Linkuri accesibilitate

Timpul petrecut de bărbați cu muncile casnice a crescut cu 8 minute în ultimii 20 de ani


Femei care își plimbă copiii după ce se întorc de la muncă
Femei care își plimbă copiii după ce se întorc de la muncă

Ar fi nevoie de încă 200 de ani pentru ca bărbații să petreacă un timp egal cu femeile pentru a avea grijă de casă și de familie, potrivit specialiștilor de la Organizația Internațională a Muncii

Femeile au mai puține șanse decât bărbații pe piața muncii, dar nu numai. Un raport care tocmai a fost dat publicității de Organizația Internațională a Muncii (OIM) arată că la nivel global, posibilitatea unei femei de afi angajată este cu 26% mai mica decât în cazul unui bărbat. Shauna Olney, șefa Departamentului pentru Egalitate de Gen declară că femeile care au copii de până la 6 ani au cea mai mica șansă de a fi angajate. De fapt, aproape 40 % dintre mamele care au copii de sub 10 ani sunt refuzate de angajatori.

Femeile au la nivel global doar 75% din drepturile acordate bărbaţilor, ceea ce le limitează posibilităţile de a obţine un loc de muncă sau de a începe o afacere, după cum demonstrează un recent Raport al Băncii Mondiale.

În ultimii 20 de ani, timpul pe care femeile îl petrec făcând munci domestice neplătite a scăzut, dar fără ca efortul pe care-l depun bărbații în acest sens să crească semnificativ. De altfel în ultimii 20 de ani, timpul petrecut de bărbați cu muncile casnice a crescut cu doar opt minute pe zi, potrivit șefei Departamentului pentru Egalitatea Muncii din cadrul OIM, Manuela Tomei: la nivel global, femeile petrec în medie patru ore și jumătate pentru grija față de familie, în vreme ce bărbații alocă în același scop doar o oră și jumătate, ceea ce face ca femeile să lucreze ca și cum ar avea un al doilea loc de muncă. Acest lucru le afectează sănătatea, capacitatea de a avansa în funcții și în general întreaga viață, consideră OIM.

'Dacă femeile ar dispune de şanse egale (cu ale bărbaţilor) care să le permită să-şi atingă întregul potenţial, lumea ar fi nu doar mai justă, dar şi mai prosperă', susține Kristalina Gheorghieva, de la Banca Mondială.

Pe de altă parte, în lume, un parlamentar din patru din lume este femeie, în creştere uşoară faţă de anul precedent, arată o analiză a Uniunii Interparlamentare (UIP), care evidenţiază eficienţa politicii de cote atunci când este însoţită de mecanisme de aplicare. Raportul anual al UIP, care analizează de decenii participarea femeilor în legislativele ţărilor lor, se referă la 50 de state unde au fost organizate alegeri în 2018. Potrivit raportului, proporţia de femei în parlamentele naţionale a crescut în toate regiunile anul trecut, rata globală ajungând la 24,3% faţă de 23,4% în 2017, 18,3% în 2008 şi 11,3% în 1995.

În România mai puțin de 20% din totalul parlamentarilor sunt femei, iar partidele autohtone refuză să voteze o lege prin care să fie impuse cote obligatorii pentru femei. Șefa guvernului de la București, Viorica Dăncilă a vorbit astfel fără convingere la conferinţa "Born to be Leaders" la Bruxelles unde a spus că ea crede cu „tărie” că „femeile au drepturi egale cu bărbaţii, că au puterea şi determinarea de a aduce binele şi evoluţia societăţii şi, mai ales, că pot fi lideri înţelepţi şi carismatici, care pot crea o versiune mai bună a lumii actuale”.

XS
SM
MD
LG