președintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Prezent la Bucea, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski le-a arătat occidentalilor prețul „flirtului” Occidentului cu Rusia

SUA și Marea Britanie cer eliminarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului după atrocitățile de la Bucea. „Prezența sa în acest consiliu este o farsă”, a spus luni, la București, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet cere deshumarea tuturor cadavrelor de la Bucea pentru investigarea crimelor de război.

Imaginile șocante cu zeci de civili morți pe străzile orașului ucrainean Bucea, lângă Kiev, au obligat liderii țărilor din toată lumea să condamnare Rusia și să ceară pedepsirea vinovaților.

Multe dintre victime au fost împușcate în cap, de la spate, având mâinile legate, iar autoritățile locale vorbesc de gropi comune cu sute de oameni uciși.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că există indicii clare că soldații ruși au comis crime de război și a cerut mai multe sancțiuni, care să vizeze exporturile de petrol și cărbune ale Rusiei, fără să menționeze gazul rusesc.

În schimb, Germania - care are o dependență mare de această resursă - spune că „lucrează” la un embargo cu privire la gazul Rusiei, dar nu va acționa imediat.

Procurorul general al Ucrainei a spus că până duminică seară au fost găsite 410 cadavre.

În schimb, Ministerul Apărării din Rusia a transmis că imaginile furnizate de partea ucraineană sunt „false”, iar un purtător de cuvânt al MAE rus a adăugat că fotografiile au fost „comandate” de SUA și NATO ca să discrediteze Rusia.

În același timp, secretarul general al NATO spune că Rusia își repoziționează forțele în jurul Kievului și nu efectuează o „retragere reală”. Jens Stoltenberg a avertizat că ar putea avea loc noi atacuri în zonă.

09:16 4.4.2022

UK: Rusia își reorientează ofensiva în Donbas cu mercenari Wagner

Forțele militare rusești „continuă să se consolideze și să se reorganizeze în timp ce își reorientează ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei”, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, luni dimineață.

„Trupele rusești, inclusiv mercenari de la compania militară privată Wagner, legată de statul rus, sunt mutate în zonă”, a adăugat Ministerul Apărării.

Oficialii britanici au remarcat pe parcursul săptămânii trecute că luptătorii din grupul de mercenari Wagner ar fi probabil folosiți de Rusia, în mare parte din cauza moralului scăzut al forțelor rusești și a eforturilor stagnate privind invazia.

Organizația Wagner este un grup de mercenari care a fost identificat pentru prima dată în 2014, când îi susținea pe separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, a fost implicată și în alte regiuni, inclusiv în Siria, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană. Grupul paramilitar a fost descris ca fiind armata privată a lui Vladimir Putin, scrie BBC.

Marea Britanie a inclus grupul pe lista sancțiunilor, la finalul lunii martie.

Oficiali SUA familiarizați cu evaluările serviciilor de informații americane au declarat că Rusia și-a revizuit strategia de război din Ucraina, ca să preia controlul asupra Donbasului și a altor regiuni estice, cu data țintă de 9 mai, relatează CNN.

08:15 4.4.2022

Orbán l-a criticat pe Zelenski după aflarea rezultatelor

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a câștigat al patrulea mandat cu o majoritate covârșitoare la alegerile generale din Ungaria.

Partidul său de dreapta, Fidesz, a obținut 53,1% din voturi, după numărarea a 98% din voturi, arată rezultatele preliminare.

În discursul său, Orbán i-a criticat pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, numindu-i „adversari”.

„Aceasta a fost o victorie uriașă. O pot vedea de pe Lună, dar cu siguranță și de la Bruxelles”, a spus premierul maghiar, citat de BBC.

08:06 4.4.2022

Groapă comună cu sute de cadavre

O imagine din satelit arată locul mormântului cu un șanț lung de aproximativ 14 metri, în partea de sud-vest a zonei din apropierea Bisericii Sfântului Andrei, Bucha, 31 martie 2022.
O imagine din satelit arată locul mormântului cu un șanț lung de aproximativ 14 metri, în partea de sud-vest a zonei din apropierea Bisericii Sfântului Andrei, Bucha, 31 martie 2022.

O groapă comună a fost descoperită în Bucea, unde au fost îngropate primele cadavre în primele zile ale războiului, spun localnicii.

Jurnaliștii CNN aflați la fața locului transmit că au văzut multe cadavre în saci mortuari, îngrămădite în mormânt.

Localnicii au mai spus că aproximativ 150 de persoane sunt îngropate acolo, în timp ce primarul din Bucea a declarat că s-a putea să fie până la 300 de victime îngropate.

07:52 4.4.2022

Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol și Luhansk

„Bunicul Valentin” este evacuat din satul Teterivske, din regiunea Kiev, 31 martie 2022.
„Bunicul Valentin” este evacuat din satul Teterivske, din regiunea Kiev, 31 martie 2022.

Ucraina a evacuat 2.964 de persoane din Mariupol și din regiunea Luhansk, a declarat duminică vicepremierul Irina Vereșciuk.

Crucea Roșie a încercat în repetate rânduri să aibă ajungă la Mariupol, după ce a fost nevoită să întoarcă vineri un convoi de ajutoare, transmite BBC.

Vicepremierul Ucrainei a declarat că discuțiile cu Rusia pentru a permite accesul autobuzelor Crucii Roșii în oraș sunt în curs de desfășurare.

Joi, ea a anunțat că aproximativ 75.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol în ultimele săptămâni.

Autoritățile ucrainene estimează că peste 100.000 de persoane se mai află în orașul asediat Mariupol.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG