Linkuri accesibilitate

Cercetător: „Tîlvăr este pe placul lui Iohannis, un om din sistem”. Acuzații privind redactarea tezei de doctorat


Angel Tîlvăr se află în Parlament de 20 de ani, dar nu s-a făcut remarcat prin vreun proiect special sau discurs. Între decembrie 2014 și noiembrie 2015 a fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.
Angel Tîlvăr se află în Parlament de 20 de ani, dar nu s-a făcut remarcat prin vreun proiect special sau discurs. Între decembrie 2014 și noiembrie 2015 a fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Votat în unanimitate de PSD ca ministru al Apărării și acceptat imediat de președintele Iohannis, senatorul Angel Tîlvăr este descris de colegi ca un personaj discret. Social-democratul are un doctorat în istorie, obținut în același an când absolvit un curs la Academia Națională de Informații (SRI).

Numele lui Angel Tîlvăr este aproape necunoscut pentru marele public, deși este parlamentar de aproape 20 de ani. Primul mandat l-a obținut în 2004, iar de atunci a fost neîntrerupt senator sau deputat.

Înainte să fie propus pentru ministerul Apărării, senatorul PSD era președintele Comisiei de Afaceri Europene și președintele delegației României la Adunarea Parlamentară NATO. Adunarea are 269 de membri din parlamentele țărilor care fac parte din Alianță.

„Apariția acestui personaj la vârful politicii din România este surprinzătoare. Nu a reținut nimeni existența lui. E un personaj obscur apropiat de Ciolacu și Iohannis”, spune Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul A.D Xenopol din Iași.

Prima conferință susținută de Angel Tîlvăr după ce a fost propus de PSD pentru funcția de ministru al Apărării, 31 octombrie 2022. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Prima conferință susținută de Angel Tîlvăr după ce a fost propus de PSD pentru funcția de ministru al Apărării, 31 octombrie 2022. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministerul Apărării și relația cu președintele Iohannis

Nominalizarea lui Angel Tîlvăr pentru ministerul Apărării nu a întâmpinat vreo opoziție în ședința de luni a Consiliului Național Politic al PSD, mai ales că numele fusese ales în colaborare cu președintele Klaus Iohannis, au precizat surse din conducerea partidului pentru Europa Liberă.

Neoficial, există voci în partid care spun că PSD a ales să „cedeze ministerul sub autoritatea lui Klaus Iohannis” prin această nominalizare. Niciun lider social-democrat nu a dorit însă să exprime această poziționare și în mod public, ci doar într-un cadru informal.

Dorin Dobrincu, cercetător, Institutul A.D. Xenopol din Iași, imagine din 2019
Dorin Dobrincu, cercetător, Institutul A.D. Xenopol din Iași, imagine din 2019

„Am văzut în fruntea ministerului Apărării oameni foarte supuși, ca Nicolae Ciucă, sau complet inadecvați, ca Vasile Dîncu. Tîlvăr este cu siguranță un om din sistem, dacă ne uităm la legăturile de familie, studii. Este pe placul președintelui Iohannis”, a subliniat Dobrincu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, au existat linii de atac din partea apropiaților președintelui Iohannis și din partea liderilor PNL la adresa lui Vasile Dîncu. De altfel, fostul ministru al Apărării a afirmat în ziua demisiei că se află în „imposibilitatea colaborării cu președintele Iohannis, comandantul suprem al Armatei”.

Angel Tîlvar depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, 31 octombrie 2022
Angel Tîlvar depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, 31 octombrie 2022

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a dezvăluit că președintele Iohannis i-a solicitat să obțină în Coaliția din 2020 ministerul de Externe și pe cel al Educației, unde a nominalizat persoane agreate de Palatul Cotroceni. Tot în 2020, la solicitarea președintelui, ministerul Apărării a revenit PNL, dar ministerul a fost cedat la formarea guvernului cu PSD, în decembrie 2021.

„Sigur nu-l deranjează pe Iohannis numirea lui Tîlvăr. Va fi un ministru care va sta liniștit în spate. Nu e genul de politician care să iasă în atenția publicului”, a spus Claudiu Tufiș, conferențiar universitar, pentru Europa Liberă.

Colegii din PSD îl descriu pe Tîlvăr drept un „profesionist, un coleg bun care nu a încercat să obțină funcții cu orice preț”. Social-democratul nu are relații strânse cu organizația din care face parte, PSD Vrancea, dar are o bună relație cu liderii de la centru, potrivit surselor Europa Liberă.

Claudiu Tufis, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București
Claudiu Tufis, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București

„Când ai fost cinci mandate în Parlament, 20 de ani, ai avut susținerea partidului. Indiferent de ce grup a fost la putere în PSD, el pare că a avut suficientă susținere pentru liste”, spune, pentru Europa Liberă, Claudiu Tufiș, conferențiar universitar la Universitatea București, Facultatea de Științe Politice.

Chiar dacă analizează de trei ani discursurile parlamentarilor, Tufiș precizează că Angel Tîlvăr a trecut „pe sub radar” și nu s-a făcut remarcat în vreun fel.

„Pare extrem de acoperit și puțin vizibil”, este concluzia conferențiarului universitar.

Controverse legate de doctorat și istoricul familiei. Activitatea parlamentară nu îl recomanda pentru Apărare

Până să intre în Parlament, în 2004, actualul ministru al Apărării a fost profesor de engleză.

Angel Tîlvăr a susținut teza de doctorat în istorie, la Iași, în mai 2012. Era deja la al treilea mandat de parlamentar. Lucrarea sa despre relațiile româno-israeliene între 1948 – 1989 a fost coordonată de profesorul Ion Agrigoroaiei, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

În anul în care și-a luat doctoratul, Tîlvăr a urmat alte două cursuri: unul la Academia Națională de Informații și al doilea la Institutul Cultural Român. Ministrul nu a precizat care a fost durata cursurilor și nu a răspuns solicitării Europa Liberă. Înainte să intre în politică, în perioada 2003 – 2004, a fost la un curs și la Colegiul Național de Apărare.

„Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’ este o componentă esenţială a Serviciului Român de Informații”, se arată în descrierea instituției unde Angel Tîlvăr a absolvit un curs în 2012.

Tatăl ministrului Tîlvăr a fost înainte de 1989 șeful Contrainformațiilor ( n.r. - fosta Securitate comunistă) din județul Vrancea. Întrebat dacă acest lucru ar putea reprezenta un impediment în acceptarea sa ca ministru de președintele Iohannis, Angel Tîlvăr a spus: „mi-aș dori foarte mult să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să fie mai puțin importante decât activitatea fiecăruia”.

„Istoricul lui de familie este problematic pentru o țară precum România, o țară suspicioasă când vine vorba de angajați ai Securității”, crede Claudiu Tufiș, Facultatea de Științe Politice a Universității București.

O altă controversă legată de noul ministrul o reprezintă o plângere penală depusă la DNA, pentru care Parchetul din Focșani nu a dat o soluție în ultimii doi ani.

Ministrul Tîlvăr este acuzat de un fost contabil al muzeului din Vrancea că i-a cerut directorului muzeului să îl ajute cu tehnoredactarea tezei de doctorat, potrivit editiadevrancea. O angajată a muzeului a susținut acuzațiile contabilului.

Potrivit sursei citate, Angel Tîlvar s-a justificat prin faptul că i-a cerut directorului muzeului doar să corecteze lucrarea.

Dorin Dobrincu remarcă, însă, apetitul lui Tîlvăr pentru titluri și cursuri la diferite instituții de forță.

„Pentru oameni care vor să parvină pare o cheie care să le permită deschiderea unor uși spre etapele superioare ale puterii”, a spus cercetătorul de la Institutul A.D. Xenopol din Iași.

După 6 ani în care și-a pregătit doctoratul în SUA, Claudiu Tufiș nu crede că politicienii pot face lucrări de doctorat în timp ce ocupă funcții publice.

„Orice politician care își dă un doctorat este pentru mine un doctorat suspect. Nu poți să ai activitate de parlamentar și să poți elabora și o lucrare de doctorat”, a declarat Tufiș pentru Europa Liberă.

În privința cursurilor de la Academia SRI și Institutul Cultural Român afirmă că au fost de scurtă durată, poate o lună.

În afara faptului că a condus delegația parlamentară la Adunarea Parlamentară a NATO, preocupările lui Angel Tîlvăr nu erau în zona militară.

Ultima interpelare către un ministru este din iunie 2021, către Cătălin Drulă, și vizează sisteme de transport inteligent. La capitolul întrebări către ministere, ultima solicitare este din iunie 2022 și este legată de măsuri pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise, întrebare adresată Ministerului de Interne.

La interpelări adresare premierului, activitatea lui Angel Tîlvăr se oprește în septembrie 2021, când îl întreabă pe fostul premier Florin Cîțu despre autorizațiile sanitare din școli.

Ministrul Apărării s-a deplasat în Ucraina la începutul lunii octombrie, alături de alți parlamentari români. Tîlvăr conduce în Parlament, din 2014, și grupul pentru combaterea traficului de persoane.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG