Linkuri accesibilitate

New York Times: Cum ajută CIA în războiul din Ucraina


Un militar ucrainean verifică o conexiune cu un vehicul aerian fără pilot (UAV) Vampire (dronă de atac ucraineană) înainte de a zbura lângă linia frontului. Regiunea Zaporojie, 2 februarie 2024
Un militar ucrainean verifică o conexiune cu un vehicul aerian fără pilot (UAV) Vampire (dronă de atac ucraineană) înainte de a zbura lângă linia frontului. Regiunea Zaporojie, 2 februarie 2024

De mai bine de 10 ani, Statele Unite au întreținut un parteneriat al serviciilor secrete americane cu Ucraina, care este acum esențial pentru ambele țări în contracararea Rusiei, scrie The New York Times.

În ultimii opt ani, serviciile secrete americane au construit o rețea de centre de spionaj din care fac parte și 12 locații secrete din apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, mai scrie The New York Times.

Parteneriatul a ajutat Ucraina să își dezvolte capacitatea de a strânge informații critice despre Rusia și să lanseze operațiuni secrete letale în timpul războiului.

Ucrainenii au primit echipamente avansate de comunicații, iar în ultimii opt ani au pus bazele unei rețele de centre de spionaj construite de-a lungul graniței cu Rusia, potrivit raportului publicat de ziarul american.

Un astfel de centru situat dintr-o pădure din Ucraina este una dintre cele 12 locații secrete de la granița cu Rusia susținute de CIA. Practic, un buncăr subteran construit în locul unui centru de comandă distrus de ruși în primele luni ale invaziei.

Secretul cel mai mare pe care îl ascunde acest loc, însă, este că a fost finanțat aproape în totalitate și dotat parțial cu echipamente de către CIA.

Ucrainenii i-au ajutat, în schimb, pe americani să îi vâneze pe agenții ruși care s-au implicat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

În jurul aceluiași an, CIA a început să instruiască o forță comando de elită din Ucraina, cunoscută drept Unitatea 2245, care a capturat drone rusești și echipamente de telecomunicații pe care tehnicienii CIA le-au studiat pentru a sparge sistemele de criptare ale Moscovei, mai arată The New York Times.

Unul dintre ofițerii trupelor de elită era chiar Kirilo Budanov, care conduce acum serviciile de informații militare ale Ucrainei. Mai mult, CIA a instruit o nouă generație de spioni ucraineni care au desfășurat misiuni în Rusia, în Europa, în Cuba și alte locuri în care rușii au o prezență vastă.

Relația cu CIA este atât de strânsă încât ofițerii CIA au rămas într-o locație izolată din vestul Ucrainei după ce administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile dinainte de invazia Rusiei.

În timpul războiului, ofițerii CIA le-au oferit ucrainenilor informații esențiale, precum locurile pe care rușii plănuiau să le lovească și ce fel de arme urmau să fie utilizate.

În prezent, aceste rețele de informații sunt mai importante decât au fost vreodată: Rusia este în ofensivă, iar Ucraina depinde mai mult ca niciodată de misiunile de sabotaj și atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru care este nevoie de spioni infiltrați foarte adânc în teritoriul inamic.

Inițial, CIA a transmis clar Ucrainei că nu va ajuta țara să conducă operațiuni letale împotriva rușilor întrucât SUA se temea să nu depășească o anumită limită în relațiile cu Rusia.

După izbucnirea războiului în 2022, însă, aceste restricții au fost abandonate. Administrația Biden a dat undă verde CIA să pună la dispoziția Ucrainei informațiile necesare pentru a lansa operațiuni letale împotriva Rusiei, mai aratp raportul citat în The New York Times.

Printre informațiile obținute de Kiev de la CIA se numără momentul exact când forțele ruse plănuiau să atace șase orașe ucrainene și planuri de asasinare împotriva oficialilor ucraineni, inclusiv împotriva președintelui Volodimir Zelenski.

Ucrainenii se tem că, în lipsa finanțării SUA, sunt din ce în ce mai expuși riscului. Dacă republicanii din Congres pun capăt finanțării militare către Kiev, CIA poate fi nevoită să îşi reducă activitatea. Pentru a încerca să-i liniștească pe liderii ucraineni, William J. Burns, directorul CIA, a făcut o vizită secretă în Ucraina joia trecută, cea de-a zecea vizită de la invazie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG