Linkuri accesibilitate

Timișoara intră în carantină 2 săptămâni. Dr.Dorel Săndesc:„S-a ținut cont de opinia profesioniștilor din medicină”


Piața Oprerei din Timișoara. Orașul intră pentru a doua oară în carantină de la debutul pandemiei, incidența la mia de locuitori a ajuns la 7,49.
Piața Oprerei din Timișoara. Orașul intră pentru a doua oară în carantină de la debutul pandemiei, incidența la mia de locuitori a ajuns la 7,49.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă, după o ședință furtunoasă de trei ore, ca municipiul Timișoara și comunele periurbane Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc să intre în carantină 14 zile începând de luni, 8 martie, miezul nopții.

Pentru două comune aflate deja în carantină, măsura se prelungește. La întrunirea online a CJSU au luat parte șefii administrativi locali și județeni, medici, directori de spitale precum și secretarul de stat Raed Arafat.

Decizia s-a luat cu 30 de voturi pentru, 4 abțineri și 4 voturi împotrivă. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, s-a pronunțat încă de dimineață împotriva carantinei, în timp ce primarul Dominic Fritz vorbește de mai multă vreme de această necesitate. Am votat cu inima foarte grea pentru această carantinare. Am ajuns la concluzia că doar așa putem să întrerupem de urgență acest lanț al infectărilor. Am votat cu DA din două motive, pentru că semnalele pe care le primim din spitalele Timișoarei sunt foarte serioase, nu mai avem locuri în ATI”, a declarat primarul Timișoarei, exprimându-și regretul că unii politicieni folosesc situația dramatică pentru a acumula capital politic.

Avem nevoie de o dezbatere națională pe tema pandemiei, avem nevoie ca oamenii să conștientizeze că situația este serioasă.
Primarul Dominic Fritz

Cifrele oficiale arată că sâmbătă în Timișoara incidența era de 7,49, iar în județul Timiș era de 5,48 la mia de locuitori. Este a doua oară de la începutul pandemiei când Timișoara intră în carantină.

Sunt introduse restricții de circulație și staționare în spațiile publice, obligația de a prezenta declarația pe propria răspundere, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de la angajator pentru a justifica deplasarea. Se interzic grupurile mai mari de 6 persoane neînrudite, hipermarketurile vor vor fi deschise până la ora 20 (excepție: farmaciile și stațiile de benzină), iar intrarea va fi limitată la 30% din capacitate, cu minim 8 mp. spațiu pentru fiecare persoană prezentă.

Se interzic cu strictețe evenimentele private, nunțile, botezurile, dar și concertele, spactacolele în spații închise și deschise, se închid restaurantele și cafenelele, sălile de fitness, competițiile sportive, piețele și târgurile nealimentare. O excepție se admite în 8 martie când florăriile vor putea funcționa.

Deși măsurile sunt drastice, noul prefect de Timiș, Zoltan Nemeth, spune că „este o semi-carantină, pentru că o carantină reală ar fi însemnat că nimeni nu intră și nu iese”. Școala se va desfășura exclusiv online, dar încă se așteaptă decizia Ministerului Educației pentru situația grădinițelor și a unităților after-school.

Cum s-a ajuns aici

Decizia s-a luat cu avizul specialiștilor , după mai multe săptămâni de consultări: „Mă bucur că s-a ținut cont de opinia unanimă a profesioniștilor în medicină”, a subliniat prof. Dorel Săndesc, vicepreședintele Asociației Române de ATI. Totuși, există temerea că finanțarea programelor de dotare a secțiilor ATI cu 4175 paturi pe țară va fi diminuată față de anul trecut.

Pe de altă parte, presiunea pe secțiile ATI este uriașă, după cum a declarat dr. Virgil Musta, iar Spitalul Victor Babeș este sufocat de numărul mare de internări. Se evaluază zilnic peste 100 de persoane, din care 20 necesită internare și au nevoie de oxigen.

Deosebirea față de luna noiembrie 2020 este că atunci criza paturilor în ATI era de 2-3 zile, iar acum este de peste o săptămână. Timișoara caută paturi în alte localități, fiindcă deocamdată spitalele de linie 2 și 3 nu au capacitatea de a asigura oxigenul necesar.

Această decizie e o decizie curoajoasă și foarte responsabilă. Zilnic la spitalul Victor Babeș sunt evaluate circa 100 de persoane din care 20 sunt internate pentru că au nevoie de oxigen. Spitalul e plin.
Dr. Virgil Musta,

„Trendul este ascendent, nu ne putem face că nu vedem”, a adăugat dr.Musta, care consideră obligatorii măsurile de restricție luate.

Ordonanța 55/2020 nu permite altă modalitate de a lua măsuri suplimentare locale de protecție a populației în pandemie decât în condiții de carantină. „Ordonanța trebuie să se schimbe, să avem posibilitatea unor măsuri flexibile, adaptate local”, a mai declarat primarul Timișoarei.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că numărul mare de teste din Timișoara reprezintă numai un parametru, dar nu e singurul. El trebuie coroborat cu capacitatea ATI, care e clar depășită.

Ce e de făcut

În afara respectării riguroase a măsurilor luate, autoritățile se gândesc și la măsuri pozitive, de ajutorare a oamenilor, a afacerilor în picaj, a personalului medical extenuat și a spitalelor.

Deocamdată se continuă în Timișoara extinderea capacității de primire a infectaților cu COVID-19, cu 70 paturi la Clinica ASCAR și paturi ATI la Spitalul Municipal. Primarul a făcut o nouă intervenție la București pentru suplimentarea numărului de vaccinuri, care, conform promisiunilor, vor sosi într-un nou lot majorat în jurul datei de 15 martie. Continuă și programul OXIGEN de livrare acasă a buteliilor pentru anumite cazuri, cât și ajutorul dat de un Call Center din primărie pentru înscrierea pe platforma de vaccinare. Se mai propune scutirea de impozit a timișorenilor pe perioada carantinării.

Avem nevoie de un nou sens al urgenței în pandemie…”, a spus Dominic Fritz, criticând și „lipsa de asumare a crizei de către a liderii naționali”.

Carantina este o măsură impopulară, ceea se vede daja pe forumul presei locale unde comentariile sunt majoritar negative.

XS
SM
MD
LG