Linkuri accesibilitate

TikTok: Nu am găsit nicio dovadă a vreunei influenţe străine în România


Platforma TikTok transmite că nu a găsit, în ultimele săptămâni, dovezi ale unei operaţiuni ascunse de influenţă și care să aibă legătură cu alegerile prezidenţiale din România şi nici dovezi de influenţă externă, după cum relatează Paginademedia.ro.

„Deşi s-a afirmat existenţa a 5.000 de conturi false implicate în interferenţe electorale, investigaţiile noastre nu au găsit dovezi care să susţină aceste afirmaţii”, spune compania ByteDance, care anunță că „încă investighează”.

Din septembrie şi până la începutul acestei săptămâni, compania a eliminat de pe platformă peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de like-uri false şi 10 milioane de urmăritori falşi, arată TikTok în scrisoarea sa, citată de News.ro.

Cifrele se referă la postări şi la activitatea în limba română, dar nu specifică dacă erau postări electorale sau în favoarea unui candidat anume.

Totodată, TikTok spune că a prevenit 40 de milioane de like-uri şi a blocat peste 216.000 de „conturi spam” înainte de ca acestea să ajungă online.

Un lucru foarte important: un oficial TokTok a precizat pentru Paginademedia.ro că „campania care a fost demontată de TikTok în luna septembrie avea legătură cu alegerile”, dar nu a precizat vreun candidat anume.

În declaraţia pentru Paginademedia.ro, compania a precizat: „Aceste relatări inexacte despre alegerile din România sunt înşelătoare, deoarece majoritatea candidaţilor şi-au creat o prezenţă pe TikTok, iar câştigătorii au desfăşurat campanii şi pe alte platforme digitale în afara celei noastre”.

„Aplicăm în mod strict Regulile Comunităţii împotriva dezinformării legate de alegeri şi a comportamentului înşelător şi am colaborat proactiv cu Comisia Electorală pentru a lansa un Centru Electoral în aplicaţie, menit să ofere comunităţii noastre din România informaţii de încredere despre alegeri. Nu acceptăm reclame politice plătite şi solicităm tuturor să respecte Regulile Comunităţii, pe care le aplicăm în mod continuu”, mai spune ByteDance.

„În raportul nostru lunar privind Operaţiunile de Influenţă Ascunsă pentru septembrie, am dezvăluit că am întrerupt o reţea care viza publicul român, deşi aceasta era separată şi nu a jucat niciun rol în promovarea campaniei lui Georgescu”, se mai arată în scrisoare.

Deşi s-a afirmat existenţa a 5.000 de conturi false implicate în interferenţe electorale, „investigaţiile noastre nu au găsit dovezi care să susţină aceste afirmaţii”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a anunțat joi că, potrivit documentelor prezentate, „membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG