Linkuri accesibilitate

SmartJob | Director Auchan, despre cât vor mai crește prețurile alimentelor și ce urmează pentru casieri


SmartJob | Directorul de marketing al Auchan comentează decizia de a introduce exclusiv case self-scan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:17 0:00

SmartJob | Directorul de marketing al Auchan comentează decizia de a introduce exclusiv case self-scan

Tiberiu Dănețiu spune, la SmartJob, că Auchan nu va da casierii afară, odată cu introducerea exclusivă a caselor self-scan. Despre taxa propusă de PSD, Dănețiu crede că „nu putem impozita ceva ce oferă mai mult confort clienților.” În privința prețului alimentelor, susține că inflația va scădea.

"Eu cred că inflația o să scadă progresiv, întrucât creșterea importantă s-a întâmplat anul trecut. Acum, noi suntem pe o coadă de cometă pentru aplatizare, din punctul meu de vedere", spune Tiberiu Dănețiu, directorul de marketing al Auchan Retail România.

Admite, însă, că trăim într-o realitate cu inflație și "nimeni în toată lumea asta n-o să mai aibă prețurile de odinioară".

Ce se întâmplă cu casierii supermarketurilor după introducerea a tot mai multe case self-scan?

Anunțul Auchan că, până în 2025, toate magazinele vor avea case self-checkout, a stârnit o dezbatere amplă în societatea românească. Controversa a crescut odată cu postarea pe Facebook a polițistului Marian Godină: „Eu nu sunt casier, dar Auchan a ținut să mă transforme în unul.”

Tiberiu Dănețiu susține că „meseria de casier evoluează. Există serviciu de scanare în continuare și există serviciu de acompaniere. Nu că nu dăm afară, noi angajăm. Avem 300 de posturi scoase în recrutare, pentru care găsim dificil oameni. Din 2017 până acum, știți câte persoane au fost aduse în România din țări non-UE, ca forță de muncă? 240.000. Un oraș întreg”, susține reprezentantul Auchan.

La întrebarea dacă vor ajunge să câștige mai mult casierii care au devenit consilieri, Dănețiu spune că proiectul este la început și e în curs de analiză, dar menționează: „Cu siguranță, odată cu adăugarea unor activități și cu evoluarea meseriei, o să intre în altă zonă.”

În ce s-a transformat deja meseria de casier?

Directorul Auchan vorbește despre training-uri prin care oamenii învață lucruri noi care să-i ajute să crească, să se dezvolte.

„Un casier clasic preia produsul, îl scanează, încasează, dar poate învăța și comunicare, poate învăța planograme, ce înseamnă o promoție, ce înseamnă experiența cu un client. Adică, de la o meserie foarte nișată, de rutină, dobândește cunoștințe și abilități noi”, crede Tiberiu Dănețiu.

Ce le răspunde, totuși, celor care acuză că unii casieri stau și 9 ore în picioare sau pe scaun ori nu au timp să meargă la toaletă?

„Pe casele clasice, un casier stătea jos foarte mult timp. Acum, aceste noi case au și scaun, dar poți să stai și în picioare. Cred că îmbinarea între stat și jos și stat în picioare este cea mai bună soluție. Nu stă nimeni 9 ore fără să se miște de acolo. Oamenii au pauze”, susține Dănețiu.

Despre taxa pe casa de marcat pe care o propune PSD, crede că e un subiect care trebuie discutat și e nevoie de consultarea retailerilor.

„Problema care se pune e dacă omul este înlocuit sau nu de robot, de mașină. Păi, noi n-avem nicio înlocuire, avem toți angajații. Dar, ce-am făcut? Mai multe case deschise înseamnă mai mult confort pentru clienți. Nu putem să impozităm mai multe case, adică mai mult confort pentru clienți, înțelegeți?”

Cum va fi supermarketul viitorului? Îi vor înlocui total roboții pe angajați?

Directorul Auchan susține că, acolo unde se va putea, retailerul va introduce și tehnologie, pentru a ajuta clienții și angajații, însă consideră că relaționarea cu clientul și câștigarea încrederii lui nu se poate face decât având în jur oameni.

„Noi vrem ca un client să își găsească produsele repede, să se simtă bine la noi, să vadă ce înseamnă noutăți, să guste produse, să afle informații despre produse. Astea nu se fac doar cu roboți, cu tehnologie. Omul stă în centrul unui magazin”, spune acesta.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG