Linkuri accesibilitate

Antony Blinken: SUA ar putea accepta loviturile ucrainene în Rusia cu arme americane


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul unei conferințe de presă comune cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Prezidențial din Chișinău, 29 mai 2024.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul unei conferințe de presă comune cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Prezidențial din Chișinău, 29 mai 2024.

Secretarul de stat Antony Blinken a sugerat miercuri că administrația Biden ar putea tolera loviturile armatei ucrainene în interiorul Rusiei. El a menționat că Statele Unite își vor „adapta și ajusta” poziția în funcție de schimbarea condițiilor de pe câmpul de luptă.

Antony Blinken a subliniat că Statele Unite nu au încurajat și nici nu au permis astfel de atacuri, dar, a spus el citat de New York Times, ucrainenii trebuie să ia propriile decizii cu privire la modul în care se pot apăra cel mai bine – o poziție pe care a afirmat-o și înainte – și că guvernul SUA s-a „adaptat și și-a ajustat [poziția] după cum a fost necesar” pe măsură ce războiul evoluează.

Întrebat de un reporter dacă cuvintele sale înseamnă că Statele Unite ar putea sprijini atacurile Ucrainei în interiorul Rusiei, el a spus: „Adaptarea și ajustarea înseamnă exact asta”.

De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Washingtonul a trimis Ucrainei ajutor militar, dar le-a cerut ucrainenilor în repetate rânduri să nu tragă cu arme fabricate de SUA pe teritoriul rus, pentru ca războiul să nu escaladeze.

Mai mulți lideri europeni au cerut președintelui american Joe Biden să nu mai impună aceste limite, printre ei Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și Emmanuel Macron, președintele Franței.

Blinken a făcut declarațiile cu privire la Ucraina miercuri, în timp ce se afla într-o vizită oficială Chișinău, capitala R. Moldova, într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu, care se va confrunta la alegerile din octombrie cu un candidat prorus.

Cei doi au vorbit cu jurnaliştii după o întâlnire pe care au avut-o după-amiază în birourile prezidenţiale.

Reunită la Sofia, Adunarea Parlamentară a NATO a dat luni o declarație în care spune că Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească ajutorul militar occidental pentru a lovi ținte militare legitime pe teritoriul Rusiei invadatoare.

Declarația finală, care permite Ucrainei să tragă cu arme asupra țintelor militare din Rusia, a fost adoptată cu o largă majoritate. Doar nouă din cele 32 de state membre ale NATO au votat împotriva amendamentului.

Una dintre condițiile sub care au fost până acum livrate arme occidentale Kievului pentru apărarea împotriva agresiunii rusești a fost ca Ucraina să nu le folosească pentru a lovi dincolo de granițele țării.

După declarația de la Sofia, membrii alianței pot decide individual dacă permit Ucrainei să le folosească asupra unor ținte militare din Rusia.

„Suntem alături de Ucraina până la victorie și după aceea”, a declarat președintele Adunării Parlamentare, Michal Shcherba, deputat al partidului de guvernământ Platforma Civică din Polonia.

Decizia Adunării Parlamentare a NATO vine după o serie de declarații ale secretarului general, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru ridicarea condițiilor impuse până acum livrărilor de arme către Ucraina. De asemenea, oficiali ucraineni au solicitat tot mai intens această permisiune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG