Linkuri accesibilitate

Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.
Cadavrele unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, în Bucea, Ucraina, 3 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | Biden cere judecarea lui Putin pentru crime de război. UE vrea să participe la anchetarea crimelor din Ucraina

Lumea întreagă a aflat cu groază de urmările retragerii rusești din zona Kievului, în cele 40 de zile care au trecut de la începutul invaziei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de genocid, iar liderii lumii fac apel la sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus, la o conferință de presă comună cu omologul său britanic, Liz Truss, că dovezile uciderii civililor din orașul Bucea sunt doar „vârful aisbergului”. El a spus că „ororile din Bucea, Mariupol și alte locuri” necesită „sancțiuni serioase” ale G7 și ale UE. Adresându-se miniștrilor de externe care vor participa la reuniunile NATO, UE și G7 săptămâna aceasta, Kuleba a spus: „Dacă aveți îndoieli, reticențe sau argumente cu privire la necesitatea continuării afacerilor cu Rusia, mergeți mai întâi la Bucea și apoi vorbiți cu mine.”

Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul României. El a prezentat și imagini ale masacrului de la Bucea, acuzând Rusia de crime de război. El a avertizat că Rusia nu se va opri la Ucraina și că se apropie de Moldova și a dat asigurări României că dorește să discute despre situația minorităților din Ucraina după ce războiul se va termina.

Președintele american Joe Biden l-a numit luni pe președintele rus Vladimir Putin criminal de război, după atrocitățile de la Bucea, și a spus că va cere un proces pentru crime de război.

UE și Ucraina vor investiga împreună crimele de război făcute de Rusia în Ucraina, a anunțat președintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Prezent la Bucea, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski le-a arătat occidentalilor prețul „flirtului” Occidentului cu Rusia

SUA și Marea Britanie cer eliminarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului după atrocitățile de la Bucea. „Prezența sa în acest consiliu este o farsă”, a spus luni, la București, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet cere deshumarea tuturor cadavrelor de la Bucea pentru investigarea crimelor de război.

Imaginile șocante cu zeci de civili morți pe străzile orașului ucrainean Bucea, lângă Kiev, au obligat liderii țărilor din toată lumea să condamnare Rusia și să ceară pedepsirea vinovaților.

Multe dintre victime au fost împușcate în cap, de la spate, având mâinile legate, iar autoritățile locale vorbesc de gropi comune cu sute de oameni uciși.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că există indicii clare că soldații ruși au comis crime de război și a cerut mai multe sancțiuni, care să vizeze exporturile de petrol și cărbune ale Rusiei, fără să menționeze gazul rusesc.

În schimb, Germania - care are o dependență mare de această resursă - spune că „lucrează” la un embargo cu privire la gazul Rusiei, dar nu va acționa imediat.

Procurorul general al Ucrainei a spus că până duminică seară au fost găsite 410 cadavre.

În schimb, Ministerul Apărării din Rusia a transmis că imaginile furnizate de partea ucraineană sunt „false”, iar un purtător de cuvânt al MAE rus a adăugat că fotografiile au fost „comandate” de SUA și NATO ca să discrediteze Rusia.

În același timp, secretarul general al NATO spune că Rusia își repoziționează forțele în jurul Kievului și nu efectuează o „retragere reală”. Jens Stoltenberg a avertizat că ar putea avea loc noi atacuri în zonă.

13:23 4.4.2022

Zelenski i-a invitat pe Merkel și Sarkozy să vadă crimele de la Bucea

Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său de aseară despre summitul NATO de la București din 2-4 aprilie 2008, înaintea discursului de astăzi din Parlamentul României.

„Se împlinesc 14 ani de la summitul NATO de la București. Atunci a existat o șansă de a scoate Ucraina din "zona gri" din Europa de Est. Să o scoatem din "zona gri" dintre NATO și Rusia”, a spus el.

„Frica absurdă a unor politicieni față de Rusia a fost ascunsă. Aceștia au crezut că, refuzând Ucraina, vor reuși să liniștească Rusia, să o convingă să respecte Ucraina și să trăiască normal alături de noi”, a mai spus președintele ucrainean.

Zelenski a adăugat că „în cei 14 ani care au trecut de la această eroare, Ucraina a trecut printr-o revoluție și opt ani de război în Donbas”.

„Iar acum luptăm pentru viață în cel mai cumplit război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucea și să vadă la ce a dus politica de concesii către Rusia în 14 ani. Să vadă cu ochii lor bărbații și femeile ucrainene torturate”, a spus președintele Ucrainei.

13:07 4.4.2022

MAE rus: Imaginile de la Bucea au fost „comandate” de SUA și NATO ca să discrediteze Rusia

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins acuzațiile la adresa Rusiei privind crimele de război ca fiind o „provocare”.

Duminică seară, la teviziunea rusă de tat, ea a declarat, fără dovezi, că Statele Unite și NATO au „comandat” imaginile pentru a discredita Rusia.

„În acest caz, mi se pare că faptul că aceste declarații au fost făcute în primele minute după ce au apărut aceste materiale nu lasă niciun dubiu cu privire la cine a comandat această poveste”, a declarat Zakharova, potrivit RFE/RL.

Anterior, și Ministerul rus al Apărării a mai afirmat, fără dovezi, că imaginile de la Bucea au fost „o altă punere în scenă a regimului de la Kiev” și că toate forțele rusești au părăsit orașul până la data de 30 martie.

11:45 4.4.2022

Financial Times: UE discută un embargou energetic împotriva Rusiei

O groapă comună este văzută în spatele unei biserici din orașul Bucea, la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, pe 3 aprilie 2022.
O groapă comună este văzută în spatele unei biserici din orașul Bucea, la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, pe 3 aprilie 2022.

Uniunea Europeană va discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, după imaginile cu masacrul de la Bucea, iar embargoul energetic este în discuție, relatează Financial Times.

Cotidianul scrie, citând surse anonime, că șefii țărilor UE plănuiesc să se întâlnească pe 6 aprilie pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, adăugând că un embargo asupra petrolului și gazelor face parte din discuție, precum și o interdicție pentru navele rusești care utilizează porturile din Uniunea Europeană.

Macron vrea interzicerea cărbunelui și petrolului din Rusia

Președintele Franței a îndemnat luni, într-un interviu acordat France Inter, la interzicerea cărbunelui și petrolului rusesc.

Emmanuel Macron s-a arătat de acord cu noi sancțiuni împotriva Moscovei, după ce Rusia a ucis sute de civili ucraineni la Bucea, în apropiere de Kiev.

„Există indicii foarte clare de crime de război. Armata rusă a fost cea care a fost la Bucea”, a declarat el, adăugând că „nu există pace fără justiție”.

El a mai sugerat că UE ar putea impune sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor din Rusia.

Însă, președintele Franței nu a menționat gazul rusesc, care reprezintă aproximativ 40% din importurile UE.

10:57 4.4.2022

Aproape 2,5 milioane de ucraineni au fugit în Polonia

O femeie din Ucraina într-o tabără de refugiați din Polonia
O femeie din Ucraina într-o tabără de refugiați din Polonia

Aproximativ 2.481.000 de persoane au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, potrivit poliției de frontieră poloneze.

Cu toate acestea, numărul celor care au trecut granița a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni.

Duminică au trecut 22.300, cu 6% mai puțin decât sâmbătă, și mult sub recordul de 142.300 stabilit pe 6 martie, transmite BBC.

Numărul mediu zilnic de persoane care treceau granița în Polonia înainte de începerea războiului era de 16.800.

De asemenea, există un număr tot mai mare de persoane care merg în Ucraina.

De la începutul războiului, 457.000 de persoane au intrat în Ucraina prin Polonia, a precizat poliția de frontieră poloneză.

Unele dintre persoanele care fug din Ucraina au părăsit deja Polonia. Profesorul Maciej Duszczyk, cercetător în domeniul migrației de la Universitatea din Varșovia, estimează că în țară au rămas între 1,3 și 1,4 milioane de refugiați.

Potrivit datelor ONU, în România au intrat peste 635.000 de refugiați.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG