Linkuri accesibilitate

Timișoara devine, pentru un an, Capitală Europeană a Culturii


Timp de un an, Timișoara împarte statutul oficial de Capitală Europeană a Culturii cu orașele Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).
Timp de un an, Timișoara împarte statutul oficial de Capitală Europeană a Culturii cu orașele Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 va fi inaugurat vineri, în prezența mai multor oficiali români și străini, printre care premierul Nicolae Ciucă și ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Urmează câteva zile pentru care organizatorii au pregătit peste 130 de evenimente. Timp de un an, Timișoara împarte statutul oficial de Capitală Europeană a Culturii cu orașele Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Programul de deschidere include vernisaje, concerte de muzică rock, electronică sau lăutărească, spectacole de teatru, programe pentru copii, concerte simfonice, tururi ghidate, ateliere, filme sau proiecții de film.

Surpriza deschiderii oficiale este că președintele României, Klaus Iohannis, nu va participa. Vor fi prezenți în schimb, în diferite momente ale deschiderii, prim-ministrul Nicolae Ciucă, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României.

Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de ţări vor fi prezenţi la Timişoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, potrivit organizatorilor.

Statutul de Capitală Culturală Europeană aduce beneficii importante, potrivit Comisiei Europene.

Astfel, inițiativa Capitalelor Europene ale Culturii își propune:

  • Să scoată în evidență bogăția și diversitatea culturilor din Europa;
  • Să prețuiască caracteristicile culturale pe care europenii le împărtășesc;
  • Să crească sentimentul de apartenență al cetățenilor europeni la un spațiu cultural comun;
  • Să promoveze contribuției culturii la dezvoltarea orașelor.

În plus, susțin reprezentanții Comisiei Europene, experiența arată că evenimentul este o ocazie perfectă pentru regenerarea orașelor, creșterea notorietății, îmbunătățirea imaginii orașelor în ochii propriilor locuitori, stimularea turismului

Inițiativa a fost dezvoltată începând cu 1985 și, până în prezent, peste 60 de orașe din Uniunea Europeană și nu numai au primit titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Până în prezent, doar Sibiul a mai fost Capitală Culturală Europeană, în 2007.

Orașul Timișoara a fost nominalizat în 2016 pentru titlul de capitală europeană a culturii în anul 2021. Evenimentul a fost însă amânat până în 2023, din cauza pandemiei de coronavirus. Celelalte trei candidate din România au fost în 2016 municipiile Baia Mare, București și Cluj.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG