Linkuri accesibilitate

Legea de interzicere a TikTok în SUA a trecut de Camera Reprezentanților. Urmează votul în Senat


Sigla TikTok reflectată într-o imagine a drapelului SUA.
Sigla TikTok reflectată într-o imagine a drapelului SUA.

Proiectul de lege prin care TikTok va fi interzis din toate magazinele de aplicații din SUA, cu excepția cazului în care gigantul tehnologic chinez ByteDance își vinde participația în platformă, a fost adoptat miercuri de Camera Reprezentanților.

Camera Reprezentanților a adoptat cu 352 de voturi „pentru” și 65 „împotrivă” proiectul de lege care ar interzice TikTok în SUA.

Proiectul a fost trimis în Senat, majoritar democrat, unde nu este clar care va fi rezultatul votului.

Între timp, președintele Joe Biden a spus că va semna proiectul de lege dacă va fi adoptat de Senat.

Populara aplicație pentru videoclipuri scurte s-a confruntat cu o atenție deosebită asupra modului în care algoritmul său funcționează pentru a selecta conținutul pentru utilizatori, atât pe probleme sensibile, cum ar fi depresia adolescenților, cât și pe dezbateri globale controversate, cum ar fi războiul Israel-Hamas.

Oficialii americani spun că aplicația îi oferă Beijingului o modalitate atât de a colecta date despre americani, cât și de a influența opinia publică.

„Ne-am reunit, zece democrați și zece republicani, pentru a prezenta o lege care va interzice TikTok să funcționeze în Statele Unite dacă nu rupe legăturile cu ByteDance sau cu orice entitate controlată de Partidul Comunist Chinez (PCC)”, a declarat Mike Gallagher, președintele Comisiei din Camera Reprezentanților pentru concurență strategică între Statele Unite și Partidul Comunist Chinez.

Colegul său democrat Raja Krishnamoorthi a asigurat presa că „nu este vorba de o interdicție”. „Mingea este în terenul ByteDance sau al oricărei alte aplicații de rețele sociale care aparține” unui stat străin, a spus el.

Temerea americanilor este că ByteDance, compania-mamă, ar putea oferi guvernului chinez, la solicitarea acestuia, informații despre cei 170 de milioane de cetățeni din State care au cont de TikTok. De fiecare dată, reprezentanții companiei au susținut că nu dau datele utilizatorilor.

Krishnamoorthi mai spune că „ByteDance a folosit în mod repetat platforma TikTok pentru a submina nu doar securitatea națională a SUA, ci și interesele utilizatorilor săi”, adăugând că dovezile privind o legătură între compania-mamă a rețelei sociale și armata chineză sunt reale.

Reacția TikTok

„Acest proces a fost secret și proiectul de lege a avut un singur scop: reprezintă o interzicere a platformei. Sperăm că Senatul va lua în considerare faptele, va asculta alegătorii și va realiza impactul asupra economiei, a 7 milioane de afaceri mici și a 170 de milioane de americani care folosesc serviciul nostru”, a transmis compania TikTok într-un comunicat pentru Europa Liberă.

Astfel, cea mai probabilă cale de aplicare a unei interdicții guvernamentale ar fi ca magazinele de aplicații, cum ar fi cele operate de Apple și Google, să elimine TikTok de pe platformele lor.

Asta ar însemna că oamenii nu ar mai putea descărca aplicația în acest fel, dar cei care au deja aplicația ar avea-o în continuare pe telefoanele lor.

În timp, aplicația ar înceta să mai primească actualizări, ceea ce ar putea cauza probleme utilizatorilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG