Linkuri accesibilitate

Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării


Propunerea PSD pentru funcția de ministru al Apărării este Angel Tîlvăr (dreapta). Acesta este senator de Vrancea și fost ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni. În imagine, alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu, după decizia de luni, 31 octombrie.

Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, să îl propună pentru preluarea portofoliului Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu, pe senatorul de Vrancea Angel Tîlvăr.

Noul ministru al apărării, Angel Tîlvăr a depus jurământul luni seară, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni.

Angel Tîlvăr a declarat, într-o conferință de presă organizată anterior, la sediul PSD, că speră într-o colaborare foarte bună cu președintele Klaus Iohannis.

Asta în condițiile în care predecesorul său, Vasile Dîncu, a spus că nu poate colabora cu președintele.

Angel Tîlvăr a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis duminică seară, la Palatul Cotroceni.
Angel Tîlvăr a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis duminică seară, la Palatul Cotroceni.

„Relația cu președintele e una specificată clar de lege pe care eu o voi respecta și sperând într-o colaborare foarte bună pentru că este în interesul tuturor”, a declarat noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr.

El a vorbit și despre războiul din Ucraina, în condițiile în care demisia fostului ministru a venit după declarații considerate controversate pe temă.

„La estul României există o situație de securitate cauzată de invazia Rusiei lui Putin nejustificată și neprovocată. Aceasta este principala preocupare pe care o avem în acest moment din dorința de a păstra cetățenii acestei țări într-o atmosferă de calm, de normalitate, pentru a-și putea desfășura activitatea în mod pașnic, corect, normal”, a spus Angel Tîlvăr.

Conduce delegația Parlamentului la adunarea parlamentară NATO

Angel Tîlvăr este doctor în științe umaniste, titlu pe care l-a obținut la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași în 2012. În același an a absolvit cursuri la Academia Națională de Informații și Institutul Diplomatic Român. Între 2003 și 2003 a făcut un curs la Colegiul Național de Apărare.

Facultatea de limbi și literaturi străine a absolvit-o în 1985, fiind profesor de limba engleză până în 2004.

Tîlvăr provine din organizația PSD Vrancea, dar legăturile sale cu organizația județeană nu sunt foarte strânse, susțin surse din partid.

Din 2004, Angel Tîlvăr a câștigat mai multe mandate de senator sau deputat PSD.
Din 2004, Angel Tîlvăr a câștigat mai multe mandate de senator sau deputat PSD.

În Guvernul Ponta IV, din decembrie 2014, Angel Tîlvăr a ocupat funcția de ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni.

Senator din 2022, Angel Tîlvăr conduce delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

„Sunt parlamentar, sunt senator, totodată am fost membru în delegația României în Adunarea Parlamentară NATO, delegație pe care o conduc. Totodată în cadrul Adunării Parlamentare a NATO sunt președinte al Comisiei pentru Democrație și Securitate și în momentul de față sunt președintele comisiei pentru afaceri europene din Senat”, s-a prezentat Angel Tîlvăr înainte ca președintele Klaus Iohannis să semneze decretul privind numirea sa.

Într-o prezentare pe site-ul MAE, în momentul numirii sale ca ministru delegat, se preciza că este „a fost președintele Grupului Ecumenic de Rugăciune, iar sub îndrumarea sa, s-au organizat două ediţii ale conferinţei internaţionale anuale Micul dejun cu rugăciune“ şi Conferinţa europeană privind „prevenirea Traficului de persoane în scopul muncii forţate”.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat ulterior numirii noului ministru că experiența acestuia în relația cu NATO și experiența politică sunt „argumente solide” pentru preluarea portofoliului Apărării.

Potrivit declarației de avere, Angel Tîlvăr nu deține vreun imobil sau teren, dar are două mașini și o șalupă. Soția sa este angajată de anul trecut la Consiliul Concurenței.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG