Linkuri accesibilitate

Medicul român acuzat că implanta pacienților dispozitive prelevate de la morți a fost arestat


Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Doctorul român acuzat că implanta propriilor pacienți dispozitive cardiace prelevate de la cadavre a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Tribunalul București și poate fi contestată.

Potrivit avocatului medicului cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, acesta a susținut în fața judecătorilor că ar fi folosit dispozitivele pentru a salva vieți.

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție îi impută cardiologului român 238 de fapte de abuz în serviciu. De tot atâtea ori, doctorul ar fi implantat pacienților săi dispozitive medicale extrase din cadavre sau a căror sursă este necunoscută.

Dan Tesloianu ar fi acționat „cu intenție”, spun procurorii, care îl mai acuză pe medic că a ignorat „riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul”.

Potrivit legislației din România, reutilizarea dispozitivelor medicale de tipul celor implantate de doctor este interzisă. Este vorba de dispozitive cardiace, în special stimulatoare cardiace, potrivit unor surse judiciare.

„Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor”, arată procurorii.

După ce primea dispozitivele, Tesloianu le-ar fi reimplantat pacienților fără a le înregistra în gestiunea spitalului și fără a respecta procedurile interne.

Nu existau avize de conformitate de la Ministerul Sănătății pentru acele dispozitive, dar nici certificate de garanție sau documente care să demonstreze că acele instrumente fuseseră sterilizate în prealabil.

„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, arată procurorii.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG