Michelle Bachelet cere deshumarea tuturor cadavrelor de la Bucea pentru investigarea crimelor de război
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului , Michelle Bachelet, a declarat că toate cadavrele trebuie deshumate și identificate în orașul ucrainean Bucha pentru a se asigura că posibilele crime de război pot fi investigate, relatează AFP, preluată de The Guardian.
Într-o declarație, Bachelet a spus că a fost „îngrozită” de imaginile cu civili care zac morți pe străzile din orașul ucrainean Bucea.
„Rapoartele apărute ridică semne serioase de întrebare și tulburătoare cu privire la posibile crime de război, încălcări grave ale dreptului internațional umanitar și încălcări grave ale drepturilor omului”, a spus Bachelet.
Biroul pentru drepturile ONU a declarat ieri că personalul său de pe teren nu a putut încă să verifice numerele sau detaliile legate de victime.
„Este esențial ca toate cadavrele să fie exhumate și identificate, astfel încât familiile victimelor să poată fi informate și să se stabilească cauzele exacte ale morții.”
Bachelet a spus că ar trebui luate toate măsurile pentru a păstra dovezile.
„Este vital să se facă toate eforturile pentru a se asigura că există investigații independente și eficiente cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Bucha, pentru a asigura adevărul, justiția și responsabilitatea, precum și reparații și remedii pentru victime și familiile acestora.”
Volodomir Zelenski a mers la locul masacrelor
Președintele ucrainean a mers luni în orașul ucrainean care va fi amintit pentru foarte mult timp de acum înainte pentru crimele groaznice care au avut loc.
Volodimir Zelenski a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă și a vorbit cu localnicii. El a reiterat faptul că Rusia a comis crime de război și genocid în Ucraina.
Întrebat de un reporter BBC dacă mai este posibil să discute pacea cu Rusia, el a spus: „Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa în secolul XXI. Vom continua eforturile pe plan diplomatic și militar”.
Situat la 25 de kilometri de Kiev, Bucea avea înainte de război o populație de circa 30.000 de oameni.
Ucraina a aflat numele soldaților ruși staționați la Bucea
Serviciile secrete ucrainene au publicat luni o listă cu câteva sute de militarilor ruși staționați la Bucea.
Direcția de informații a Ministerului Apărării a publicat numele, gradele și detaliile pașapoartelor rușilor care servesc în Brigada 64 de pușcași motorizați care a ocupat Bucea până pe 31 martie.
„Toți criminalii de război vor fi judecați și urmăriți penal pentru crime împotriva populației civile din Ucraina”, a precizat serviciul de informații.
Avertisment pentru ucrainenii care se întorc în zonele pe care le-au controlat rușii
Liderii guvernelor locale din regiunile Cernigău și Harkov au avertizat locuitorii să se ferească de minele antipersonal atunci când se întorc în zonele din care forțele rusești s-au retras.
În regiunea Harkov, patru persoane au fost ucise recent de minele lăsate în urmă de soldații ruși, a declarat Serghei Bolvinov, un anchetator principal al poliției din regiune, potrivit NYT.
Șeful administrației militare regionale din Cernigău, Viaceslav Chaus, a îndemnat oamenii să „aibă răbdare și să aștepte” până când unitățile militare vor termina deminarea, adăugând că „trebuie să evităm noi victime”.